Salakblog - Barty után újabb komoly hiányzó - Osaka sem lesz ott a Roland Garroson
Barty után újabb komoly hiányzó - Osaka sem lesz ott a Roland Garroson
Fotó: Europress/AFP

Barty után újabb komoly hiányzó - Osaka sem lesz ott a Roland Garroson

Nánási AntalNánási Antal
2020/09/20 12:30
Biztosan nem fog újra egymás után két Grand Slam-tornát nyerni Naomi Osaka, miután az immáron kétszeres US Open-bajnok japán bejelentette, hogy idén nem vesz részt a Roland Garroson. A friss New York-i győztes távolmaradását kiújuló sérülésével, annak hosszabb kezelésével és a salakpályára való átálláshoz szükséges idő rövidségével indokolta.

Alig egy hét telt el azóta, hogy Naomi Osaka harmadik Grand Slam-fináléjában is diadalmaskodott, megtartva ezzel hibátlan mérlegét az eddigi major torna-döntőit illetően. Az idei győzelem azonban több szempontból is különleges volt. Egyrészt eddig soha nem látott biztonsági intézkedések mellett rendezték meg a US Opent, hiszen a koronavírus-járvány teljesen a feje tetejére állította a világot és a sportéletet egyaránt. Másrészt, a járvány következtében jónéhány, előzetesen győzelmi esélyekkel pályára lépő játékos maradt távol a tornától (Simona Halep, Ashleigh Barty, Elina Svitolina, stb.), megnyitva ezzel az utat többek, így például Osaka előtt. A döntőben aztán végül Victoria Azarenka volt a japán ellenfele, akit szett- és brékhátrányból tudott legyőzni, jókora mentális erőről tanúbizonyságot téve.

osaka.jpgFotó: Europress/AFP

A járványidőszakot követő újraindulás óta egyébként Osaka még nem veszített mérkőzést, a US Open-menetelés előtt ugyanis bejutott az ezúttal szintén New Yorkban megrendezett Cincinnati torna döntőjébe, ott azonban combhajlító sérülésére hivatkozva visszalépett az Azarenka elleni mérkőzéstől. A sérülés aztán a Grand Slam alatt is zavarta a japánt, aki már épp az Azarenka elleni fináléban is kötéssel a combján játszott, félig sérülten aratott győzelme ily módon méginkább felértékelődik. A Twitteren közzétett minapi bejegyzése szerint azonban a sérülés kikúrálása a vártnál hosszabb időt vesz igénybe, így egy fájdalmas döntést is meg kellett hoznia:

„Sziasztok! Először is szeretném mindenkinek megköszönni a támogatást, amit az elmúlt három hét alatt kaptam tőletek. Nélkületek nem sikerült volna!
A combhajlítómban továbbra is fájdalmat érzek, ezért idén nem leszek ott a Roland Garroson. Az én szempontomból sajnos túl közel van a két torna egymáshoz (US Open és RG), így nincs elég időm arra, hogy átálljak a salakjátékra. Innen is a legjobbakat kívánom a szervezőknek és a játékosoknak egyaránt.”

Visszalépésével nem Naomi Osaka lesz az egyetlen Grand Slam-győztes teniszező, aki hiányozni fog a női mezőnyből. A világelső Ashleigh Barty a napokban jelentette be, hogy a US Open után a Roland Garrost is kihagyja, sőt, ebben az évben már nem is lép pályára. A női címvédő döntését legfőképpen a koronavírus második hullámának terjedése, valamint az ausztráliai utazási korlátozások bevezetésével indokolta. Ott lesz ugyanakkor Párizsban a 24. GS győzelmét továbbra is üldöző Serena Williams, valamint az újraindulás óta Prágában tornát nyerő, Rómában elődöntős, korábbi Roland Garros-bajnok Simona Halep is, lesz tehát a mezőnyben bőven olyan játékos, aki már nyert korábban Grand Slamet.

A szeptember 27-én kezdődő francia nyílt teniszbajnokság szervezői a tengerentúlon már bevált ún. buborékban tervezik lebonyolítani a kéthetes versenyt. A francia szabályok azonban méginkább bezárnak minden ajtót a játékosok számára, mindenkinek kötelező lesz ugyanis a kijelölt szállodában lakni, a teniszközpontba pedig csak azon a napon léphetnek be, amikor mérkőzésük van. Jelentős változás ugyanakkor, hogy a jelenlegi tervek szerint naponta ötezer ember beléphet majd a teniszközpontba, az ülőhelyek elosztásánál pedig a szervezők természetesen figyelembe veszik majd az adott stadion befogadóképességét, valamint a távolságtartási szabályokat. Utóbbi intézkedés azonban a fertőzöttségi adatok függvényében a verseny kezdetéig (vagy akár verseny közben is) változhat.

Hozzászólások