Salakblog - Nadal már az első körben odatette magát, Sharapova és Konta is reálisan értékelte a vereségét
Nadal már az első körben odatette magát, Sharapova és Konta is reálisan értékelte a vereségét
Fotó: Europress/AFP

Nadal már az első körben odatette magát, Sharapova és Konta is reálisan értékelte a vereségét

Takács MártonTakács Márton
2020/01/21 13:30
Az Ausztrál Open második napján - de még az első fordulóban - pályára lépett a világelső Rafael Nadal, aki három sima szettben lépett tovább. Daniil Medvedev is sikerrel nyitott, ő a tavaly itt negyeddöntős Frances Tiafoe-t gyűrte le. Már első mérkőzését elveszítette viszont Maria Sharapova, akit Donna Vekic két játszmában búcsúztatott. Az orosz kiesése az előzmények fényében nem meglepetés, és Johanna Konta veresége sem feltétlen az.

Két órát töltött a pályán Rafael Nadal, aki 6:2, 6:3, 6:0-val jutott túl a bolíviai Hugo Dellienen. Kilenc évvel ezelőtt, 17 esztendősen Dellien volt Nadal edzőpartnere a 2011-es Roland Garroson, most pedig, közel egy évtized elteltével, egy Grand Slam-torna első körében futottak össze. A világelső most is megmutatta, ki a főnök, de a bolíviai mindezzel együtt nagyon szép labdamenetet játszott a spanyol klasszissal.  

"Ő egy igazi harcos, és nagyszerű története van." - mondta a meccs után róla Nadal. "Örülök neki, hogy nagyon magas szinten játszik. Ez pedig számomra egy pozitív rajt volt. Az első fordulóban az a lényeg, hogy nyerjen az ember, és a még jobb, ha három szettben. Úgy gondolom, hogy a harmadik játszma nagyon magas színvonalat hozott. Az első kettőben még kicsit óvatosabban játszottam. Stabil játékot igyekeztem hozni, minél kevesebb hibával. Aztán természetesen az előny birtokában már próbáltam úgy teniszezni, ahogy hiszem, hogy szükséges ahhoz, ha itt jó eredményt akarok elérni."

Nadal ezzel tett egy lépést 20. GS-győzelme felé, és második AusOpen-trófeájáért 2009 után.

"Már a holnapi edzésemre gondolok, próbálom azt a szintet tartani, amelyet a harmadik szettben produkáltam. A legmagasabb szintemen kell lennem, ha végig akarok menni ezen a tornán. Csak annyit tehetek, hogy minden tőlem telhetőt megteszek annak érdekében, hogy a lehető legjobban szerepeljek."


Ahogy elkezdődött, Maria Sharapovának már véget is ért az idei Ausztrál Open. A torna 2008-as bajnoka idén szabadkártyával indult Melbourne-ben komolyabb sérülései után, de 6:3, 6:4-es vereséget szenvedett Donna Vekictől

"Nagyon boldog vagyok, hogy nyertem." - kezdte a mérkőzés utáni nyilatkozatát a 23 éves horvát. "Nagyon élveztem, hogy a Rod Laver pályán lehettem ma. Azt hiszem, amikor rájöttem, kivel játszon, tudtam, hogy egy nagy pályára kerül a meccsünk, tehát örültem ennek. Nagyon szeretek játszani a nagyobb pályákon. Maria egy nagyszerű játékos, egy igazi bajnok."

Sharapova reálisan értékelt: "Beszélhetek a küzdelmeimről és azokról a dolgokról, amelyeken átmentem a vállam miatt, de ez nem igazán az én stílusom. Szóval itt voltam, és odatettem magam a pályára. Bármilyen kemény is volt, befejeztem a meccset, de ez nem olyan volt, amit akartam."


Az orosz kiesése az előzmények fényében nem nevezhető meglepetésnek, a brit Johanna Konta búcsúja sem feltétlen. A 12. helyen kiemelt britet a tunéziai Ons Jabeur győzte le az első fordulóban 6:4, 6:2-re, mindössze egy óra alatt. Bár Konta is hasonló helyzetben volt, mint Sharapova, csak ő a térdével bajlódott sokat, neki az augusztusi US Open óta ez mindössze a második meccse volt. Konta 19 ki nem kényszerített hibát vétett, de így is optimistán nyilatkozott formájának visszanyerésével kapcsolatban.

"Úgy gondolom, fontos időt adnom magamnak egy olyan szint megtalálására, amelyet játszani akarok, és igen, ezúttal nagyon jó ellenféllel találkoztam. Mindig nagyon nehéz visszatérni egy olyan időszak után, amelyben hosszú ideig nem léptem pályára. De az mindenképpen jó hír, hogy a térdem jó állapotban volt most, valójában jobb állapotban, mint Brisbane-ben. Ez nagyon pozitív dolog számomra, különösen ahhoz képest, ahogy szeptemberben éreztem magam." - nyilatkozta veresége után Konta

Konta_Aus_Open.jpg Fotó: Europress/AFP

A tavaly itt negyeddöntős Frances Tiafoe is kiesett, de mivel Daniil Medvedev volt a legyőzője, senki nem lepődhetett meg ezen. A US Open-döntős orosz négy játszmában, 6:3, 4:6, 6:4, 6.2-re nyert, két és fél órára volt szüksége a sikerhez. A negyedik helyen kiemelt orosz 42 nyerőt ütött, jó nyitányt produkált tehát. 

"Nagyon kemény meccs volt" - kezdte meccs utáni értékelését Medvedev, aki tavaly a negyedik körig jutott Melbourne-ben, ahol a későbbi győztes Novak Djokovic állította meg. "Nagyon boldog vagyok, hogy nyertem, mert az első forduló sosem könnyű. Különösen, ha Frances ellen játszik az ember, tavaly negyeddöntős volt itt, és egyébként is agyafúrt játékos. Sokszor azt hittem, hogy már megnyertem egy pontot, de csodálatos ütéseket produkált még akkor is. A mérkőzés számos pontján úgy éreztem, hogy 'oké, rendben van a dolog megvan a lendületem, ezt kell meghosszabbítanom, és tennem egy további lépést', de ilyenkor azonnal visszatért. Azt hiszem, sok mindent jobban tudnék csinálni, de ő kényszerített engem még jobb teljesítményre. Az első körben ez egy nagy győzelemnek számít, szóval nagyon örülök, hogy behúztam a meccset."

Íme, az egyik pazar labdamenetük:


Hozzászólások