Salakblog - Nadal és Djokovic utolérhetik Federert? És számít egyáltalán, ha ezt megteszik? 
Nadal és Djokovic utolérhetik Federert? És számít egyáltalán, ha ezt megteszik? 
Fotó: Europress/AFP

Nadal és Djokovic utolérhetik Federert? És számít egyáltalán, ha ezt megteszik? 

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/01/02 13:13
Gyakorlatilag órák kérdése és megkezdődik a 2020-as teniszszezon. Valószínűleg mindannyian izgatottan várjuk, kinek hogy sikerül az évkezdet, ki tud majd előrelépni, ki fog visszaesni, kinek sikerül majd újabb történelmi győzelmeket behúznia, és így tovább. Az alábbiakban megpróbáljuk összeszedni azokat a kérdéseket, melyek biztos, hogy szinte valamennyiünket foglalkoztatnak. 

Maradt még Grand Slam-győzelem Serena Williamsben?

Az amerikai már akkor javában benne volt az idő ellen vívott kőkemény küzdelemben, amikor 2017-ben megszerezte eddigi utolsó major-trófeáját az Ausztrál Openen. Ő lett minden idők legidősebb női GS-bajnoka azzal, hogy a döntőben legyőzte nővérét, Venust. 

Serena azóta négy döntőt elveszített, így továbbra is egy győzelemre van attól, hogy beállítsa Margaret Court all time-rekordját, és kettőre, hogy meg is döntse azt. Az, hogy döntőket játszik, bizonyítja, hogy a lehetőség ott van benne, hogy ezt a történelmi tettet végrehajtsa. Valószínűleg az utóbbi időben éppen azzal vannak gondjai, ami korábban oly sok győzelemhez hozzásegítette őt: a mentális erejével. 

Ha megtanulja nyugodtan, összeszedetten lejátszani ezeket a döntőket, az idén akár meg is dőlhet Court rekordja.

serena.jpgFotó: Europress/AFP

Meddig tart még ki a Nagy Hármas Grand Slam-sorozata?

A legutóbbi 12 GS-t a Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Djokovic nyerték. Egyre többen érzik azonban úgy, hogy ez a sorozat hamarosan megszakad. Dominic Thiem Indian Wellsben nyert ezres tornát és szettet vett el Rafától a Garros döntőben. Daniil Medvedev Cincinnatiben és Sanghajban győzött, plusz játszott egy óriási meccset Nadallal a US Open döntőjében. Stefanos Tsitsipas behúzta a szezonzáró vb-t, és ne felejtsük el Alexander Zverevet sem, aki, miután túljutott a magánéleti válságán, és a volt menedzserével folytatott jogi hercehurcán, kifejezetten versenyképessé vált a szezon végére. 

Az egészség természetesen kulcskérdés lesz, ráadásul a helyzetet tovább bonyolítja, hogy olimpiai év az idei, így az idő- és erőbeosztáson is sok múlik majd. Tokió mindenki számára fontos cél. Így akár az is előfordulhat, hogy a Nagy Hármas tagjai a US Openre már egy kissé leeresztett állapotban érkeznek, és ezzel megnyitják az utat a következő generáció előtt.

Kié lesz az olimpiai arany?

A tokiói játékok külön pikantériát ad a szezonnak. Ne feledjük, hogy a nagyok közül Djokovicnak még 'csak' egy bronzérme van az olimpiákról, Federernek pedig van ugyan aranya, de mivel párosban, így az egyesre várhatóan ő is nagyon odateszi majd magát. 

murray.jpgFotó: Europress/AFP

Mivel az olimpia egyre fontosabb a teniszezők számára is, így nem túl valószínű, hogy meglepetésgyőztest avatunk, mint mondjuk 1992-ben, Barcelonában, amikor Marc Rosset nyert. Jól tudjuk, a motiváció komoly tényező, így talán érdemes lehet majd olyan valakire tenni, aki ezen kívül már mindent megnyert, és Tokió jó eséllyel az utolsó lehetősége, hogy a még hiányzó egyéni olimpiai aranyat is begyűjtse. 

Mire mehet Andy Murray és Juan Martín del Potro?

Murray már visszalépett az Ausztrál Opentől, Del Potro pedig nem játszott tétmeccset azóta, hogy júniusban a térdkalácsa ismét megsérült. Valószínűleg szükségük lesz egy kis időre, míg újra a legjobbjuk közelébe jutnak, de ha egyszer meglesz a forma, ne fogadjunk az ellen, hogy dobnak majd valami nagyot 2020-ban.

Rafa és Nole utolérhetik Rogert? És számít egyáltalán, ha ezt megteszik?

Federer 2018 januárjában nyerte eddigi utolsó GS-ét, a huszadikat. Nadal azóta nyert hármat, Djokovic pedig négyet. Tekintve, hogy a svájci jóval idősebb, mint a másik kettő, a legnagyobb sansz talán arra van, hogy riválisai utolérik őt. Erre egyébként úgy tűnik, ő fel is készült

fed.jpgFotó: Europress/AFP

Ne feledjük azonban, hogy fél éve Federer csupán egy pontra volt a 21. major-trófeájától, ami azt kell, hogy mondassa velünk, hogy számolni kell vele 2020-ban is. És azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy talán Nadalnak és Djokovicnak sem lesz ugyanaz majd a 20. vagy 21. GS-ért játszani. Nem biztos, hogy mindegy ugyanis, hogy az ember üldöző vagy üldözött. Számíthat talán, hogy egy 'tucat' Grand Slam a tét, vagy egy történelmi győzelem. 

A GS-verseny végére 2020-ban csak akkor kerülhetne pont, ha a szezon végén mindhárman visszavonulnának, ami kevéssé valószínű. De ténylegesen mennyire fontos is ez a verseny? A drukkereknek nyilván az, Rogeréknek talán kevésbé. Djokovic nyíltan kimondja, hogy mindenképpen a másik kettő elé akar kerülni, de legalábbis utol akarja őket érni. Nadal és Federer azt mondja, csak maguk a győzelmek számítanak, a végső sorrend nem annyira.

Persze, hogy mit éreznek a lelkük mélyén úgy istenigazából, azt csak ők tudhatják.

részben TennisNow


Szponzorált tartalom
A Roland Garros eseményeivel kapcsolatos hírek támogatója a porsche logo
Hozzászólások