Salakblog - Nadal még emelne játéka minőségén, olasz ellenfelének a teljes arzenálját fel kell vonultatnia
Nadal még emelne játéka minőségén, olasz ellenfelének a teljes arzenálját fel kell vonultatnia
Fotó: Europress/AFP

Nadal még emelne játéka minőségén, olasz ellenfelének a teljes arzenálját fel kell vonultatnia

Takács MártonTakács Márton
2019/09/06 18:28
A US Open pénteki, 12. játéknapját a két férfi egyes elődöntő uralja. A második kiemelt Rafael Nadal a 24. helyen ragsorolt, nagyot menetelő Matteo Berrettini ellen lép pályára, az ötödik kiemelt Daniil Medvedev pedig Grigor Dimitrovval találkozik a legjobb négy között.

Medvedev és Dimitrov párharcáról Kálmán Laci kollégánk kimerítően írt az alábbi cikkben, így mi csak a Berettini-Nadal elődöntővel foglalkozunk.

Dimitrov: "Olyan mélyen voltam, ahová soha többé nem akarok kerülni" | Hosszabbítás

Grigor Dimitrov úgy véli, a kemény munka és a játékába vetett hit segített neki abban, hogy kikecmeregjen a hullámvölgyből és visszanyerje az önbizalmát. A bolgár péntek este ismét Grand Slam-elődöntőt játszhat. Pályafutása során harmadszor, de majd' három éve először.

A US Open 2010-es, 2013-as és 2017-es bajnoka, Rafael Nadal zsinórban kilencedik alkalommal jutott Grand Slam-torna elődöntőjébe. A 33 éves spanyol legutóbb 2017-ben esett ki egy GS korábbi szakaszában, akkor Wimbledonban búcsúzott a negyedik körben. Összességében ez lesz a 33. GS-elődöntője, ez a harmadik legtöbb, és természetesen a Nagy Hármas a három dobogós ebben a mutatóban. Roger Federer az első (45) és Novak Djokovic (36) a második Nadal előtt. Amennyiben a spanyol legyőzi Matteo Berrettinit is, akkor a 27 GS-fináléját vívhatja majd, ebben viszont már csak Federer előzi meg a maga 31 GS-döntőjével. 

Nadal idén három tornagyőzelemnél jár eddig - köztük a rekordot jelentő 12. Roland Garros-trófeájánál -, New Yorkban szinte az első forduló óta úgy játszik, mint aki a negyedik itteni GS-sikerére hajt. Eddigi mérkőzésein mindössze egy játszmát dobott - Marin Cilic ellen a negyedik körben -, magabiztosan menetelt a legjobb négyig. A legnagyobb kihívás elé talán így is a negyeddöntőben állította őt Diego Schwartzman, csak az eredmény (6:4, 7:5, 6:2) alapján tűnhet úgy, hogy Rafa könnyedén vette az akadályt.

Nadal elfáradt Schwartzman ellen, azonban a teste rendben van | Hosszabbítás

A US Open szerdai játéknapján teljessé vált az elődöntős mezőny. Matteo Berrettini öt szettben győzött Gael Monfils ellen, Rafa Nadal háromban búcsúztatta a szívósan küzdő Diego Schwartzmant, így ők egymás ellen játszanak a döntőért. A lányoknál Belinda Bencic és Bianca Andreescu jutott tovább, kettejük párharca igen komoly elődöntőt ígér.


Nadal a torna meglepetésemberével, Matteo Berrettinivel találkozik, ő az első olasz, aki Corrado Barazzutti 1977-es US Open-elődöntője óta a legjobb négy közé jut Flushing Meadows-ban. A 23 éves teniszező mindössze egy mérkőzését rendezte le három szettben - érdekes, hogy éppen az addig remeklő Andrey Rublev ellen -, van három négyjátszmás és egy döntő szett tie-breakes meccse is a puttonyban. Éppen az előző, a 13. kiemelt Gael Monfils elleni negyeddöntője vált azonnal egy instant klasszikussá a torna történetében. 3 óra négy perc elteltével hirdettek győztest, Berrettini 3:6, 6:3, 6:2, 3:6, 7:6(5)-re diadalmaskodott. 

Az olasz nem feltétlenül tartozik a sportága legismertebb alakjai közé, még a tenisz következő generációjának leghájpoltabb tagjai sorába sem sorolható, de itt és most sokan egy életre megjegyezhették a nevét és nem csak a Szántó Petra által kockás hasúnak nevezett felsőteste miatt (Petra amúgy hajlamos ott is kockát látni, ahol inkább csak négyzet van). Budapesten és Stuttgartban nyert már idén tornát, Münchenben pedig döntős volt. Miközben egyértelműen a hatalmas tenyerese a legnagyobb fegyvere, a szervái is elképesztőek. Az első öt fordulóban hintett 66 ászt, a még versenyben lévők közül csak Medvedevnek volt eddig több (78), és az összesített rangsorban is elég előkelő, a hatodik helyen áll Berrettini ebben a mutatóban. 


Matteo Berrettini: US Open negyeddöntő félelmetes adogatással, brutális tenyeressel és kockás hassal | Hosszabbítás

Akadt néhány pillanat, ahol összetörhetett volna Matteo Berrettini. A 23 éves olasz teniszező a US Open harmadik fordulójában hiába vezetett 2-1-es szettelőnnyel az ausztrál Alexei Popyrin ellen, a negyedik játszmában 5-5-nél egy titáni, 10 egyenlő állást hozó játékban végül bukta a szerváját, és nagyon úgy tűnt, hogy ebből döntő szettes meccs lesz.


Berrettininek a teljes arzenáljára szüksége lesz, hogy esélye legyen Nadallal szemben - életükben először fognak egymás elleni játszani. Sőt, valószínűleg még az sem lehet elég minden idők egyik legjobbja ellen. Még akkor is, ha óriási utat tett meg New Yorkban, hogy eljusson idáig. 15 órát és 23 percet töltött eddig a pályán, szemben Nadal 9 óra 43 percével, aminek döntő jelentősége lehet a partin. Ez jelentős különbség, de még fontosabb az a tény, hogy Nadal magas szinten játszik, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi az ellenfelek számára, hogy valódi ellenfeleként lépjenek fel vele szemben. Berrettini jó, míg Nadal nagyszerű. 

"Készen állok rá, hogy a legjobb teniszemet játsszam" - nyilatkozta előző meccse után Nadal. "Előreléptem a negyeddöntős meccsemen, ez a mérkőzés magabiztosságot adott nekem. Egymás után kétszer játszottam kemény ellenféllel szemben, ez az a pillanat, amikor emelhetek még egy kicsit a játékom minőségén, hiszek benne, hogy menni fog."

Ez alapján nem sok jóra számíthat az élete legnagyobb sikerét ezzel az elődöntővel is elérő Berrettini.

via usopen.org

Hozzászólások