Salakblog - Nadal: "Ezekben a pillanatokban arra gondolsz, hogy öt perc múlva már az öltözőben leszel"
Nadal: "Ezekben a pillanatokban arra gondolsz, hogy öt perc múlva már az öltözőben leszel"
Fotó: Europress/AFP

Nadal: "Ezekben a pillanatokban arra gondolsz, hogy öt perc múlva már az öltözőben leszel"

Németh DánielNémeth Dániel
2019/11/14 17:34
Az év végi világelsőségért is küzdő Rafa Nadal szerdán óriási küzdelemben, döntő szett 1:5-ről fordítva legyőzte Daniil Medvedevet, ezzel fontos lépést tett a világbajnoki elődöntő felé. Nadal a mérkőzést követően elmondta, mire gondolt dupla brékhátránynál, mi volt a kulcs a különbség ledolgozásához, egyúttal értékelte játékát a nyitófordulóban látottakhoz képest.

Igazi ki-ki meccset hozott az Andre Agassi csoport második körének nyitómérkőzése, hiszen Nadal és Medvedev egyaránt elveszítette első meccsét az ATP-vb-n, így ahhoz, hogy (legalább valamilyen szinten) a saját kezükben maradjon a sorsuk, mindenképpen nyerniük kellett. Sokáig úgy tűnt, ehhez Medvedev áll közelebb, ám az orosz 5:1-es vezetésről és mérkőzéslabdáról sem tudta befejezni a találkozót, a döntő szett tie-break - és ezzel a győzelem - a világelső spanyolé lett.  

Mindig érdekes kérdés, mi jár a játékosok fejében, hogyan tudják megoldani ezeket a helyzeteket. Nadal szerint ebben a tekintetben nem különböznek a topjátékosok a többiektől, még őt is megérintette a vereség szele a Medvedev elleni találkozón. "Abban a pillanatban valószínűleg csak arra gondolsz, hogy öt perc múlva már az öltözőben leszel. Mert ez a normális. Ebben a helyzetben nincs rajtad olyan nagy nyomás, hiszen szinte már elveszítetted a mérkőzést" - nyilatkozta a sajtótájékoztatón.

033_6072641_5dcc4df447bf0.jpg Fotó: Europress/AFP 

A US Open döntőjében Medvedev volt az, aki közel állt a dupla brékhátrány ledolgozásához, ez alapján Nadal is tisztában volt azzal, hogy az orosz az utolsó pillanatokig küzdeni fog. "Daniil nagyon erős mentálisan. Mindenkinek bizonyította ezt az eredményeivel, amit lehetetlen lett volna elérni stabil mentalitás nélkül. Ez volt az az egy alkalom az ezerből, amikor elveszítesz egy ilyen mérkőzést. Ennek egyfelől örülök, másfelől viszont sajnálom őt, mert fájdalmas így kikapni. Jó srácnak tartom, a maitól függetlenül büszke lehet az eredményeire."

Nadal a mérkőzést követően arról is beszélt, szerinte nem önmagában a fordítás a lényeges, hanem az, ahogyan hátrányban hozzáállt a játékhoz. "Egy ilyen fordításnál persze fontos a küzdelem, a véleményem szerint viszont fontosabb, hogy ne törd szét az ütőd 1:5-ös hátrányban, és ha épp nem a számodra kedvezően alakulnak a dolgok, akkor is meglegyen az önkontroll benned. Fontosak a pozitív gondolatok, egyszerűen el kell fogadni, ha az ellenfél jobb, vagy neked kevésbé megy. Ez a legfontosabb tanulság a mai napról."

"Néha akkor jön a frusztráció, amikor azt hiszed és gondolod magadról, hogy túl jó vagy, emiatt nem látod be, ha hibát követtél el. Velem ez ritkán történt meg, általában tudom, mikor hibázok, el is tudom fogadni azt. Csak ezt tudom tanácsolni a többieknek: sose gondoljanak túl sokat magukról. Fogadják el a hibákat, mert időnként mindenki hibázik. Ilyenkor a küzdelem az egyetlen megoldás" - jelentette ki Nadal.

033_6072640_5dcc4df3d8840.jpg Fotó: Europress/AFP

Az első csoportmérkőzését viszonylag simán, 6:2, 6:4-re elveszítette a címvédő Sascha Zverev ellen, a játéka pedig kifejezetten tompának tűnt önmagához képest. A torna előtt hasfalsérüléssel bajlódott, és ugyan azt mondta, hogy mostanra elmúltak a fájdalmai, a szokottnál kevesebb edzés hatással volt a játékára. Nadal a szerdai találkozót követően azt is hozzátette, úgy érezte, a Medvedev elleni találkozón jobb teljesítményt nyújtott, főleg adogatóként, amit pozitív jelként értékelt az utolsó kört megelőzően.

"Jól működtek a szerváim. Bár a döntő szettben jelentős hátrányban voltam, igazából nem teljesítettem rosszul. Ő nagyon jó volt, én pedig hibázgattam. Összességében ez minden tekintetben magasabb szintű tenisz volt az előzőnél. A győzelemben számos tényező szerepet játszott: a szerencse, Daniil hibái és néhány villanás tőlem a végén. Nagyon pozitív az a dolog, hogy két nap alatt ennyit sikerült előrelépni azok után, hogy a torna előtt kevesebbet tudtam edzeni. Ennek nagyon örülök, a győzelem vagy a vereség viszont már egy másik történet."

via ATP

Hozzászólások