Salakblog - Muster: "Sokkal jobb teniszezőt akarok csinálni Thiemből, mint amilyen én valaha is voltam"
Muster: "Sokkal jobb teniszezőt akarok csinálni Thiemből, mint amilyen én valaha is voltam"
Fotó: Europress/AFP

Muster: "Sokkal jobb teniszezőt akarok csinálni Thiemből, mint amilyen én valaha is voltam"

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/01/09 18:27
Thomas Muster csatlakozik Dominic Thiem edzői stábjához a 2020-as szezonra. Az osztrák teniszrajongók legnagyobb örömére Nicolas Massu mellett a Roland Garros 1995-ös bajnoka is azért dolgozik majd, hogy Grand Slam-győzelemhez segítse a 26 éves bécsújhelyi játékost.

Muster volt Ausztria válogatottjának kapitánya az ATP-kupán, ahol Thiem és ő véglegesítették együttműködésük részleteit. Dominic első számú mestere továbbra is Massu lesz, de ott lesz mellette Muster is, aki összesen 20 hétnyi közös munkát vállalt a 2020-as szezonban. 

A korábbi világelső kiváltságnak érzi, hogy együtt dolgozhat Thiemmel, és úgy véli, az együttműködés a sportág tetejére röpítheti az osztrákot.

"Ha sikerül elérnem vele, hogy világelső legyen és Grand Slamet nyerjen, rendkívül boldog leszek" - mondta Muster. "Ő az egyetlen, akiért ezt az egészet vállalom. Az, hogy van egy osztrák játékos, akinek esélye van arra, hogy mindezt elérje, azt jelenti, hogy nem tehetsz mást, mint, hogy alaposan odateszed magad. Ez egyfajta kötelessége az embernek."

"Megtisztelő számomra, hogy egy olyan játékos, mint Dominic egyszer csak odafordul hozzám és azt mondja, 'Azt hiszem, tudnál nekem segíteni.' Én pedig boldogan állok rendelkezésére minden tudásommal és tapasztalatommal, amit az évek során összeszedtem. Remélem, értékes tanácsokkal tudom majd ellátni őt."

th1.jpgFotó: Europress/AFP

2011-ben Muster egyébként megpróbált visszatérni a tourra, azonban szembe találta magát egy sistergő osztrák tehetséggel, az akkor alig 18 éves Thiemmel. Mindezt hazai közönség előtt a bécsi fedett pályás tornán. Dominic 6:2, 6:3 arányban győzött, amivel át is vette a stafétát idősebb honfitársától. 

Muster ettől a pillanattól kezdve folyamatosan követte Thiem pályafutását, aki alaposan le is nyűgözte őt  a tehetségével. Azon fog dolgozni, hogy segítsen a kétszeres Garros-döntősnek abban, hogy túlszárnyalja az ő 44 tornagyőzelmet számláló elképesztő eredménysorát. 

"Rendkívül eltökélt vagyok vele kapcsolatban. Minden képessége megvan, ami kell. Már most az egyik legjobb a világon, de még ennél is sokkal messzebbre juthat. Minden esélye megvan, hogy GS-t nyerjen, ezt mi pontosan tudjuk."

"Amikor ez az egész fölvetődött, mármint a közös munka, meg kellett, hogy csípjem magam, és föl kellett tennem a kérdést, hogy tényleg akarom-e én ezt. A válasz egyértelmű igen volt. Mindent meg akarok tenni ezért a fiúért, és sokkal jobb teniszezőt akarok belőle csinálni, mint amilyen én valaha is voltam."

Massu és Thiem egy rendkívül sikeres 2019-es évet tudnak a hátuk mögött. Dominic öt tornát nyert, megszerezve élete első 1000-es címét is, Indian Wellsben. Zsinórban másodszor is döntőt játszott a Garroson, ráadásul borzasztó nagy formában teniszezett a novemberi ATP-világbajnokságon.

th2.jpgFotó: Twitter

A londoni O2 Arenában elképesztő alapütéseivel legyőzte Roger Federert és Novak Djokovicot is. A döntőben a rendkívül motivált Stefanos Tsitsipas volt az ellenfele, akitől végül csak döntő szett tiebreakben kapott ki. Összességében elmondható, hogy 2019-ben hihetetlenül sokat lépett előre.

"Még jó néhány dologban van fejlődni valóm" - mondta Thiem. "Thomas a valaha volt legjobb osztrák játékos, úgyhogy tanulhatok tőle bőven."

"Még nem értem el azokat a célokat, amelyeket magam elé állítottam. Mindent meg akarok tenni, hogy a tőlem telhető legmagasabb szinten teniszezzek, és elérjem az álmaim. Osztrákként ő jutott a legmagasabbra, úgyhogy nála többet senki nem tudna nekem segíteni."

Roland Garros

Hozzászólások