Salakblog - Nadal szerint Kyrgios nagy értéke a tenisznek, amikor ilyen hozzáállással játszik
Nadal szerint Kyrgios nagy értéke a tenisznek, amikor ilyen hozzáállással játszik
Fotó: Europress/AFP

Nadal szerint Kyrgios nagy értéke a tenisznek, amikor ilyen hozzáállással játszik

Németh DánielNémeth Dániel
2020/01/27 19:21
Nem nagyon lehetett okunk panaszra az Ausztrál Open nyolcadik játéknapján, hiszen nem okozott csalódást Stan Wawrinka és Daniil Medvedev küzdelme, de felnőtt a várakozásokhoz Rafael Nadal és Nick Kyrgios találkozója is. Dominic Thiem és - némi meglepetésre - Alexander Zverev különösebb probléma nélkül jutott a nyolc közé a hétfői játéknapon. A nap nyilatkozataiból válogattunk. 

Stan Wawrinka fordulatos mérkőzésen, öt szettben győzött a torna egyik esélyeseként számon tartott Daniil Medvedev ellen. A 2014-es bajnok kiválóan kezdett, erőteljes ütéseivel letolta a pályáról az orosz teniszezőt. Medvedev azonban összeszedte magát, csökkentette a hibák számát, amivel a második és harmadik szettet is megnyerte. Kulcsfontosságúnak bizonyult a negyedik játszma rövidítése, melyben a világranglista-4. lezárhatta volna a találkozót, ám Wawrinka kiharcolta a folytatást, a döntő szettben pedig esélyt sem adott ellenfelének. 


"Elképesztő mérkőzés volt, csodálatos atmoszférával" - nyilatkozta a mérkőzést követően Wawrinka. "Nagyon nehéz volt Daniil ellen játszani, a negyedik és ötödik szettben azonban sikerült emelnem a játékom színvonalán. Nagyon magas volt a színvonal, a hangulat pedig mindig is különleges volt Ausztráliában. Megtaláltam a megoldást. A második és a harmadik szettben kicsit elveszítettem az önbizalmamat, nagyon küzdöttem a játékommal. Igyekeztem harcolni, pozitív maradni, és elégedett vagyok az eredménnyel."

Alexander Zverev folytatta remek szereplését Melbourne-ben, három szettben búcsúztatta a remek formában lévő Andrey Rublevet, vagyis szettveszteség nélkül jutott a nyolc közé. "Elképesztő érzés. Remek meccseket játszottam remek ellenfelekkel. Ez volt Andrey első veresége a szezonban, előtte nyert két tornát, és hihetetlen tenisszel jutott el a negyedik fordulóig. Tíz éves kora óta ismerem, úgy gondolom, egy napon top 15-ös, top 10-es lesz. Remélem, hasonlóan jól folytatja" - mondta Zverev, aki pályafutása első Grand Slam-elődöntőjéért Wawrinkával játszik. 


Érdekesnek tűnik a másik ág negyeddöntős párosítása is, hiszen a világelső Rafael Nadal legnagyobb salakos riválisával, Dominic Thiemmel találkozik. A mostani mindössze a második kemény pályás mérkőzésük lesz, és amennyiben a US Openen látott párharcukhoz kicsit is hasonló ütközetre kerül sor, azzal már bőségesen elégedettek leszünk. Thiem viszonylag simán, három játszmában jutott tovább Gael Monfils ellen, Nadalnak a várakozásoknak megfelelően nagyon nehéz dolga volt Nick Kyrgios ellen. 

"Úgy gondolom, hogy a legjobb mérkőzésemet játszottam ezen az Ausztrál Openen" - értékelt győzelmét követően Thiem. "Ez nagyon, nagyon jó érzés. Az eredmény alapján sokkal könnyebbnek tűnhet a mérkőzés, mint amilyen valójában volt. Úgy gondolom, szerencsém volt, hogy mindegyik szettben korán brékeltem, utána jól tartottam a szervákat. Boldog vagyok, hogy megvan az első itteni negyeddöntőm. Nagyon izgatott vagyok a mérkőzés miatt. Az nyilvánvaló volt, hogy a mai szórakoztató meccs lesz, és ellenféltől függetlenül két nap múlva is az vár rám."

"Nagyon kemény meccs volt" - elemezte a látottakat Nadal, akit John McEnroe faggatott a mérkőzést követően. "Az elején én irányítottam, de Nick ellen soha nem lehet igazán irányítani. Aztán hibáztam egyet a második szettben adogatóként, brékelni pedig nagyon nehéz ellene. 5:4-nél a negyedik játszmában ijesztő volt a játékom, de a tenisz ilyen, el kell fogadni. Próbáltam mentálisan felkészülni a következő játékra és a tie-breakre. Ha így játszik, ilyen pozitív hozzáállással, rengeteget ad a sportnak. Az egyik legnagyobb tehetség, ezt a Nick Kyrgiost szeretem."


Egészen kiváló mérkőzést játszott Elise Mertens és a korábbi világelső Simona Halep. A belga teniszező az első játszmában ragyogó tenisszel állt fel 1-3-ról, agresszíven és többnyire pontosan játszott ebben az időszakban. Végül a román teniszező a legjobbkor talált a játékában egy magasabb fokozatot, és zsinórban hat játékot megnyerve elhúzott riválisától. Mertens szívós játékkal ledolgozta a dupla brékes hátrányát, de lendülete csak 4:4-ig tartott ki, onnan ismét Halep irányított, aki ezzel meg is nyerte a mérkőzést.   

"Ott volt a fejemben, hogy visszajöhet a meccsbe, ezért próbáltam minden labdára figyelni, nem adtam fel, mert nagyon erősen visszajött. Mentálisan erősnek éreztem magamat, főleg 4:4-nél a bréklabdáknál és a gémlabdánál. Végül megnyertem a játékot, majd remekül szerváltam utána is. Úgy érzem, az összes közül a mostani volt a legjobb meccsem. Nagyon boldog vagyok emiatt, próbálok koncentrált maradni" fogalmazott a 2018-as Ausztrál Open-döntős Halep.

043_2464138.jpg Fotó: Europress/AFP

A kétszeres Grand Slam-győztes Garbine Muguruza felejthető éveken van túl, hiszen 2017-es wimbledoni győzelmét követően inkább csak felvillanásai voltak, a stabil játékkal viszont adós maradt. Conchita Martínez leigazolása - aki egyébként 2017-ben Wimbledonban is segítette a munkáját - minden jel szerint telitalálat volt, a venezuelai születésű Muguruza ugyanis régi önmagát idéző játékot mutat Melbourne-ben. Az elődöntőbe kerülését az Angelique Kerbert búcsúztató Anastasia Pavlyuchenkovával találkozik.  

"Úgy érzem, nagyon stabil játékos, aki hatalmasakat szervál. Fizikálisan is nagyon erős. Kemény mérkőzésre számítottam, mert az összes korábbi meccsünk az volt. Készen álltam rá. Igyekeztem a saját, agresszív játékomra koncentrálni. Az elejétől fogva úgy éreztem, hogy működik. Emlékeztem rá természetesen, hogy legyőzött már korábban. De azt gondolom, hogy azóta más játékos lettem. Teljesen más. Mindketten szeretjük az alapvonal-csatákat, én pedig megtaláltam a módját, hogy szétszedjem a játékát" - nyilatkozta Muguruza. 

Hozzászólások