Salakblog - Nadal: 14 év alatt ez volt az egyik legrosszabb meccsem salakon
Nadal: 14 év alatt ez volt az egyik legrosszabb meccsem salakon
Fotó: Europress/AFP

Nadal: 14 év alatt ez volt az egyik legrosszabb meccsem salakon

Németh DánielNémeth Dániel
2019/04/21 13:13
Rafael Nadal kíméletlenül önkritikusan nyilatkozott a szombati, 6:4, 6:2 arányban elveszített elődöntőjét követően. A korábbi világelső pályafutása egyik legrosszabb salakos teljesítményeként jellemezte a Fabio Fognini elleni találkozót, és azt is elismerte, hogy megérdemelte a vereséget. Nyilatkozatában kitért a sérüléseket követő visszatérés nehézségeire is.

A 11-szeres monte-carlói bajnok ezt megelőzően 2015-ben kapott ki utoljára ezen a versenyen, akkor szintén az elődöntő jelentette számára a végállomást, igaz, az ellenfél Novak Djokovic volt. Azóta viszont szettet is csak egyet veszített, még Kyle Edmund ellen 2017-ben. A szombati elődöntőben látványosan nem találta a ritmust a salakkirály az ihletett formában teniszező Fognini ellen, ezt jelzi, hogy 10 nyerő mellett 25 ki nem kényszerített hibát ütött és hatszor bukta el a saját adogatását.

"Kemény nap volt, Fabio pedig nehéz ellenfélnek bizonyult. Nehéz időszakon vagyok túl a sérüléseim miatt, mentális oldalról nem volt könnyű mindezt feldolgozni. Ez most egy olyan napnak bizonyult, amikor minden rosszra fordult. 14 év alatt valószínűleg ez volt az egyik legrosszabb mérkőzésem salakon, ebben a helyzetben pedig egyértelmű a vereség. Megérdemeltem, hogy kikapjak, mert egy olyan ellenféllel játszottam, aki ezen a napon jobb volt nálam" - nyilatkozta a találkozót követően Nadal.

Hozzátette, minden mérkőzésen győzelmet vár magától, de akadnak napok, amikor ez nem sikerül. "Mindig a maximumot várom el magamtól, de el kell fogadni a negatív dolgokat is. Elszalasztottam egy lehetőséget egy számomra nagyon fontos eseményen, emiatt természetesen szomorú vagyok. Megvolt az esélyem, hogy tökéletesen kezdjem a salakos szezont, nem így történt. Beszélhetnénk technikai és taktikai elemekről, de ezen a napon egyáltalán nem éreztem a játékot. Nehéz ilyenkor magyarázatot adni a többire."

000_1FT0M8.jpg Fotó: Europress/AFP

Nadal - pályafutása nagy részéhez hasonlóan - rengeteget bajlódott különböző sérülésekkel az utóbbi időben, legutóbb az Indian Wells-i tornát volt kénytelen feladni térdproblémák miatt. Kemény pályán ez már egyfajta tendenciának tekinthető, 2018-ban például 12 versenyből 11-et feladott vagy kihagyott ezen a borításon. Nadal szerint ezek az időszakok nyomot hagynak a formáján, mivel sokkal nehezebb megszerezni és fenntartani azt a fajta önbizalmat, ami egyébként fontos eleme a játékának.

"Az a probléma, hogy bizonyos időszakokban folyamatosan szállítjuk az eredményeket, még a sérülésekből visszatérve is nyerünk és nyerünk, miközben ez egyáltalán nem ennyire egyszerű. Sokkal nehezebb fenntartani minden nap ugyanazt a szintet, amikor nem tudsz önbizalmat gyűjteni egymást követő tornákon vagy meccseken. Nekem erre szükségem van. Még ha versenyképes is vagyok azokon a tornákon, amiken elindulok, ezek a szünetek megteremtenek egyfajta instabilitást" - fogalmazott a spanyol.

Nadal azt is elismerte, tisztában van vele, hogy a legjobb játékához legalább 70%-ban közelítő teljesítményre már most képes, abban viszont egyelőre nem biztos, hogy szükség esetén a 90-100%-os teniszét is elő tudja venni. Teljesítményén mindez egyelőre kevésbé érződik, a tavalyi Roland Garros-győzelme óta lejátszott nyolc versenyén hétszer legalább az elődöntőig eljutott. Várhatóan ez a jó sorozat Barcelonában is kitart majd, ahol címvédőként toronymagas esélyese a tornának. 

via és via

Hozzászólások