Salakblog - Nadal: Csak görcsöltem kicsit, a testemmel nincs nagy baj
Nadal: Csak görcsöltem kicsit, a testemmel nincs nagy baj
Fotó: Europress/AFP

Nadal: Csak görcsöltem kicsit, a testemmel nincs nagy baj

Németh DánielNémeth Dániel
2019/09/05 13:17
A US Open szerdai játéknapján teljessé vált az elődöntős mezőny. Matteo Berrettini öt szettben győzött Gael Monfils ellen, Rafa Nadal háromban búcsúztatta a szívósan küzdő Diego Schwartzmant, így ők egymás ellen játszanak a döntőért. A lányoknál Belinda Bencic és Bianca Andreescu jutott tovább, kettejük párharca igen komoly elődöntőt ígér. A győztesek nyilatkozataiból válogattunk.

Az eredmény alapján úgy tűnhet, Rafa Nadal könnyedén vette a negyeddöntős akadályt, valójában Diego Schwartzman alaposan megnehezítette a dolgát. Hiába volt Nadalnak az első két szettben dupla brékelőnye, az argentin teniszező mindkét esetben visszaküzdötte magát: előbb 0:4-ről zárkózott 4:4-re, majd 1:5-ről egyenlített. Végül mindkét játszma a spanyolé lett, ahogy a harmadik is, így három szettben jutott tovább, egy közel három órás mérkőzésen. Nadal egyébként több hibával (39) fejezte be a meccset, mint nyerővel (35).

"Hihetetlenül boldog vagyok, ahogyan kezelni tudtam a helyzetet"mondta a US Open negyeddöntőiben változatlanul hibátlan Nadal. "Elfogadtam a kihívást, pontról pontra haladtam. Most pedig itt vagyok az elődöntőben, ami nagyon fontos számomra."


Nadalt a harmadik szettben, 2:1-es állásnál ápolni kellett, a görcsölő alkarjára kapott némi masszázst. Szerencsére nincs nagyobb baj, legalábbis a korábbi világelső szerint. "Jól érzem magam. Elég párás volt az idő, nehéz napon vagyunk túl. A második szett vége felé görcsöltem egy kicsit, ami a harmadik szett első öt-hat játékáig tartott. Bevettem pár sótablettát, ezzel meg is oldódott. Azt hiszem, jó állapotban van a testem. Nincsenek nagy gondok. Fáradt vagyok, hosszú volt ez a nap, most épp fél kettő van, aludnom kellene" - mondta Nadal.

"Óriási ütéssel rendelkezik. Nagy szervával. Nagy tenyeressel. Jól mozog és igen magabiztos. Rengeteget fejlődött, biztosan nagy kihívás lesz" - tette hozzá leendő ellenfelére, a Gael Monfilst öt szettben búcsúztató Matteo Berrettinire utalva. A 23 éves teniszező szett- és brékhátrányban kezdett el igazán jól játszani, el is húzott 2-1-re. Monfils kiegyenlített, a döntő szett viszont ismét inkább az olasznak állt, aki 5:3-nál meccslabdához jutott, csakhogy nem tudta kiszerválni a meccset, majd fogadóként is elpuskázott kettő meccslabdát. 

Végül döntő szett tie-break döntött, melyben Monfils hárított két újabb mérkőzéslabdát, hatodik nekifutásra azonban már sikerrel járt Berrettini.


"Mégis mire számítottál 23 évesen? Ez az első Grand Slam-negyeddöntőd, azt vártad, hogy majd könnyű lesz? Ez járt a fejemben a mérkőzés alatt. Úgy voltam vele, 'Oké, ez benne van. Nyomni kell tovább. Te is tudod, hogy lesz még lehetőséged'. Erre vagyok a legbüszkébb. Sokat tanultam ezekből a helyzetekből"jelentette ki Berrettini, aki 1977 és Corrado Barazzutti óta az első olasz férfi teniszező, aki eljutott a US Open elődöntőjéig. Az open-érában egyébként ő a negyedik játékos hazájából, aki négybe verekedte magát egy Grand Slam-tornán.

Belinda Bencic feszült mérkőzésen tudta legyőzni Donna Vekicet, leginkább a fontos pontoknál mutatott higgadt játékának köszönhetően. Pedig a kevés bréket - összesen hármat - hozó találkozón Bencic tört meg először, azonban Vekic 5:4-nél nem tudta kiszerválni a szettet. Ezután a svájcié lett a rövidítés, majd a második szett közepén brékelőnybe is került, amit végigvitt, így bejutott a torna elődöntőjébe. Bencic először szerepel GS-tornán a legjobb négy között, ezzel ráadásul visszatér a top 10-be, ahova képességei alapján tartozik.


"Keményen dolgoztam ezért. Nem először fordult meg a fejemben, hogy képes vagyok erre"nyilatkozta Bencic. "Ki ne szeretné a győzelmeket? Úgy értem, ez a legjobb érzés a világon. Mindannyian ezért teniszezünk. Persze a vereségnél meg nincs rosszabb érzés, azt nehéz feldolgozni. Leginkább ezeket a meccseket élvezem a versenyhelyzet miatt. Az, amit a meccslabda beütése utáni pillanatokban érzel, a legjobb a világon. Jó meccset játszottunk, színvonalas labdamenetekkel. Nem volt könnyű, de próbáltam nyugodt maradni fontos helyzetekben."

A svájci teniszezőre a következő fordulóban az a Bianca Andreescu vár, aki egyértelműen a 2019-es év legnagyobb felfedezettje. A 19 éves kanadai egy évvel ezelőtt még csak a 208. helyen állt a világranglistán, a szezont pedig bőven 100-on kívül kezdte. Azóta nagyon komoly skalpokat gyűjtött be, megnyert két jelentős tornát, majd pályafutása első US Openjén egészen az elődöntőig menetelt. Elise Mertens ellen egy nagyon nehezen induló találkozót tudott megfordítani, ismét bizonyítva kivételes versenyzői adottságait.

000_1K09UL.jpg Fotó: Europress/AFP

"Nagyon kemény munka juttatott el idáig, de mindig a szenvedély fűtött. Még a nehéz pillanatokban is igyekszem optimista lenni. Úgy gondolom, mindenkit sokkol, ha elődöntőbe jut egy Grand Slam-tornán, mert azóta erről álmodozunk, hogy gyerekként először ütőt ragadtunk. Keményen harcoltam azért, hogy eljussak idáig, megérdemelten vagyok itt és bízom abban, hogy végig tudom csinálni"mondta Andreescu. "Ha valaki egy évvel ezelőtt azt mondta volna, hogy US Open-elődöntős leszek, valószínűleg őrültnek nevezem" - tette hozzá.

Hozzászólások