Salakblog - Murray vagy Federer?
Murray vagy Federer?
Fotó: Europress/AFP

Murray vagy Federer?

Kálmán LaciKálmán Laci
2015/07/09 20:19

Bejött a papírforma, a 2015-ös wimbledoni teniszbajnokság egyik elődöntőjét Roger Federer vívja majd Andy Murray ellen.

Egyrészt ott a hétszeres bajnok svájci, aki csodás teniszét mindig remekül élesíti a fűre, és játssza a maga jól felépített, agresszív hálójátékát. Kitűnően alkalmazkodik a körülményekhez, hihetetlenül jól gondolkodik a pályán, és most már csak két meccsre van a nyolcadik wimbledoni bajnoki címétől és a tizennyolcadik Grand Slam sikerétől.

Másrészt ott a 2013-as bajnok skót, aki elég sokat nyert kettejük kevésbé fontos meccseiből, de keveset azok közül, amik igazán számítottak, viszont most szüksége van egy nagy győzelemre, hogy aztán harcba szállhasson harmadik Grand Slam győzelméért. Remek alapütései vannak mindkét oldalról, mindkét sarokba, és rendkívül motivált is.

Erre várt mindenki, hogy összecsapjon a két legendás bajnok, akik közel egy évtizede tartó rivalizálása során jó néhány csavart és fordulópontot láthattunk. Ez a párharc valamiért mindig is háttérbe szorult a Federer, Nadal, Djokovic hármas között meglévő versengéshez képest, pedig ennek is megvan a maga különlegessége.

Jelenleg Federer vezet 12-11 arányban, de nézzük meg alaposabban, milyen fázisokon is ment keresztül ez a párharc.

1. Murray megnyert hatot az első nyolc meccsükből egészen a 2009-es Indian Wellsi tornával bezárólag. Ez azért is különösen érdekes, mert ebbe az időszakba beleestek Federer legjobb évei is. Tisztán látszik, hogy a skót alapütései már akkor is zavarba tudták hozni a svájcit. Viszont ezen intervallum legfontosabb meccsét mégiscsak Federer nyerte - a 2008-as US Open döntőjét - ráadásul meglehetősen simán.

2. A következő időszak Federeré volt, a 2010-es vb-n lejátszott meccsükkel bezárólag; hat mérkőzésből négyet a svájci nyert ebben a fázisban. A legfontosabb meccs itt is Rogeré lett - az Ausztrál Open döntője - amit megint csak simán húzott be a svájci.

3. Érdekesség, hogy 2011-ben nem is játszottak egymás ellen. Ez után következett Murray legjobb időszaka Ivan Lendl irányítása alatt. Itt 3-3 arányban megosztoztak a győzelmeken. De a legfontosabbat, a 2012-es wimbledoni döntőjüket ismét Federer nyerte, igaz ugyan, hogy néhány hétre rá az olimpia fináléjában, ugyanazon a pályán Murray győzött, majd 2013-ban az Ausztrál Open elődöntőjében Andy élete egyetlen Grand Slam tornán aratott sikerét könyvelhette el Federer ellen, ráadásul egy elképesztő öt szettes csatát követően.

4. Utolsó három meccsüket Federer nyerte, mindhármat 2014-ben. Időközben Federer elkezdett Stefan Edberggel dolgozni és egy sokkal agresszívebb hálójátékot alkalmazni. Murray pedig csak lassan tért magához a Lendllel való szakítás, valamint a hátműtétje után, és kikapott Rogertől többek között a 2014-es Ausztrál Open negyeddöntőjében, majd az év végi vb csoportmeccsén is.

Jöhet a 2015-ös teszt. Federer az „edbergi” időszak csúcsán van, és épp a kedvenc tornáján és borításán játszik, a wimbledoni füvön. Murray visszatért a legjobb háromba, fejlődött abban, hogy alkalmanként agresszívebb legyen és támadólag lépjen fel, és épp most van túl élete magasan legjobb salakszezonján Amelie Mauresmóval.

A mérleg tehát kis mértékben Federer javára billen, a 12-11-es összesítést, a legutóbb lejátszott és a legfontosabb meccseket tekintve is.

FedMurray4

Murray – Wimbledon, 2015

Murray jobb mutatókkal érkezik az idei elődöntőbe, mint 2013-ban, amikor nyert. Akkor Verdasco ellen vissza kellett jönnie két szettes hátrányból, viszont most remekül kézben tartotta az összes meccsét, és mindössze egy-egy szettet bukott Andreas Seppi és Ivo Karlovic ellen. A legmeggyőzőbb mutatója, az a nyerők és a ki nem kényszerített hibák aránya.

1. Első forduló Mikhail Kukushkin ellen 30-17

2. Második forduló Robin Haase ellen 25-11

3. Harmadik forduló Andreas Seppi ellen 32-26

4. Negyedik forduló Ivo Karlovic ellen 62-9

5. Negyeddöntő Vasek Pospisil ellen 23-13

Murray összesen 172 nyerőt és 76 ki nem kényszerített hibát ütött, ami egy nagyon meggyőző 69,4 %-os mutatót jelent.

Murraynek ebben kell megpróbálnia felülmúlnia Federert. Mindketten nyernek majd sok könnyű pontot a szerváik mögött, de Andynek hátulról is hatékonynak kell lennie és hibára késztetnie a svájcit.

Federer – Wimbledon, 2015

Federer, mint kés a vajban, olyan simán haladt előre idén Wimbledonban. Mindössze egy játszmát bukott, egy harmadikat tie-breakben Sam Groth ellen a harmadik fordulóban. Úgy tűnik kellőképpen fitt és energiával telt, hogy megnyerje Wimbledont. Nagyon rövid meccseket játszott; hármat másfél óránál is rövidebb idő alatt fejezett be.

Roger is brutális nyerő / ki nem kényszerített hiba mutatót produkál a tornán, amihez az adogatásai és a hálójátéka nagyban hozzájárulnak. A kulcs az az elképesztő hatékonyság, amivel teniszezik.

1. Első forduló Damir Dzumhur 26-12

2. Második forduló Sam Querrey 32-10

3. Harmadik forduló Sam Groth 56-8

4. Negyedik forduló Roberto Bautista Agut 38-12

5. Negyeddöntő Gilles Simon 36-22

Federernél 188 a nyerő és 64 a ki nem kényszerített hibák száma, ami 74,6 %-os mutatót jelent.

A kérdés az lesz, hogy melyikük tudja rákényszeríteni saját stílusát a másikra. Federernek sok gyors pontot és kevés hosszú labdamenetet kell játszania a hátulról sokkal kényelmesebben teniszező Murrayvel szemben.

FedMurray2

 

A közönség szimpátiája

Ez egy érdekes kérdés. Murrayt természetesen imádják Wimbledonban, azóta különösen, hogy olimpiai bajnok lett, majd egy évre rá az itteni Grand Slam tornát is megnyerte. Federert viszont imádják szerte a világon, és rendszerint kivívja a közönség támogatását, bárhol is játsszon.

Ezen a meccsen Federer nyilván fel lesz arra készülve, hogy a közönség a hazai kedvencet támogatja majd, viszont Murray lehet, hogy nem fogja szeretni, hogy Roger is elég nagy támogatást kap, főleg ha esetleg hátrányba kerül. Érdekes lesz majd figyelni a közönség szimpátiájának alakulását. Valószínűleg Murraynél számíthat jobban a dolog, ő hajlamos a külső körülmények hatása alá kerülni, Federer sokkal inkább képes függetleníteni magát ezektől. De profik ők, úgyhogy a legvalószínűbb, hogy mindketten ki tudják ezt majd zárni.

Az idegek

Az idei Ausztrál Open döntőjében úgy tűnt, hogy Murray abszolút kontrollálja a meccset a harmadik szettig Novak Djokovic ellen. Ott azonban összeomlott, teljesen odalett az addig megfigyelhető higgadtsága. Később Murray beszélt arról, hogy rendkívüli módon irritálta őt Djokovic és az, ahogy a szerb feltámadt a fizikális problémáit követően, amire a skót, mint taktikai fegyverre utalt ellenfelénél. Murray - ha nyerni akar - sokkal jobban kell, hogy kezelje a meccs okozta feszültséget, mint tette azt a Djokovic elleni döntőben Ausztráliában.

Az utóbbi évek nagy tornáin tapasztalhatóak volt Federernél hosszabb-rövidebb kihagyások és kimerültség jelei is a meccsek során. Nyilván ez részben abból adódik, hogy a testének egyre több időre van szüksége, hogy regenerálódjon, miközben megpróbál hét három nyert szettre menő meccset megnyerni egymás után. A másik dolog a koncentráció kiesés, aminek már többször meg is fizette az árát, például a 2014-es Garroson, amikor szett- és brékelőnyből kapott ki Ernests Gulbistól.

Murray

Murray nyeri az elődöntőt, ha…

Murray természetesen hosszú alapvonalcsatákra készül Federerrel szemben. Tudja, hogy megvannak az ütései hátulról, amikkel hosszú labdamenetekre akarja majd kényszeríteni a svájcit. Azt is tudja, hogy Federer tenyerese – bár még mindig óriási – már korántsem akkora fegyver a pálya minden pontjáról, mint régen. A hosszú labdamenetek valószínűleg több hibát eredményeznek majd Federer játékában, mint Murrayében.

Egy másik fontos dolog, hogy a skótnak pontot kellene csinálnia a második szerváinak legalább a 45 %-ából. Ha Murray jó adogatóstatisztikát tud produkálni azzal, hogy jó százalékban beüti az első, és jól meghúzza a második szerváit, akkor Federer nem tud elég agresszíven fogadni, és azzal Murray kimondottan jó pozícióba kerülhet.

Andynek nagyon hatékonynak kell lennie az elütéseivel is, különösen az első játszmában. Ha ezt meg tudja csinálni, Federer hajlamos lesz feladni a tervét, egyre kevesebbet jön majd fel a hálóhoz és túl sokat tartózkodik az alapvonal közelében. Ez általában akkor történik meg a svájcival, amikor a nagy riválisaival játszik és túlságosan tiszteli az ő alapvonalütéseiket. Murraynek muszáj lesz kétségeket ébreszteni Federerben már az elején. Ha ezt meg tudja tenni, nyert ügye lehet.

Ha Murray kontrollálja a meccset az alapvonalról, jól üti a második szerváit és működnek az elütései, három vagy négy szettben nyerni fog.

Federer nyeri az elődöntőt, ha…

Federernek be kell kezdenie. Jól kell adogatnia, hatékonyan kell szerva- röptéznie, a hálónál kell kontrollálnia a meccset. Ha már a mérkőzés elején sok könnyű pontot tud nyerni, akkor magabiztosan kézben fogja tartani adogatójátékait, és nyugodtan várja majd a bréklehetőségeket Murray szervagémjeiben.

Minden azon múlik, hogy mennyire tudja keresztülvinni az agresszivitását. Ha hatékony lesz, nyerni fog. Ha hosszú labdamenetekbe bonyolódik, és ott sokat ront, az aláaknázhatja eredeti tervét.

Kulcs dolog lesz az is, hogy Federer milyen jó érzékkel dönti majd el, hogy mikor blokkolja csak Murray szerváit és mikor lendül támadásba. Az utóbbi időszak sikereit részben annak is köszönheti, hogy hihetetlenül jól megérezte, hogy mikor kell agresszívnek lennie és mikor kell türelmesen megvárnia a következő alkalmat a támadásra.

Federernek kell, hogy elég energiája és kitartása legyen ahhoz, hogy ha szükséges, akár órákon keresztül támadni tudjon. Kipihent és felkészült; az „A” játéka győzelmet érhet majd pénteken.

Fed

Előrejelzés

Federer rendkívül magabiztos és hatékony játékot mutatva jutott túl első öt ellenfelén, még meggyőzőbb is volt, mint 2012-ben, amikor legutóbb győzött itt. Így tökéletes helyzetből várhatja a Murray elleni elődöntőt.

Bár a skót abszolút képes arra, hogy legyőzze Federert, mégis azt kell, mondjuk, hogy a svájci olyan magas szinten játszik most füvön, hogy a meccs kimenetele egyértelműen az ő kezében van. Kellőképpen magabiztos is ahhoz, hogy tisztában legyen vele, hogy ő ezt megnyerheti. Ha Federer végrehajtja a tervét, nyerni  is fog. Az azért Murray mellett szól, hogy nagyon nem könnyű pont ő ellene ezt megcsinálni, és nem is várható olyan sima 6-0, 6-1-es Federer győzelem, mint a legutóbbi meccsükön tavaly a világbajnokságon.

Azt se felejtsük el, hogy Federer nagyon nem szeret Murray ellen veszíteni. Nyilván a svájcié a nagyobb pályafutás, mégis, kettejük rivalizálásában Federer volt az, aki ment mindig az eredmény után. Egyértelmű, hogy szeretné megerősíteni a pozitív mérlegét Murrayvel szemben.

Federer közel áll ahhoz, hogy 2012 után egy újabb nagy győzelmet arasson Wimbledonban. Tisztában van azzal, hogy mekkora lehetőség ez számára, és maximálisan készen is áll arra, hogy megragadja azt.

A tipp tehát az, hogy Federer négy szoros szettben győzni tud Murray ellen, kiharcolva az esélyt, hogy véghezvigye azt, ami tavaly sem múlott sokon, hogy történelmi győzelmet aratva nyolcadszor is bajnok legyen Wimbledonban.

(Forrás: Jeremy Eckstein / bleacherreport, fotók: Europress/Getty)

Hozzászólások