Salakblog - Nadal szerint, ha ő képes volt 11 Garrost nyerni, akkor ez másnak is sikerülhet
Nadal szerint, ha ő képes volt 11 Garrost nyerni, akkor ez másnak is sikerülhet
Fotó: Europress/AFP

Nadal szerint, ha ő képes volt 11 Garrost nyerni, akkor ez másnak is sikerülhet

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/02/10 16:07

Rafael Nadal nem lepődne meg, ha valaki a jövőben beállítaná, vagy esetleg meg is döntené a Roland Garros-rekordját. A 32 éves spanyol jelenleg tizenegyszeres bajnok Párizsban; ennyi győzelmet egy Grand Slam-tornán korábban még senki sem szerzett az open érában. 

"Ha én meg tudtam csinálni, más miért ne tudná?" - mondta a világranglista jelenlegi másodikja egy interjúban. "Egy teljesen átlagos embernek tartom magam, úgyhogy, ha nekem ment, akkor másnak is sikerülhet."

"Jön majd valaki a jövőben, aki szintén képes lesz ilyen teljesítményre. A dolog persze nem egyszerű, mert rengeteg tényező együttállása szükséges. A pályafutásom során sokszor voltam sérült, ám a Garroson csak egyszer. Fontos, hogy az ember ebben a két hétben egészséges legyen, és, hogy ezt éveken keresztül meg tudja ismételni."

Minden tiszteletünk Nadalé, azonban mi most tamáskodnánk egy picit, ugyanis nem föltétlenül értünk egyet az általa elmondottakkal. Nyilván nem fogja azt nyilatkozni, hogy ő egy kivételes ember, noha ez vitán fölül így van. Kivételes tehetség, aki kivételes elszántsággal és kivételes küzdeni tudással rendelkezik. És, ha van megdönthetetlennek tűnő rekord a teniszben, akkor ez mindenképpen az. 

Egyébként elképesztő mérlege van salakon, összesen 57 tornát nyert ezen a borításon. A mérkőzéseinek 92 százalékát behúzta, 415 győzelme mellett mindössze 36 vereséget számlál. 

Rafa még néhány évig ott akar maradni a világ élvonalában. Legutóbbi sikerét az Ausztrál Openen érte el, ahol egészen a döntőig menetelt úgy, hogy a tornát megelőzően legutóbb tavaly szeptemberben játszott tétmeccset. 

"A dolgok nem tartanak örökké, és ez így van jól. Az évek telnek, mi pedig pályafutásunk utolsó éveit tapossuk. Ami engem illet, remélem versenyképes tudok maradni még néhány évig, és élvezni tudom a teniszt még egy darabig ezen a szinten. Az ember nem jósolgat azzal kapcsolatban, hogy mikor érkezik el a pillanat, amikor be kell fejezni. De én nem is félek ettől."

"Nagyon boldog vagyok, hogy teniszezhetek, de az is rendben lesz majd, amikor már nem fogok. A sikereim egyik titka az, hogy kiélveztem az élet azon örömeit, melyeket egy fiatalnak ki kell élveznie."

nadal2.jpg Fotó: Europress/AFP

Az előttünk álló bő egy évben Nadal a GS-eken kívül két tornára összpontosít majd különösen. Az egyik az új lebonyolítási rendszerű Davis-kupa, melynek döntőjét, 18 csapat részvételével novemberben rendezik majd Madridban. 

"Szeretnék ott lenni ezen az eseményen, de addig sok idő van még hátra, majd kilenc hónap. Nehéz megmondani, mi minden történik még addig, de remélem, hogy én is pályára lépek majd."

A másik, számára rendkívül fontos verseny a jövő évi tokiói ötkarikás játékok lesz. Rafa már most is kétszeres olimpiai bajnok, 2008-ban egyesben, míg 2016-ban párosban nyert aranyérmet.

"Addig még másfél év van hátra, de mindenképp a céljaim között szerepel, hogy ott legyek. Tokió biztos, hogy nagyon látványos olimpiát rendez majd, úgyhogy mindenképp résztvevő szeretnék lenni."

Nadal legközelebb a február 25-én kezdődő acapulcói ötszázas tornán versenyez majd.

(részben via)
Hozzászólások