Salakblog - Nadal hálás, hogy a bemutatkozása után tizenhat évvel még mindig ott lehet az Ausztrál Openen
Nadal hálás, hogy a bemutatkozása után tizenhat évvel még mindig ott lehet az Ausztrál Openen
Fotó: Europress/AFP

Nadal hálás, hogy a bemutatkozása után tizenhat évvel még mindig ott lehet az Ausztrál Openen

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/01/20 15:37
Tizenhat évvel azután, hogy bemutatkozott az Ausztrál Openen, Rafael Nadal hálás, hogy még mindig ott lehet a legjobbak között. A Roland Garros és a US Open címvédője a 20. Grand Slam-győzelméért száll harcba, mellyel beérné örök riválisát, Roger Federert ebben a rangsorban.

A 33 éves spanyol teniszező számos alkalommal írt már tenisztörténelmet. Legutóbb az előző szezon végén, amikor azzal, hogy a világranglista élére ugrott, ő lett minden idők legidősebb világelsője. 

Ez egy óriási eredmény, egyszersmind egy komoly elégtétel is volt a számára. Hisz azt kellett hallgatnia egész pályafutása során, hogy a térde nem fogja sokáig bírni, és hogy a kőkemény, fizikális stílusa 30 éves korára megbosszulja magát. 

Vajon mi lehet a titka? Hogy lehet, hogy még mindig ereje teljében van? A világelső szerint az a titok, hogy nincs titok. A kitartás, a játék szeretete, a megfelelő hozzáállás a hosszú karrier nélkülözhetetlen hozzávalói.

"Nos, nem mondhatnám, hogy szerencsém volt a sérülésekkel" - kezdte Nadal. "Kijutott belőlük bőven. Egyébként pedig nincs itt semmiféle titok. Minden a szenvedélyről szól, arról, hogy az ember szeresse a teniszt. És persze az is fontos, hogy pozitív tudjon maradni a legnehezebb időszakokban is."
"Kétségtelen, volt néhány kritikus pillanat a pályafutásomban. De mindig képes voltam elfogadni az adott helyzetet, és mindig a megfelelő emberekkel vettem magam körül. Ezek kulcsfontosságú dolgok voltak, így valahogy mindig megtaláltam az utat ahhoz, hogy folytatni tudjam."

Tény, néhányan már 2013-ban úgy látták, hogy Nadal karrierjének legszebb szakaszának annyi. Akkor, amikor egy sérülésekkel tűzdelt, hét hónapos időszakot követően az év elején visszatért, és vereséget szenvedett a világranglistán akkor 73. Horacio Zeballostól Viña del Marban

Rafa ezután hamarosan lehűtötte a kedélyeket, és alaposan rácáfolt a kétkedőkre. Ezt ráadásul azóta már jó néhányszor megismételte egy-egy komolyabb kihagyást követően. 

"A játékstílusom miatt sokan mondogatták nekem, hogy az én pályafutásom majd egy kicsit rövidebb lesz. De itt vagyok, és boldog vagyok. Számomra is komoly meglepetés, hogy ebben az életkorban ott tartok, ahol. Nagyon örülök mindannak, ami velem történik. Kiélvezem ennek minden pillanatát."

TennisNow

Hozzászólások