Salakblog - „Rafael, van egy kis probléma!” – Toni Nadal Djokovic wimbledoni bemutatkozásáról
„Rafael, van egy kis probléma!” – Toni Nadal Djokovic wimbledoni bemutatkozásáról
Fotó: Europress/AFP

„Rafael, van egy kis probléma!” – Toni Nadal Djokovic wimbledoni bemutatkozásáról

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2020/07/09 15:09
A világelső Novak Djokovic 15 évvel ezelőtt mutatkozott be Wimbledonban, Toni Nadal pedig már akkor látta, unokaöccsének lesznek gondjai a 18 éves szerbbel.

Még 100-on kívül volt a világranglistán Novak Djokovic, amikor 18 évesen bemutatkozott a 2005-ös wimbledoni tenisztornán. Toni Nadal az ATP hivatalos weboldalának eleveníti fel, hogyan tűnt fel neki a még teljesen ismeretlen fiatal.

Unokaöccse, a néhány héttel korábban a Roland Garroson megkoronázott Rafael Nadal edzéséről tért vissza az öltözőbe, de menet közben meglátogatta a 18-as pályán éppen játszó argentin Juan Monacót, aki Rafa gyakori edzőpartnere.

„Ki ez a srác?” – kérdezte Toni.

„18 éves, és vészesen közelít a legjobb 100-ba” – jött a válasz.

„Mi a neve?” – kérdezte ismét az edző.

Novak Djokovic.”

Rövid beszélgetés után, visszatérve az öltözőbe, a csak egy évvel idősebb Nadal várta őt. A nagybácsi csak ennyit mondott:

„Rafael, van egy kis probléma. Épp most láttam egy nagyon ügyes gyereket.”

Később megérkezett a mérkőzés eredményének híre. A közönség számára ismeretlen szerb játékos 6-3 7-6 6-3 arányban legyőzte Monacót. Ez volt a második győzelme Grand Slam-tornán: az év elején Melbourne-ben még az első fordulóban kikapott, Párizsban viszont már meccset is nyert. Londonban mutatta meg azonban először, hogy előbb-utóbb számolni kell vele. A második fordulóban Guillermo García Lopez várta őt.

Djokovic rosszindulatú boszorkányüldözésnek nevezte az ellene irányuló kritikaáradatot | Eurosport

Novak Djokovic továbbra sem döntött arról, elindul-e az augusztus végén kezdődő US Openen. A világelső az egyik szerb lapnak adott interjújában beszélt erről, majd kitért arra is, hogy szerinte boszorkányüldözés folyik ellene, amióta a pozitív koronavírusos esetek miatt törölni kellett az Adria Tour hátralévő mérkőzéseit.

A spanyol hibátlan játékkal kezdte a meccset, 6-3 6-3 5-4-nél mérkőzéslabdája volt.

„Hihetetlen volt, már majdnem nyertem. Harmadik játszma 40/30-nál ütöttem egy jó szervát a T-vonalhoz, a returnre pedig egy nyerő tenyeressel válaszoltam. Kinéztem a vonalbíróra, aki azt mondta: bent volt. Már ünnepeltem a győzelmet.”– meséli García Lopez.

A játékosok már elindultak a meccsvégi kézfogáshoz, de a székbíró felülbírálta a döntést, és pontot adott Djokovicnak.

„Folytatódott a mérkőzés. Fejben teljesen elvesztettem mindent, és Djokovic megmentette a játékot. 5-5 után sikeresen visszatértem, 6-5-nél ismét az én szervámnál, 40/0-nál három újabb mérkőzéslabdám volt.”

A szerb tinédzser azonban mindegyiket hárította, majd rövidítésben megnyerte a harmadik és negyedik játszmát is. A döntő játszmában 6-4-re jobbnak bizonyult, így 4 óra és 8 perc játék után megnyerte az első GS-mérkőzését hátrányból.

„Olyan játékos volt, aki sosem adja fel, mindig megtalálja a lehetőségét. Remek alapvonali ütései voltak mindkét oldalon. Más játékos talán nem tudott volna így fordítani ellenem. Ilyen állásnál így visszatérni egy ilyen meccsbe született versenyszellemet feltételez” – nyilatkozta García Lopez.


via ATPTour

Hozzászólások