Salakblog - Nadal szerint a legjobb teniszére lesz szükség a Medvedev elleni döntőben
Nadal szerint a legjobb teniszére lesz szükség a Medvedev elleni döntőben
Fotó: Europress/AFP

Nadal szerint a legjobb teniszére lesz szükség a Medvedev elleni döntőben

Németh DánielNémeth Dániel
2019/09/07 12:16
Idén jó ómennek bizonyult, ha valaki döntőbe jutott a Rogers Cupon: azok után ugyanis, hogy a lányoknál összejött a torontói finálé visszavágója, a Montrealban döntős fiúk is megismételték ezt a teljesítményt. Bízzunk azért benne, hogy a kanadainál több izgalmat hoznak a találkozók; ehhez Serena Williamsnek biztos, de talán Daniil Medvedevnek is lesz egy-két szava.

Pénteken a hagyományoknak megfelelően a férfi elődöntőkre került sor a Flushing Meadows-ban, és ezúttal elmaradt a meglepetés. Grigor Dimitrov a három szett ellenére komoly csatára kényszerítette a nyári kemény pályás szezon sztárját, Daniil Medvedevet, a fontos pontoknál mutatott ellenállhatatlan teljesítménye azonban döntőt ért az orosznak. Matteo Berrettini egy játszmán keresztül tudott méltó partner lenni Rafa Nadal ellen, de a szett- és brékelőny tudatában nyugodtabb játékra váltó spanyol összességében magabiztosan jutott tovább.

Lendl és Agassi nyomdokain

Mondhatjuk, hogy Medvedev remek formában érkezett a US Openre, hiszen Washingtonban, Montrealban és Cincinnatiben egyaránt döntőig jutott, utóbbit ráadásul meg is nyerte. Az erőltetett menetelés - volt, amikor 20 napon belül 16 mérkőzést játszott - rányomta a bélyegét a New York-i szereplésére, rögtön az első fordulóban ápolni kellett, és szinte mindegyik mérkőzésén küzdött valamilyen erőnléti problémával. Valahogy megoldotta ezeket a helyzeteket, így a remek sorozatát a US Openen is folytatta.

000_1K31S4.jpgFotó: Europress/AFP

"Nagyon megterhelő mentálisan. Korábban épp ez hiányzott a játékomból. Ezt megelőzően a negyedik forduló volt a legjobb eredményem a Slamekről. Azt éreztem, borzasztó nehéz három nyert szettre menő mérkőzéseket nyerni. Tudtam, hogy jó úton járok, egyszerűen csak minden szettben pontról pontra kell küzdenem. Korábban azonban nem ment" - ismerte el Medvedev. "Ezen a héten minden összeállt. Több négyszettest is meg tudtam nyerni, ami jól mutatja, mennyire erős voltam mentálisan és fizikálisan."

Az orosz teniszező már a döntőbe jutással olyan eredményt ért el, amit rajta kívül csak ketten tudtak a sportág történetében. Ezt megelőzően ugyanis csak Ivan Lendl (1982) és Andre Agassi (1995) játszott egy idényen belül döntőt Washingtonban, Kanadában, Cincinnatiben és a US Openen is; Medvedev idén 20-2-es mérleggel rendelkezik az észak-amerikai kemény pályás sorozatban. "Nem számítottam rá, hogy ennyire jól játszom majd Amerikában. De azt kell mondjam, imádom ezt az országot" - jelentette ki a jövő héttől világranglista-4. teniszező.

Felőrölte Dimitrov játékát

Ha két órányi játékot követően Dimitrov vezet 2-0-ra, azon sem csodálkoztunk volna, elvégre a bolgárnak megvoltak a maga esélyei. Azonban - és talán itt jön képbe, ami Medvedev is mondott a mentális állapotáról - a fontos labdamenetekben az orosz szinte hibátlanul teniszezett, míg Dimitrov rendre megremegett a nyomás alatt. "Úgy éreztem, közelebb járt az első szett megnyeréséhez, azonban végül az enyém lett, ami megváltoztatta a mérkőzést" - értékelte a történteket a pálya széli interjúban Medvedev.


A mérkőzés egészét tekintve Medvedev a rövid (63-54) és a hosszú labdamenetek (30-21) során hatékonyabbnak bizonyult, azonban legfeljebb a statisztika alapján tűnhet egyértelműnek a fölénye. Dimitrov a rossz kezdés után sikeresen stabilizálta a teniszét, emiatt az első szett vége felé frusztráltnak tűnő orosz kénytelen volt agresszívebb taktikát választani. A bolgár az első két játszmában a brékhátrányból is visszaküzdötte magát, és csak nagyon kevésen múlt, hogy nem lett még szorosabb a találkozó.

"Összességében ez egy jó mérkőzés volt. Egy-két ponton múlt. 3-0 lett a vége, azonban ez nem tükrözi a mérkőzés képét. Elég jó volt a színvonal. Remekül teniszezett, keményen küzdött, a fontos pontok többségét remekül játszotta le. Nem akarok túl kritikus lenni magammal szemben, ez egy remek hét volt. Először játszottam itt elődöntőt, rengeteg pozitívumot viszek magammal, ez elég biztos"- mondta a mérkőzés után Dimitrov, aki talán ezzel az eredménnyel maga mögött hagyhatja karrierje egyik legnehezebb időszakát.

Fordulópontot hozott a tie-break

"Frusztráló volt" - ismerte el Nadal arra utalva, hogy az első szettben hat bréklehetőségéből egyet sem tudott megcsinálni a szívósan küzdő Matteo Berrettini ellen. Aki azt követően, hogy fogadóként teljesen esélytelen volt a háromszoros US Open-bajnokkal szemben, a szett megnyeréséhez is közel került. A nagy nehezen kiharcolt rövidítésben ugyanis előbb 4-0-ra, majd 5-2-re is elhúzott, ami az olasz brutális szerváival még Nadal ellen is jelentős előnynek számít. Ezúttal azonban ez is kevésnek bizonyult.


"Az első szett egy kicsikét frusztráló volt, mert a tie-break előtt rengeteg bréklabdám volt, neki pedig egy sem. Aztán a rövidítésben volt egy kis szerencsém is, mert 5-2-re és 4-0-ra is vezetett. Valahogy túléltem ezt a helyzetet, a másodikban pedig végre elvettem az adogatását, ami teljesen megváltoztatta a mérkőzést. Nyugodtabb lettem, agresszívebben játszottam. Nagyon boldog vagyok, hogy ismét bejutottam a US Open döntőjébe" - nyilatkozta Nadal, aki karrierje 27. Grand Slam-fináléjára készülhet.

Azon ritka alkalmakkor, amikor a Nagy Hármasból csak Nadal jutott elődöntőbe valamelyik Grand Slam-tornán, minden alkalommal a spanyolé lett a trófea. Ez egyébként csak négyszer fordult elő: 2010-ben, 2017-ben és 2018-ban a Roland Garroson, illetve 2017-ben a US Openen. "Ez egy olyan pillanat, amit érdemes kiélvezni. Vasárnap azonban jön egy fontos mérkőzés, amire igyekszem 100%-ban felkészülni. Persze én már így is nagyon boldog vagyok. Egy újabb Grand Slam-döntő, ráadásul a Flushing Meadows-ban, ez sokat jelent."

Megismétlődik a montreali finálé

Úgy tűnik, idén érdemes volt figyelemmel követni a Rogers Cupot, ugyanis a nőknél és a férfiaknál is megismétlődik a kanadai döntő a US Open fináléjában. Remélhetőleg izgalmakban azért lesz némi különbség, hiszen Serena Williams négy játék után kénytelen volt feladni a találkozót Bianca Andreescu ellen a hátfájdalmai miatt. Rafa Nadal pedig szó szerint a földbe döngölte a bombaformában teniszező Daniil Medvedevet: egy laza 6:3, 6:0-val parancsolta le az orosz teniszezőt a pályáról.

063_1161098325.jpgFotó: Europress/AFP

"Minden héten fokozatosan halad előre" - mondta leendő ellenfeléről a spanyol. "Fantasztikus nyara van, Cincinnatiben nyert, Montrealban és Washingtonban döntős volt, ahogyan itt is. Ezen a nyáron ő játszotta a legjobb teniszt a touron, így ő a legkeményebb ellenfél, akit kaphattam a döntőben. A legjobbamat kell majd nyújtanom, bár igazság szerint egy Grand Slam-döntőben egyébként sem számíthatunk könnyű ellenfélre. Sokat jelent, hogy visszatérhettem ide, főleg a szezon eleji nehézségeket követően."

via és via

Hozzászólások