Salakblog - Nadalnak elege van abból, hogy a teniszben folyton fellángol a vita a nemek közti egyenlőtlenségről
Nadalnak elege van abból, hogy a teniszben folyton fellángol a vita a nemek közti egyenlőtlenségről
Fotó: Europress/AFP

Nadalnak elege van abból, hogy a teniszben folyton fellángol a vita a nemek közti egyenlőtlenségről

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/04/26 15:23
„Nincs még egy olyan sport, amelyik annyira támogatná a nőket, mint a tenisz.”

Ezt Rafael Nadal mondta, hozzátéve, hogy unja már, hogy folyton előkerül a nemek közti egyenlőtlenség a teniszben.

A dolog előzménye, hogy Victoria Azarenka arról írt a Twitteren egy kérdésre válaszolva, hogy szerinte magasabb színvonalúak lennének a férfimeccsek a Grand Slameken, ha nem három nyert szettre játszanák őket. Előfordulhat ugyanis, hogy a játékosok fizikálisan leamortizálva érkeznek meg a finálékra. Ott volt például a tavalyi wimbledoni torna, ahol Kevin Anderson egy John Isner elleni döntő szett 26:24 után jutott döntőbe, míg Novak Djokovic 10:8-ra verte Nadalt a másik ágon.

Annyi változás van tavalyhoz képest, hogy most már a négy nagy torna közül csak a Roland Garros az, ahol a döntő játszmát annak semelyik pontján sem lehet rövidítéssel lezárni.

"Véleményem szerint a férfiaknak is két nyert szettre menő mérkőzéseket kellene játszaniuk" - válaszolta egy kérdésre Azarenka a Twitteren. "Magasabb volna a színvonal, nem tenné tönkre az elődöntőket, döntőket a fizikális kimerültség, mint ahogy az már többször előfordult."

Nadal egy interjúban reagált a föntiekre, leszögezve, hogy ő teljesen elégedett a jelenlegi lebonyolítási rendszerrel. És hozzátéve, hogy belefáradt már abba, hogy a tenisz újra és újra megkapja azt a kritikát, hogy nincs esélyegyenlőség férfiak és nők között.

"Nem értem, miért akarja (Azarenka), hogy két nyert szettre játsszunk. Mi örülünk annak a rendszernek, ami van" - mondta Nadal. "Érdekes, hogy az egyenlő pénzdíjak kérdése is mindig előjön a teniszben, holott valószínűleg a miénk az egyetlen sportág a világon, amelyben majdnem egyenlőek a pénzdíjak a legtöbb versenyen."

"Így aztán nem értem, miért nem a fociban, a kosárlabdában és a többi sportágban folyik erről a vita, amelyekben fényévekre vannak a nők a férfiaktól. Mindig itt megy a vita, közben az a helyzet, hogy nincs még egy olyan sport, amelyik annyira támogatná a nőket, mint a tenisz. Szóval egy kicsit elegem van már abból, hogy állítólag mi a lányok ellen vagyunk. Nem, nem vagyunk ellenük."

azarenka.jpg Fotó: Twitter

Tény, a 2007-es wimbledoni torna óta a Grand Slameken ugyanannyi pénzdíjat kapnak a nők is, mint a férfiak. A többi tornán azonban még mindig jelentős különbségek vannak. A The Guardian írása szerint például 2018. első hét hónapjában a férfi top 100-as teniszezők 71%-a jobban keresett, mint a női társaik. És miközben az idei szezonban már 24 férfi pénzdíja érte el az 500 ezer dollárt, a nőknél ez a szám mindössze 7

"Az egy másik kérdés, hogy ki értékesít többet és ki kevesebbet. Ez egy másik vita, de ez nem nőkről és férfiakról szól, hanem emberekről. Valaki többet érdemel, míg mások kevesebbet. Ha én és egy másik ember ugyanannál a cégnél dolgozunk, és én jobban teljesítek, mint ez a másik ember, akkor nekem többet is kell kapnom. És ebben az esetben nem számít, hogy az a másik férfi-e vagy nő. Tényleg unom már, hogy ezen megy a vita" - zárta gondolatait Nadal.

via

Hozzászólások