Salakblog - Nadal, Del Potro, Serena és Stephens is továbbjutott, de Thiem pazar játéka elvitte a show-t
Nadal, Del Potro, Serena és Stephens is továbbjutott, de Thiem pazar játéka elvitte a show-t
Fotó: Europress/AFP

Nadal, Del Potro, Serena és Stephens is továbbjutott, de Thiem pazar játéka elvitte a show-t

Németh DánielNémeth Dániel
2018/09/03 13:00

Rafa Nadal és Serena Williams is túlórázni kényszerült a US Open hetedik játéknapján, de egyik klasszis továbbjutása sem forgott veszélyben. Pályafutása egyik legjobb kemény pályás mérkőzésén van túl Dominic Thiem, aki Kevin Andersont verte három szettben. Továbbjutott a női címvédő, kiesett viszont Elina Svitolina. Juan Martín del Potro pedig változatlanul szettet sem veszített még idén Flushing Meadows-ban.

Nem nagyon lehet panaszunk az idei US Open színvonalára, a nyolcaddöntők is hoztak változatos, izgalmas mérkőzéseket. És ez még csak a kezdet, mert a negyeddöntők már igazi slágermeccseket hoznak, a címvédő Nadal legnagyobb salakos riválisával, Thiemmel találkozik majd, Del Potróra a hazaiak kedvence, John Isner vár, a nőknél pedig megismétlődik a 2016-os elődöntő Serena Williams és Karolina Pliskova részvételével. És akkor azt se felejtsük, hogy a másik ágon összejöhet egy Federer-Djokovic párosítás is.  

Kemény meccsen van túl a címvédő

Rafa Nadal a harmadik fordulóban a torna eddigi leghosszabb (és talán legszínvonalasabb) mérkőzését játszotta Karen Khachanovval. A grúz Nikoloz Basilashvili - noha jó szezont fut - lényegesen könnyebb ellenfélnek ígérkezett, és a fiatal oroszhoz képest kisebb ellenállást tudott kifejteni, ami persze nem azt jelenti, hogy Nadalnak könnyű dolga volt a mérkőzésen. Ahhoz képest, hogy Basilashvili pályafutása során először jutott a legjobb 16 közé Grand Slam-tornán, nagyon szépen helytállt a címvédő ellen.

Ami már csak azért sem volt könnyű feladat, mert amikor ez a két játékos legutóbb összefutott egymással, Nadal egyetlen játékot veszített, ráadásul mindezt egy Grand Slam-tornán. Salakon persze soha nem szégyen tőle kikapni, de egy 6:0, 6:1, 6:0-s vereség minden játékosban hagy némi nyomot. Basilashvili tanult az akkori mérkőzésből, próbált agresszívebb lenni, irányítani a labdameneteket, amely ugyan nem mindig sikerült, végül szettet ért a világelső ellen.

063_1026298388.jpg Fotó: Europress/AFP

A grúz az első szett közepéig szépen tartotta magát, 4:3-nál azonban Nadal emelni tudott a (fogadó)játékának a színvonalán, és elvette Basilashvili szerváját. Ahogyan az lenni szokott, a spanyolok klasszisának egyetlen brék elég volt a szettelőnyhöz. Nadal lendülete a második szett elején is kitartott, rögtön brékelőnybe került. 2:1-nél kellett néhány bréklabdát hárítania, de megtette, majd magabiztosan, fogadóként lezárta a játszmát. A grúz teniszező azonban 2-0-s hátrányban sem adta fel. 

A harmadik játszmában elkezdett megváltozni a játék képe, Nadal egyre hátrébb szorult az alapvonal mögött, Basilashvili pedig helyenként kifejezetten látványos, agresszív játékot mutatott. A szett elején brékelőnybe került, bár ez nem tartott sokáig, mert Nadal egyből visszajött. A játszma végül tie-breakben dőlt el, ahol már mindkét játékoson érződött a fáradtság, különösen Basilashvilin, valahonnan azonban erőt tudott meríteni, és a címvédő hibáit is kihasználva kiharcolta a folytatást.

Nadal a második szetthez hasonlóan a negyediket is brékkel kezdte, sőt, esélye volt a dupla brékelőnyre is, Basilashvili azonban visszaküzdötte magát a szettbe, egészen 3:3-ig. Nagyjából itt fogyott el végleg a grúz, újra elbukta a szerváját, Nadal pedig a második lehetőséget már nem engedte ki a kezéből. Ugyan a Khachanov elleni mérkőzéshez képest könnyebb dolga volt, egy jó 3,5 órát így is eltöltött a pályán, ami visszaüthet még a későbbiekben, akár Dominic Thiem ellen is.

Dream Thiem (bocs)

Thiem az utóbbi két-három évben az ATP Tour egyik legjobb salakos játékosává nőtte ki magát, pech, hogy Nadal is pont ebben az időszakban vette elő a legjobb salakos teniszét. A többi borításon ellenben kevesebb siker jutott az osztráknak. Noha már minden borításon nyert legalább egy trófeát, Grand Slam-tornán - leszámítva persze a Roland Garrost - egyszer sem jutott túl a negyedik fordulón. Tavaly Juan Martín del Potro ellen egyszer már közel járt ehhez New Yorkban, de akkor elszalasztotta a lehetőséget.

Az idei Garros döntősének nem volt könnyű útja a nyolcaddöntőig, Steve Johnson és Taylor Fritz ellen is szetthátrányból kellett fordítania. Nem volt sokkal frissebb a tavalyi US Open döntőse, Kevin Anderson sem, aki Ryan Harrison és Denis Shapovalov ellen is maratoni, ötszettes mérkőzésen tudott továbbjutni. Az egymás elleni mérleg alapján a dél-afrikai számított esélyesnek, aki a mostani találkozót megelőző összes kemény pályás mérkőzésüket megnyerte. Mind a hatot.

063_1026170234.jpg Fotó: Europress/AFP

Ezúttal azonban nagyon más volt a játék képe, Thiem pályafutásának egyik, ha nem a legjobb kemény pályás mérkőzését játszotta le. Úgy volt nagyon agresszív, hogy közben még keveset is rontott (41 nyerő, 13 ki nem kényszerített), az adogatásai pedig valami brutálisan hatékonyak voltak. Három szett alatt összesen négy (!) labdamenetet bukott el az első adogatásai mögött, talán ezek után nem annyira meglepő, hogy egyetlen bréklabdával sem találkozott a mérkőzés során. Ő maga viszont rendre nyomás alá tudta helyezni Andersont.

Nadaltól már megszokhattuk, hogy nagy adogatók ellen szinte a lelátóról fogad, ezzel semlegesítve a szervák sebességét. Thiem most pontosan ezzel a taktikával kergette őrületbe Andersont, aki hasonló helyzetben találta magát, mint a tavalyi US Open-döntőben. Az osztrák jó játékát figyelembe véve még az is szép teljesítmény, hogy Anderson az első és a harmadik szettet is nagy csatában veszítette el. Thiem viszont ezzel a tenisszel - ha esélyesnek még nem is kell kikiáltani - a címvédőre is veszélyes lehet.

Serena Williamset is megszorongatták

Az első játszmában szinte már úgy tűnt, túlságosan sima lehet ez a nyolcaddöntő a 23-szoros Grand Slam-győztes számára. Serena brutálisan jól adogatott, összesen két labdamenetet veszített el adogatóként, miközben apró darabokra szedte a többek között Simona Halepet is búcsúztató Kaia Kanepi szervagémjeit. Hiába az észt az egyik legnagyobb ütő a női mezőnyben, Serena ellen esélye sem volt. Miközben Kanepi egyetlen nyerőt ütött az első szettben, az amerikai 14-et. Mindezt ráadásul úgy, hogy csak két rontása volt az első szettben.

Ezt a minden ízében tökéletes teniszt nem tudta a második játszmában is fenntartani Serena, Kanepinek pedig ennyi elég is volt ahhoz, hogy megmutassa: nem véletlenül jutott a legjobb tizenhat közé. Jobban ráérzett Williams adogatásaira, elkezdett agresszívebben teniszezni, és rögtön brékelőnybe került. Amit könnyed adogatójátékokkal erősített meg, zsinórban három szervagémje volt, amiben nem kellett bréklabdákkal foglalkoznia. 5:2-nél már dupla brékelőnyben szervált a szettért, és ugyan Williams a végére összeszedte magát, 6:4-gyel egyenlített.

000_18T1JC.jpg Fotó: Europress/AFP

A döntő szettben összességében mindketten jól játszottak, Kanepi egyedül azt sajnálhatja igazán, hogy a játszma elején kicsit szétesett a játéka, és néhány rontás következtében brékelőnybe került az amerikai. Ugyan egyszer még visszajöhetett volna az észt, Williams nagyon meggyőzően szervált a folytatásban, az első szervái mögött például csak egy pontot veszített el. A következő körben Karolina Pliskovával játszik majd, aki 2016-ban egyszer már győzött az amerikai ellen a US Openen.

Pliskova szép csendben menetel a tornán, de érdemes leszögezni, hogy a negyeddöntőig vezető úton még csak szettet sem veszített. Az Ashleigh Barty elleni negyedik körös mérkőzésen egyszer sem veszítette el a szerváját a cseh teniszező, pedig összesen nyolc bréklabdát kellett hárítania. Mentálisan tehát rendben van a 2016-os döntős, és erre az erőre Serena Williams ellen is szükség lesz, ahol vélhetően nagyon sok múlik majd azon, kinek lesz hatékonyabb az adogatójátéka.

Nem ezen a Grand Slamen jött el Svitolina áttörése

A nőknél pályára lépett a címvédő Sloane Stephens is, aki két játszmában győzött Elise Mertens ellen. A belgának remekül sikerült eddig a 2018-as év, Melbourne-ben elődöntőzött, megnyert három tornát, a világranglistán pedig feljött a 14. helyre. Ez a jó forma egyáltalán nem köszönt vissza a nyolcaddöntőben, ahol ugyan láthatott a közönség néhány látványos labdamenetet, összességében rengeteg rontás jellemezte a mérkőzést. Ketten együtt 60 ki nem kényszerített hibát ütöttek.

Stephens a játék minden elemében felülmúlta Mertenst, és bár túlzás lenne azt állítani, hogy magas színvonalon teniszezett, nem nagyon volt kérdés a továbbjutását illetően. A mérkőzés első felében önmagához képest borzasztóan játszott a címvédő, de a szettelőny tudatában megnyugodott, stabilabb lett a játéka, adogatóként pedig alig veszített pontokat. A következő fordulóban Anastasija Sevastovával játszik majd, aki pályafutása során harmadik alkalommal jutott a US Openen a legjobb nyolc közé.

000_18T1TX.jpg Fotó: Europress/AFP

Sevastova meglehetősen hektikus mérkőzést játszott a világranglista-7. Elina Svitolinával. Az első játszmát egyértelműen a lett dominálta, a szett elején és végén is elvette az ukrán adogatását, miközben neki még csak bréklabdát sem kellett hárítania. A folytatásban Svitolina jobban ráérzett Sevastova trükkös ütéseire, átvette az irányítást, és villámgyorsan kiosztott egy 6:1-et. Hogy aztán a döntő szett 6:0-val legyen Sevastováé. Svitolina ebben a játszmában összesen hat labdamenetet nyert meg...

Óriások egymás ellen

Van egy játékos, akiről talán kevesebb szó esett eddig a kelleténél, miközben a férfiaknál a US Openen mutatott játék alapján talán a torna legnagyobb esélyese. Juan Martín del Potro egy újabb trükkös ellenfélen van túl, és Borna Coric ellen sem került bajba. Az argentin alig több mint két óra alatt legyűrte a fiatal horvátot, ezzel zsinórban harmadik évben jutott el a legjobb nyolc közé a US Openen. Tette mindezt úgy, hogy egyetlen szettet sem veszített idén New Yorkban.

Del Potro egyébként sosem veszített még a US Open negyedik fordulójában, még tavaly is túlélte valahogy a Dominic Thiem elleni összecsapást. Ahol az osztrák 2-0-ra is vezetett a szetteket tekintve, sőt, a negyedik játszmában eljutott két mérkőzéslabdáig. Ebből a vert helyzetből állt fel tavaly DelPo, és győzte le egy körrel később Roger Federert. Bár ilyen szintű ellenfelekkel idén még nem kellett játszania, mindenképp érdemes megjegyezni, hogy nagyon jó állapotban van az argentin.

068_AA_03092018_805999.jpg Fotó: Europress/AFP

Ebből pedig Coric kapott is némi leckét, Del Potro ugyanis beütötte az első szervái 80%-át (amiből hozta a labdamenetek 80%-át), a tenyerese kiválóan működött, a fonákja pedig nagyon stabil volt, még a két kézzel megütött változata is. Ezzel kapcsolatban elmondta az argentin, hogy rengeteg pluszt ad a játékához az a tény, hogy van lehetősége variálni a nyeséseket a kétkezes fonákokkal. Annál is inkább, mivel jelenleg nincsenek fájdalmai.

Del Potro a következő fordulóban a hazaiak egyik kedvencével, a 33 évesen élete formájában játszó John Isnerrel találkozik, aki egy tie-breaktől mentes mérkőzésen legyőzte Milos Raonicot. Meglepően sok bréket hozott a két nagy adogató csatája, amivel kapcsolatban Isner azt mondta, a maga részéről nem bánja, hogy kivételesen így történt, mert a rövidítésekben tapasztalt nyomás elég sokat kivesz a játékosokból mentálisan. Végül öt szettben gyűrte le a meccs végére már sérüléssel is bajlódó kanadait.

Eredmények, nyolcaddöntő

férfiak:
Del Potro (argentin, 3.)-Coric (horvát, 20.) 6:4, 6:3, 6:1
Isner (amerikai, 11.)-Raonic (kanadai, 25.) 3:6, 6:3, 6:4, 3:6, 6:2
Nadal (spanyol, 1.)-Baszilasvili (grúz) 6:3, 6:3, 6:7 (6-8), 6:4
Thiem (osztrák, 9.)-Anderson (dél-afrikai, 5.) 7:5, 6:2, 7:6 (7-2)
nők:
Stephens (amerikai, 3.)-Mertens (belga, 15.) 6:3, 6:3
Szevasztova (lett, 19.)-Szvitolina (ukrán, 7.) 6:3, 1:6, 6:0
S. Williams (amerikai, 17.)-Kanepi (észt) 6:0, 4:6, 6:3
Ka. Pliskova (cseh, 8.)-Barty (ausztrál, 18.) 6:4, 6:4
Hozzászólások