Salakblog - Nadal erősen bírálta a szövetséget a meccse utáni sajtótájékoztatón
Nadal erősen bírálta a szövetséget a meccse utáni sajtótájékoztatón
Fotó: Europress/AFP

Nadal erősen bírálta a szövetséget a meccse utáni sajtótájékoztatón

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/01/23 18:34

Ahogy arról beszámoltunk, Rafael Nadal megsérült a Marin Cilic elleni negyeddöntő közben, ápolták is a jobb lábát, ám végül fel kellett adnia a mérkőzést.

"A harmadik szettben kezdtem fáradtnak érezni az izmomat. Akkor még rendesen tudtam játszani, nem akadályozott a dolog. De aztán a negyedikben volt egy hirtelen mozdulat, egy ejtésnél, azt hiszem, amikor jött egy erős érzés. Azonnal tudtam, hogy valami történt, de nem tudtam, mennyire komoly. Ahogy most sem tudom még. Holnap elvégzünk egy MRI-vizsgálatot, és kiderül. Nagyon nehéz elfogadnom, ami történt."

Ez volt Nadal első tornája a szezonban. A tavalyi év végén, az első meccset követően térdsérülés miatt vissza kellett lépnie a világbajnokságtól. A visszatérést halogatta az idén, igyekezett annyira felkészült lenni, amennyire csak lehet. A mostani sérüléssel kapcsolatban az az egyetlen jó hír, hogy úgy tűnik, a térde legalább rendben van.

"Az előző körben 3 óra 50 percet játszottam, ma is bő 3 órát, úgyhogy elég sokat futottam."

2018 eleje nem úgy alakul eddig, ahogy számoltuk. Tavaly decemberben még azt gondoltuk, hogy a nagy visszatérések időszaka lesz a január. Ehhez képest ott tartunk, hogy Stan Wawrinka és Novak Djokovic sincs jól, miközben Andy Murray-t műteni kellett és fél év kihagyás vár rá. Erre jött a mai nap, és Nadalnak fel kellett adnia egy GS-negyeddöntőt.

Úgy tűnik, a Nagy Ötösből csak Roger Federer egészséges.

És akkor ott van még Nishikor Kei is, aki majd csak a jövő héten tér vissza egy amerikai challenger-tornán.

Az elmúlt hónapokban több játékos is javasolta, hogy felül kellene vizsgálni a versenynaptárat. Jelenleg 11 hónapos a szezon, és december az egyetlen hónap, amikor nem rendeznek ATP-tornát. Nadal azzal szállt be a vitába, hogy a meccs után azt nyilatkozta, szerinte a döntéshozók nem törődnek a játékosokkal, és hosszútávon kockáztatják azok egészségét .

"Játékosok vagyunk, akiknek lesz élete a pályafutásukon túl is. Nehéz abba belegondolnom, vajon hogyan fogom befejezni a karrierem."

"Azok az emberek, akik működtetik a Tour-t, nem törődnek azzal, hogy hogyan fejezzük be a pályafutásunkat. Hogy lesz-e normális életünk. Hogy képesek leszünk-e sportolni."

Nadal azt is elmondta, hogy a kemény pályán való játék még inkább kedvez a sérüléseknek. Persze ez azért függ a játékstílustól, valamint attól is, hogy az adott játékos miként mozog a pályán.

"Túl sok a sérült játékos. Muszáj, hogy átgondolják a dolgokat, mert nagyon kemény az a borítás, amin játszunk. Van élet a tenisz után is, gondolnunk kell arra is."

nadal

Fotó: Twitter

Érthető Nadal keserűsége, és csalódottsága, valamint tudjuk azt is, hogy a meccs utáni nyilatkozatokkal, mindig óvatosan kell bánni, de a szövetség felelősségén túl, fel kell, hogy merüljön Rafának és csapatának a felelőssége is. Harmincon túl egyáltalán nem természetes az, hogy valaki teljes szezont játszik. Tavaly ő ezt megtette, és néhány visszalépéstől eltekintve ott volt valamennyi igazán fontos tornán. Egyáltalán nem magától értetődő, és korábban sem volt jellemző, hogy az ilyen korú játékosok ezt megtegyék. Persze, ha valaki szerencsés, és jól használja a testét, a dolog működhet, de az ritka.

A nagy öregek ilyenkorra már vagy visszavonultak, vagy jelentősen megnyirbálták a versenynaptárukat.

Végül álljon itt egy tweet, melyet Nick Nemeroff, amerikai teniszedző osztott meg, és amely Gideon Ariel, korábbi profi atléta, ma biomechanikával foglalkozó szakember véleményét tartalmazza Nadal mozgásával kapcsolatban.

Ariel leírja, hogy Rafa azzal, ahogy játszik, ahogy mozog elképesztően nagy erőkifejtésnek teszi ki az ízületeit. Ez a fajta mozgás szerinte elhasználja, felőrli az izmokat, a csontokat és az ízületeket. A spanyol 4-6 G terhelést fejt ki a térdeire, amikor fut, megáll, és üt, különösen, ha egy lábról indul el. Összehasonlításképp, Federernél ez csak 3 G. A szakember hozzáteszi, az emberi testet nem arra 'alkották', hogy elviseljen 5 G-nyi erőt fordulásnál.

(részben via)
Hozzászólások