Salakblog - Nadal következő ellenfele arra készül, ami korábban 44 nekifutásból sem sikerült senkinek
Nadal következő ellenfele arra készül, ami korábban 44 nekifutásból sem sikerült senkinek
Fotó: Europress/AFP

Nadal következő ellenfele arra készül, ami korábban 44 nekifutásból sem sikerült senkinek

Németh DánielNémeth Dániel
2019/04/24 11:40
Aligha lövünk mellé, amikor azt állítjuk, a férfi tenisz - és könnyen lehet, hogy a sportág történetének - legnagyobb kihívása mérkőzést nyerni Rafael Nadal ellen salakon. Egy-egy szezon leforgása alatt ilyesmire legfeljebb néhány alkalommal kerül sor, és bizony akad olyan eredmény is, ami még egyetlen játékosnak sem sikerült. Most Leonardo Mayeren a sor, hogy megpróbálkozzon a lehetetlennel. 

Szombaton olyasmit láthatott a monte-carlói közönség, amire igen ritkán kerül sor: Rafa Nadal elveszített egy salakpályás mérkőzést. Csak hogy érződjön, mennyire különlegesnek számít Fabio Fognini 6:4, 6:2-es sikere, álljon itt néhány érdekesség. Nadal 2017 óta 56 mérkőzést játszott salakon, ebből csupán hármat veszített el. Monte-Carlóban pályafutása során 76-szor lépett pályára, és csak ötször kapott ki. Ha pedig a teljes karrierjét nézzük, 37 salakpályás vereséggel rendelkezik.

Fabio Fognini: Egy olasz, aki csak úgy teniszezik, de azért nyert egy ezres trófeát | Hosszabbítás

Fabio Fognini nyerte a monte-carlói tenisz mesterversenyt, pályafutása és Olaszország első ATP 1000-es trófeáját begyűjtve. Bár a döntőben "csak egy" Dusan Lajoviccsal kellett játszania, az addig vezető úton legyőzte Alexander Zverevet és Rafael Nadalt, valamint 4:6, 1:4-ről fordította meg az Andrey Rublev elleni első fordulós mérkőzését, majd 1:6, 0:2-ről jött vissza a Borna Coric elleni negyeddöntőben.

 

Fognini győzelme váratlan volt, ugyanakkor nem teljesen példátlan, Nadal első barcelonai ellenfelének, Leonardo Mayernek viszont valami olyasmit kellene végrehajtania, ami korábban még egyetlen játékosnak sem sikerült. Nadal ugyanis profi pályafutása során soha nem veszített el egymást követően két mérkőzést salakon. 2001 óta, beleértve a Challanger- és Future-tornákat is - 45 találkozót bukott el kedvenc borításán, és a vesztes csatát követően valamennyi alkalommal - tehát 44-szer - győztesként tért vissza. Ami azt illeti: szettet is alig veszített. 

Összesen hat játszmát tudtak elvenni tőle aktuális ellenfelei, általában azonban jellemzőbb volt, hogy Nadal tiszteletet parancsoló eredménnyel javította a korábbi botlást: a 44 találkozón ugyanis 30 játszmát nyert 6:0 vagy 6:1 arányban. Az egymást követő salakos vereségekhez 2011-ben állt a legközelebb, amikor kikapott a római 1000-es döntőjében Novak Djokovictól (6:4, 6:4), majd John Isner ellen szetthátrányban találta magát a Roland Garros első körében. Végül fordított, és 6:4, 6:7, 6:7, 6:2, 6:4 arányban továbbjutott.

000_DV963276.jpg Fotó: Europress/AFP

Nadalnak aligha kell tartania Mayer játékától, az eddigi öt mérkőzésük közül valamennyit megnyerte ellene, és a 14 lejátszott szettből 13 spanyolé lett, egyedül a 2017-es US Openen tudott játszmát fogni az argentin teniszező. Ha Fognini győzelme kapcsán a váratlan jelzőt használtuk, arra a szenzációra talán nincs is megfelelő szavunk, amit Mayer esetleges Nadal elleni sikere megkövetelne. Noha a korábbi világelső saját bevallása szerint sincs még csúcsformában, még ebben az állapotában is kevesen jelentenek rá veszélyt salakon.

"Mindig különleges érzés ezen a versenyen játszani. Monte-Carlóba rengeteg probléma és sérülés hátráltatott, ami valószínűleg nem volt ideális felvezetés a salakszezon elejére, de néhány jó mérkőzést így is játszottam, azt hiszem. Az elődöntőben képtelen voltam elérni az átlagos szintemet, rossz napom volt, Fabio pedig remekelt. Ennyi történt, megérdemelte. Próbálok tovább dolgozni, hogy ezen a versenyen jobban teljesítsek" - magyarázta Nadal a barcelonai tornát megelőzően.

Nadal: "Meg kell találnom önmagam" | Hosszabbítás

Rafael Nadal nem szépített semmit azok után, hogy kikapott Fabio Fogninitől a monte-carlói torna elődöntőjében. A korábbi világelső, ahogy arról mi is beszámoltunk, nem kímélte önmagát, és elismerte, hogy ez volt karrierje egyik legrosszabb salakon lejátszott meccse. Ezt hétfőn is hangsúlyozta a sajtó képviselői előtt, ugyanakkor hozzátette, nincs vesztegetni való ideje, és az előtte álló feladatokra kell koncentrálnia.

 

Nadal - csakúgy, mint a salakos események nagy részén - elképesztő eredményekkel büszkélkedhet Barcelonában. 2005 és 2009 között zsinórban ötször nyerte meg a tornát, majd egy kisebb szünet után 2011 és 2013 között sem talált legyőzőre. Idén is háromszoros címvédőként érkezik a versenyre, 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is övé lett a serleg. Pályafutása során 58-3-as mérleggel rendelkezik Barcelonában, csak Alex Corretja (2003), Nicolas Almagro (2014) és Fognini (2015) tudott nyerni ellene Katalóniában.

"Ez a teniszklub az életem részévé vált" - magyarázta Nadal a Real Club de Tennis Barcelona-1899 nevű klubra utalva, ami nem mellesleg egész Spanyolország legrégebbi teniszklubja. "Ez az esemény fontos szerepet tölt be a sportágunk történetében, csakúgy, mint az én személyes történetemben. Mindig megtiszteltetés és óriási élmény a saját közönségem előtt szerepelni, bízom benne, hogy készen állok, és jól fogok játszani" - zárta gondolatait Nadal, aki győzelme esetén a David Ferrer-Lucas Pouille találkozó nyertesével találkozna a harmadik körben.

via tennis.com

Hozzászólások