Salakblog - Nadal vs Djokovic: Egy örök rivalizálás újabb állomása az örök városban
Nadal vs Djokovic: Egy örök rivalizálás újabb állomása az örök városban
Fotó: Europress/AFP

Nadal vs Djokovic: Egy örök rivalizálás újabb állomása az örök városban

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/05/19 10:59
Rafael Nadal és Novak Djokovic 54. alkalommal játszanak egymás ellen ma délután a római torna döntőjében. Mi a tét, és lehet-e egyáltalán egy ilyen meccs előtt esélyekről beszélni?

Három salakos elődöntő egymás után nem is olyan rossz, nem igaz? Valóban, de nem Nadalnak, aki pályafutása során először tornagyőzelem nélkül érkezett Rómába. Monte-Carlóban Fabio Fognini, Barcelonában Dominic Thiem, Madridban pedig Stefanos Tstitsipas verte őt meg. A spanyol azonban egyre meggyőzőbben játszik, és az olasz fővárosban mindössze hat játékot vesztett az első három találkozóján, majd Tstsipast is tulajdonképpen két sima szettben intézte el. 

Ami Djokovicot illeti, Az Ausztrál Opent követően három ezres tornán is idő előtt búcsúzott, amit a teniszvilág különbözőképpen értékelt. Voltak, akik egy újabb motivációs krízisről beszéltek, ami akár még a korábbinál is nagyobb mélyrepülést eredményezhet a világelső számára. Mások nem tulajdonítottak ezeknek a vereségeknek különösebb jelentőséget, és azt mondták, hogy Nole Párizsra rendben lesz. Tulajdonképpen egyik tábornak sem lett igaza, hisz a szerb már Madridra rendben volt, és behúzta a tornát, ráadásul játszmaveszteség nélkül. 

A római menetelés nem volt ilyen sima a világelsőnek, hisz a negyeddöntőben toltak egy igazi klasszikust Juan Martín del Potróval, melynek során két meccslabdát is hárítania kellett ahhoz, hogy a legjobb négy közé jusson. Itt várt rá egy újabb argentin, Diego Schwartzman, akivel, ha nem is ennyire, de szintén meggyűlt a baja, és döntő szettre kényszerült ellene.

djoko.jpg Fotó: Europress/AFP

Az egymás elleni mérleg 28-25 arányban a szerb felé billen, ha azonban csak a salakos meccseiket vesszük, akkor 16 Nadal győzelem áll szemben 7 Djokovic sikerrel. A világelső még ezen a borításon is viszonylag jól kezeli a fonákjára érkező pörgetett tenyereseket, és a legtöbb labdamenetben próbálja magához ragadni a kezdeményezést. Az elmúlt években ő volt az, aki leginkább képes volt állni a sarat Rafával szemben.

Djokovic 2016-ban éppen itt Rómában győzte le utoljára Nadalt salakon, azóta két vereséget szedett össze vele szemben, mindkettőt ezen a borításon, tavaly, illetve tavaly előtt, jóllehet egy olyan időszakban, amikor különféle problémákkal küszködött. Az is igaz persze, hogy ha valamennyi borítást nézzük, a legutóbbi két meccs viszont Djokovicé, a tavalyi wimbledoni elődöntő, és az idei AO-döntő. 

A legfontosabb, amit a döntő előtt látni kell az valószínűleg az, hogy mindketten följövőben vannak. Nadal talán inkább, és egyértelműbben, de ettől még Djokovic is bőven nyerhet ma. Igaz, nem lesz könnyű dolga, hisz két kőkemény, döntőszettes késő esti meccsen van túl. 

raf.jpg Fotó: Europress/AFP

A győzelem talán Rafának jelentene többet, részben nyilván azért, mert ez lenne az első trófeája az idén. De sokkal inkább azért, mert, bár följövőben van, nagyon messze van még attól, amilyen teniszt ő a Garros második hetének vége felé ki szokott tenni a Chatrier salakjára.

Ha a jelenlegi formája győzelmet érne egy ilyen nagy tornán, az bizony mindenképpen komoly üzenet lenne a többieknek Párizs előtt.

részben via

Hozzászólások