Salakblog - Nadal történelmet írhat, Thiem pedig Djokovicra zárkózhat
Nadal történelmet írhat, Thiem pedig Djokovicra zárkózhat
Fotó: Europress/AFP

Nadal történelmet írhat, Thiem pedig Djokovicra zárkózhat

Németh DánielNémeth Dániel
2019/04/27 14:38
A papírformának megfelelően Rafael Nadal és Dominic Thiem jutott a barcelonai tenisztorna elődöntőjébe, ami már a 12. egymás elleni mérkőzésük lesz. A találkozónak inkább Nadal az esélyese, aki 8-3-as mérleggel rendelkezik az osztrákkal szemben, ráadásul pályafutása során egyszer sem kapott ki Barcelonában az elődöntőben.

Pénteki, Jan-Lennard Struff elleni sikerével Nadal közelebb került, hogy ismét átírja az ATP történetét. Ő az egyetlen férfi játékos, aki 11 alkalommal meg tudta nyerni ugyanazt a tornát, ráadásul ez neki három különböző helyen is sikerült: Barcelonában, Monte-Carlóban és a Roland Garroson. Ha legyőzné Thiemet, majd a döntőben is diadalmaskodna - ahol vélhetően könnyebb dolga lenne, hiszen ott a Kei Nishikori-Daniil Medvedev párharc győztesével találkozhat - tovább javíthatja rekordját.

Thiem azonban kifejezetten veszélyes ellenfél lehet, hiszen az előző két szezonban ő volt az egyetlen, aki le tudta győzni Nadalt a kedvenc borításán, sőt, 2016 óta mindegyik szezonban volt legalább egy sikere ellene (2016 Buenos Aires, 2017 Róma, 2018 Madrid). Jelenleg csak egy játékos mondhatja el magáról, hogy minimum négyszer megverte Nadalt salakon (Novak Djokovic), egy újabb győzelemmel tehát igen exkluzív körbe kerülne Thiem. Az osztrák tisztában van az előtte álló feladat súlyával.

075_urbanandsport-nishikor190425_npmBK.jpg Fotó: Europress/AFP

"Rafát megverni salakon, az a tenisz egyik legnagyobb kihívása. Ehhez jön hozzá, hogy egy olyan tornán kellene ezt megtenni, amit korábban 11-szer megnyert, és ahol a hazai közönség támogatását is élvezi. Egészen hihetetlenül kemény feladat. Ugyanakkor a múltban volt pár jó mérkőzésünk, szerintem mindketten elég jól játszottunk, szóval bízom abban, hogy az elődöntőben is hasonló lesz a helyzet. Jó mérkőzést várhatunk" - magyarázta Thiem, aki valóban nagyon jó formát mutatott Barcelonában.

Az osztrák a legutóbbi fordulóban azzal a Guido Pellával találkozott, aki élete alighanem legjobb teniszét játssza mostanság. Brazíliában tornát nyert, Monte-Carlóban negyeddöntőzött - Nadaltól kapott ki, de alaposan megizzasztotta ellenfelét - és Barcelonában is elment a legjobb nyolcig. Thiem az első szettben még megszenvedett az argentinnal, de a 63 perc alatt megnyert játszmát követően viszonylag simán nyerte a másodikat. Diego Schwartman és Jaume Munar legyőzése sem jelentett számára problémát.

Nadalnak valamennyivel nehezebb dolga volt Struff ellen, két 7-5-ös játszmában gyűrte le a német teniszezőt. Talán a játéka még nem az igazi, de kétségtelenül sikerült előrelépnie ebben a tekintetben is, amivel elégedett lehet a spanyol. Az első mérkőzésén még csak kereste a ritmust, zsinórban 30 megnyert szett után Leonardo Mayer elvett tőle egyet. Nadal elégedetlen volt a játékával, a David Ferrer és Struff elleni kétszettes győzelmei alkalmával azonban hatékonyabb adogatásokkal és több energiával teniszezett.

075_urbanandsport-nadalvss190426_npVQV.jpg Fotó: Europress/AFP 

Thiem szempontjából az dönthet, tudja-e diktálni a mérkőzés iramát kifarolós tenyereseivel, illetve kőkemény egykezes fonákjaival. Előző két sikere alkalmával (2017 Róma és 2018 Madrid) az volt a kulcs, hogy sokkal több tenyerest üthetett mint fonákot, így kevésbé jött ki a hátránya annak, hogy egy kézzel üti a fonákot Nadal magasra pattanó tenyereseivel szemben. Amennyiben Thiem elmarad a legjobbjától, esetleg a spanyol hoz extrát védekezésben, úgy minden bizonnyal Nadal jut tovább.

"Hasonló taktikára törekszem majd, mint Madridban és két évvel ezelőtt Rómában. Próbálok minél agresszívebb lenni. Egyedül agresszív tenisszel, sok nyerő ütéssel lehet megverni Rafát. Ezen a versenyen ezt valamivel nehezebb megtenni, mint Madridban. Számomra a madridi ideális terep a magaslati levegő miatt, emellett, noha korábban megnyerte már ötször azt a versenyt, úgy gondolom, nem tartozik a kedvencei közé. Mindenesetre igyekszem majd hasonló felfogásban pályára lépni" - magyarázta Thiem.

Nadalnak az önbizalom szempontjából sem teljesen mindegy, mi lesz a szombati elődöntő végeredménye. Meglepő monte-carlói búcsúját követően elismerte, hogy még nem minden esetben tudja elővenni a legjobb teniszét, a sok kihagyás után ugyanis nehéz visszaszereznie a korábbi önbizalmát. Amennyiben legyőzné Thiemet, aki a jelenlegi formák alapján a legnagyobb salakos riválisának nevezhető, fontos lépés lehetne, hogy újra megtalálja a hitét a játékában. Egy vereség viszont épp az ellenkező hatást érheti el.

Hozzászólások