Salakblog - Naomi Osaka leckét adott teniszből, majd példát mutatott sportszerűségből és együttérzésből
Naomi Osaka leckét adott teniszből, majd példát mutatott sportszerűségből és együttérzésből
Fotó: Europress/AFP

Naomi Osaka leckét adott teniszből, majd példát mutatott sportszerűségből és együttérzésből

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/09/01 11:44
Valószínűleg nem nagyon történhetett jobb dolog a női tenisszel annál, mint amit a Naomi Osaka-Coco Gauff mérkőzés után láthattunk. A találkozót 6:3, 6:0 arányban a világelső nyerte, és bár ez nyilván fontos, az igazán lényeges és emlékezetes dolgok a meccs után következtek. 

Ahogy az lenni szokott, kezet fogtak a hálónál, még egy visszafogott, kissé feszült ölelést is megejtettek, úgy tűnt tehát, minden a megszokott forgatókönyv szerint zajlik majd. 

Osaka azonban meglehetősen rövid ideig ünnepeltette csak magát a közönséggel, helyette inkább odament Gauffhoz. Egyfelől vigasztalta őt, másrészt megpróbálta rábeszélni, hogy formabontó módon, ezúttal adjanak egy közös interjút a pályán. Az amerikai először nemet mondott, majd Naomi bátorítására belement a dologba.

"Biztatott, hogy csináljuk közösen" - mondta Gauff az interjúban a könnyeit törölgetve. "Nagyon sokat fogok tanulni ebből a meccsből. Annyira kedves volt velem, úgyhogy nagyon köszönök neki mindent. Nem akarom, hogy bárki azt gondolja, hogy el akarom venni ezt a pillanatot tőle, mert nagyon megérdemli."

Következett Osaka interjúja, mielőtt azonban Mary Joe Fernandez föltehette volna neki az első kérdést, a japán lány még egyszer odalépett Cocóhoz, és átölelte őt. A közönség erre élénk tapssal reagált. 

Ezt követte a kérdés a világelsőhöz, hogy vajon milyen érzés lehet Gauff mentorának lenni.

"Nem gondolnám, hogy az vagyok" - felelte Osaka, majd odafordult a bokszhoz, ahol Coco szülei is ültek. "Önök felneveltek egy csodálatos játékost" - folytatta a világelső, maga is a könnyeivel küszködve. "Szerintem óriási dolog, hogy mindketten eljutottunk idáig, és, hogy mindketten olyan keményen dolgozunk, ahogy csak tudunk. Önök nagyszerű emberek, ahogy Coco is egy rendkívül különleges ember."

Később a sajtótájékoztatón Gauff többek között arról is beszélt, hogy szerinte Osaka egy végtelenül sportszerű játékos.

"Úgy vélem, a meccs után bebizonyította, hogy ő egy igazi atléta, egy valódi sportember. Számomra a klasszis sportoló olyan, aki a pályán kíméletlen ellenfél, a pályán kívül azonban a legjobb barátod is lehet. Ő pont ebből mutatott példát ma este."

Gauff arról is beszélt, mit mondott neki Osaka a mérkőzést követően.

"Azt mondta, hogy jobb itt sírni, mint benn az öltözőben a zuhany alatt. Győzködött, hogy maradjak egy közös interjúra, de én többször is nemet mondtam. Végül belementem. Legyen, oké, csináljuk. Örülök, hogy meggyőzött, úgy értem, nem igazán vagyok ahhoz hozzászokva, hogy mások előtt sírjak."

Osaka azt mondta, ösztönösen jött az ötlet, hogy rávegye Cocót az interjúra.

"Amikor kezet fogtunk, láttam, hogy egy kicsit könnyes a szeme" - mondta Osaka a sajtótájékoztatón. "Ekkor eszembe jutott, hogy Úristen, mennyire fiatal."

"Nálam ilyenkor a dolog úgy zajlik, hogy amikor veszítek, bemegyek az öltözőbe, sírok, aztán pedig megcsinálom a sajtótájékoztatót. Semmi bajom veletek srácok, de higgyétek el, nem ez a legjobb érzés a világon. Mondjuk az átlagemberek úgyse nézik meg ezeket, csak a rajongók. A lelátón ülő emberek meg várják a következő mérkőzést, utána pedig hazamennek. Így ők nem biztos, hogy megtudják, hogy mi járhatott az egyes játékosok fejében."

"Így aztán arra gondoltam, mi volna, ha Coco szólhatna azokhoz az emberekhez, akik miatta jöttek ki aznap és neki drukkoltak."

Amit a meccs után Osaka tett, az végtelenül emberi volt, mégis különleges, hisz valószínűleg kevesen cselekedtek volna így. Ehhez kivételes együtt érző készségre és érzelmi intelligenciára van szükség. Ugyanakkor a dolog teljesen logikus is volt, hisz a közönség zöme valószínűleg tényleg Coco miatt ment ki a meccsre

Értelem és érzelem. Lenyűgöző, amilyen szinten Osaka ötvözi a kettőt. Valószínűleg pont ezért lesz belőle egy igazi, korszakos bajnok.
És, ami talán még fontosabb, egy ember.

Hozzászólások