Salakblog - Nadal: "Agresszív vagyok, hisz minden labdámnak az a célja, hogy kárt okozzak vele az ellenfelemnek"
Nadal: "Agresszív vagyok, hisz minden labdámnak az a célja, hogy kárt okozzak vele az ellenfelemnek"
Fotó: Europress/AFP

Nadal: "Agresszív vagyok, hisz minden labdámnak az a célja, hogy kárt okozzak vele az ellenfelemnek"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/01/25 17:21

Mivel ő a valaha volt egyik leggyorsabb és a legjobb állóképességgel rendelkező teniszező, ezért történhet bármi, sokan mindig is úgy tekintenek majd Rafael Nadalra mint, aki csak üldözi a labdát, és megpróbálja lábon megoldani a pontokat.

Pedig a fönti állítás igazságát a spanyol számtalanszor megcáfolta már, legutóbb most, az idei Ausztrál Openen. 

Folyamatosan tanulni akar, állandóan keresi azokat a pontokat, ahol képes lehet javítani a játékán. Dolgozott a fonákján, fejlesztette a hálójátékát, változtatott a pályán elfoglalt helyén - hogy csak néhány példát említsünk. Sokan csak nevettek rajta, amikor tinédzserként azt mondta, hogy szeretne wimbledoni bajnok lenni. És tessék, azóta már kétszeres győztes az All England Clubban is. 

Az a már-már megkövesedett vélemény, mely szerint ő egy védekező játékos valószínűleg onnan ered, hogy döbbenetesen sikeres a Roland Garroson. Kétségtelen, a borítás sajátosságaihoz kiválóan illeszkedő gyorsasága és állóképessége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mára 11-szeres bajnok Párizsban. 

"Az a baj, hogy a sok salakos eredményem miatt az emberek úgy gondolják, nem vagyok agresszív" - mondta a 25. GS-döntőjére készülő Nadal. "Ez azonban egyáltalán nincs így."

"Oké, nem szerva-röptézek, ez igaz, ahogy az is, hogy nem akarok nyerőt ütni valamennyi labdából. De minden ütésemnek célja van. Nem lehet az ember annál agresszívebb, mint, hogy valamennyi labdát azzal a szándékkal üt meg, hogy kárt okozzon az ellenfelének. Ezt csináltam egész pályafutásom során."

Ami az elmúlt két hétben leginkább foglalkoztatta a szakembereket Rafával kapcsolatban, az nem volt más, mint az adogatása. Az elmúlt hónapokban ugyanis változtatott a szervamozdulatán, kevésbé hajlítja be például a térdét, mint korábban. Edzőjének, Carlos Moyának kulcsszerepe van a változtatásokban. 

rn1.jpgFotó: Europress/AFP

"Lényegesen lágyabb, gördülékenyebb így a mozdulat, és az egész test egy egységet alkot, és sokkal harmonikusabban dolgozik" - mondta Jill Craybas, korábbi top 50-es játékos, elemző.

Az új szerva eredményeként Nadal a tornán mindössze kétszer vesztette el az adogatását. Mindkétszer még az első körben, James Duckworth ellen. Azóta azonban hárított 13 breaklabdát.

"Elképesztő" - fogalmazott Mark Woodforde. "Rafa jó sorsolást kapott. Nem akarok semmit elvenni az ausztráloktól, de nagyon nem voltak egy szinten vele. Tulajdonképpen ők hozták formába Nadalt."

Az adogatás sebessége valójában nem nagyon tér el attól, amit a tavalyi US Openen láthattunk tőle. Stefanos Tsitsipas ellen 181 km/h volt a szerváinak az átlagsebessége, míg a Dominic Thiem elleni negyeddöntőben New Yorkban 178 környékén adogatott. 

"Nem ő a legnagyobb szerváló a mezőnyben, igazából elég átlagos" - mondta Tsitsipas. "De az iszonyúan idegesítő volt, hogy a breaknek még a közelébe sem tudtam kerülni. Ez azért van, mert brutálisan agresszív az alapvonalról."

Nadal hat meccs alatt 48 gémet engedélyezett az ellenfeleknek. Ennyire kevés elvesztett játékkal a Garroson kívül más GS-en még nem sikerült döntőbe jutnia. És mindezt úgy, hogy hasfal sérülés és bokaműtét miatt kihagyta az őszt, sőt még a felkészülési időszaka sem volt zökkenőmentes. 

rn2.jpgFotó: Europress/AFP

"Kifejezetten támadóteniszt, rövid pontokat játszik" - mondta Woodforde. "Eközben mi mégis gyakran úgy beszélünk róla, mint a világ legjobb védekező játékosáról, aki három méterrel az alapvonal mögött szaladgál a labdák után. Nyilván ezt is tudja, de ennél sokkal többet."

Lehet, hogy a szervája új, azonban a küzdeni akarása a régi.

"Tudtam, hogy őrületes intenzitással fog játszani" - mondta Frances Tiafoe a negyeddöntőjük után. "Abban is biztos voltam, hogy ha egyszer tenyerest üthet, akkor nekem annyi. Senkit nem láttam még, aki ennyire tudott volna koncentrálni minden egyes pontban."

A legnagyobb teszt azonban a döntőben vár rá, Novak Djokovic személyében. Ha Rafa győzne, ő lenne a harmadik férfi teniszező Rod Laver és Roy Emerson után, aki valamennyi GS-t meg tudta nyerni legalább kétszer.

via
Hozzászólások