Salakblog - Nadalra kilenc éve ijesztettek rá salakon, a kiesés széléről táncolt vissza első ötszettes Garros-meccsén
Nadalra kilenc éve ijesztettek rá salakon, a kiesés széléről táncolt vissza első ötszettes Garros-meccsén
Fotó: Europress/AFP

Nadalra kilenc éve ijesztettek rá salakon, a kiesés széléről táncolt vissza első ötszettes Garros-meccsén

HosszabbitásHosszabbitás
2020/05/27 12:58
2011-ben, karrierje során először nem Rafael Nadal volt az, akit fő favoritként emlegettek a Roland Garrost megelőzően. Novak Djokovic hét tornagyőzelemmel a háta mögött, a szezon során addig veretlenül érkezett a párizsi fővárosba, és nagyon úgy tűnt, hogy megtalálta az ellenszert Nadal ellen salakon is. A szerb négyből négyszer verte meg a spanyolt, mindannyiszor döntőkben, két alkalommal Nadal kedvenc borításán. Az azóta 12-szeres Roland Garros-bajnok talán soha nem vágott neki kevesebb önbizalommal a francia nyílt teniszbajnokságnak, mint kilenc évvel ezelőtt, és az első fordulóban John Isner egy hajszálra volt attól, hogy kiejtse a címvédőt.

A mérkőzés a várakozásoknak megfelelően indult. John Isner ugyan jól tartotta magát, de Rafael Nadal különösebb gond nélkül behúzta az első játszmát 6:4 arányban, és a második szett elején újra elvette az amerikai adogatását. 4:3-as Nadal-vezetésnél azonban Isner - aki addig sem játszott rosszul -, visszavette az elbukott szervagémjét, és ezzel megfordította a meccs képét.

Az amerikai a második szett közepétől vérszemet kapott, elkezdte szórni az ászokat, bátran támadott, és számos alkalommal meglepte Nadalt egy-egy ejtéssel, szerva-röptével. A spanyol 4:4 után kikerült a komfortzónájából, a játéka görcsös lett, és miután több könnyű elütést is elhibázott, elbukta a rövidítést.

A harmadik játszmától kezdve Isner abszolút pariban volt Nadallal. Az amerikai tartotta a színvonalat, agresszív tudott maradni az alapvonalról, a hálónál is eredményes tudott lenni, és bár 6:5-ös Nadal-vezetésnél a spanyolnak két szettlabdája is volt, ismét tie-breakben dőlt el a játszma sorsa. Isner hatalmas szerváinak köszönhetően Nadal már a rövidítés elején nyomás alá került, az amerikai óriás pedig könyörtelen játékkal, mindössze két pontot engedélyezve átgázolt ellenfelén, és megnyerte a harmadik játszmát.

A negyedik szettben kinyílt az olló a két játékos között – Isner nem tudta fenntartani az előző játszmákban mutatott játékát, míg Nadal, aki a szett során egyetlen ki nem kényszerített hibát sem ütött, emelt a szinten, és 6:2 arányban kiegyenlített. A spanyol lendülete kitartott a döntő szett elejéig, ahol elvette az amerikai szerváját. Isner nem tört meg, végig Nadal nyomában tudott maradni, és meccslabdát hárítva kiharcolta, hogy a spanyolnak adogatnia kelljen a továbbjutásért. Végül 5:4-es állásnál, több hihetetlenül izgalmas, maratoni labdamenet után Nadal kiszerválta a mérkőzést, és bejutott a második fordulóba.

A találkozót követően Nadal elismerően nyilatkozott amerikai ellenfeléről, aki nagy adogatásaival a meccs végéig nyomás alatt tudta tartani a spanyolt.

’’Isner szervái megállíthatatlanok, fogadóként olyan érzésem volt, mintha kapus lennék egy tizenegyes-párbajban. Isner ellen óriási nyomás alatt kell játszanod a tie-breakben. Mindig szoros meccseket játszunk Johnnal, aki ellen nem hibázhatsz. A rövidítésekben nem játszottam jól. Túl ideges voltam. Nagyon nehéz ellenfél volt, szeretnék gratulálni neki, nagyszerű meccset játszott.’’ – mondta a későbbi tornagyőztes.

Nadal-Isner-Roland-Garros-2011-kézfogás-min.jpg Fotó: Europress/AFP

Isner a meccs után elmondta, hogy az utolsó gémben teljesen elkészült az erejével. Az amerikai azt is hozzátette, hogy Nadal elképesztően játszott az utolsó két játszmában, és a spanyol megmutatta, hogy miért is emlegetik minden idők egyik legjobbjaként.

’’Soha nem láttam még olyan teniszt, amit a negyedik és ötödik szettben produkált. Ezért ő a világelső, és minden idők egyik legjobbja. Az utolsó gémben, 30-30-nál oxigénre volt szükségem. Majdnem összeestem, a lábaim felmondták a szolgálatot.’’

Szöveg: Szabó Krisztán

via ATP Tour  

Hozzászólások