Salakblog - Murray szerint távoznia kellene az ATP-től a testi sértéssel vádolt Gimelstobnak
Murray szerint távoznia kellene az ATP-től a testi sértéssel vádolt Gimelstobnak
Fotó: Europress/AFP

Murray szerint távoznia kellene az ATP-től a testi sértéssel vádolt Gimelstobnak

Németh DánielNémeth Dániel
2019/04/29 18:26
Justin Gimelstobot nemrég a Los Angeles-i bíróság bűnösnek találta testi sértés vádjában, az ATP Bizottságában betöltött pozícióját azonban - tegyük hozzá: egyelőre - ez sem ingatta meg. Korábban több egykori játékos és/vagy edző kritizálta az ATP passzivitását az ügyben, és most Andy Murray is csatlakozott hozzájuk, elsőként az aktív topjátékosok közül.

A korábbi párosspecialistát több bántalmazási üggyel is összefüggésbe hozták. Ezek közül az a legsúlyosabb, mely szerint egy halloweeni bulin megtámadta egykori jó barátját, Randall Kaplant, és ütlegelni kezdte annak felesége és kétéves kislánya szeme láttára. Gimelstobot a bíróság bűnösnek találta, tettéért három évnyi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Los Angeles-i bíróság, ezen kívül 60 órányi közmunka és 52 heti dühterápia vár rá. Gimelstob az ítélet ellenére megtarthatta pozícióját az ATP hattagú bizottságában.

Korábbi játékosok, például Martina Navratilova, Darren Cahill, Pat Cash, Amelie Mauresmo, Pam Shriver és Tim Mayotte nyíltan kritizálták az ATP-t, amiért az nem lépett az amerikai sportvezető ügyében. Hozzájuk csatlakozott Andy Murray, aki a The Sunday Telegraph-nak nyilatkozott Gimelstob szerepe kapcsán. "Nem látom, hogy a történtek után hogyan lehetséges, hogy vezető pozícióban maradhatott az ATP-nél" - mondta a skót, aki az aktív topjátékosok közül elsőként csatlakozott az amerikai távozását követelők táborához.

063_GYI0059092270.jpg Fotó: Europress/AFP

Az ATP szabályai szerint két módja lenne az amerikai eltávolításának. Megtehetné ezt maga a tanács, amennyiben a többi öt tag egyhangúan úgy vélné, a jelenléte rontja a szervezet jó hírnevét. Legutóbb novemberben - egy nappal a vádemelést követően - szavaztak ebben a kérdésben, azonban Gimelstobnak erős szövetségesei vannak a bizottságnál. A Tennis Channelt vezető David Egdes konkrétan a legjobb barátja, és a játékosok által delegált Alex Inglot sem támogatta az eltávolítását.

A játékostanács - ami három tagot delegálhat a bizottságba - szintén visszavonhatná Gimelstob megbízatását, csakhogy az ATP bizottságához hasonlóan úgy döntött, a sportvezető megtarthatja pozícióját. Novemberben ezen a szinten is felmerült a kérdés, azonban a tanácsot vezető Novak Djokovic, John Isner (akit korábban edzőként segített Gimelstob), Sam Querrey, Vasek Pospisil, Bruno Soares és Yen-Hsun Lu egyaránt a maradása mellett szavazott.

Gimelstob mandátuma egyébként hamarosan lejár, május 14-én, Rómában tartják majd a szavazást az új tagokról. A tennis.life úgy tudja, az amerikai mellett öten indulhatnak a bizottsági pozícióért, köztük Agassi korábbi edzője, Brad Gilbert, a korábbi világranglista-7. teniszező, Tim Mayotte, az eddigiekben főként színfalak mögött dolgozó Austin Nunn, illetve Grigor Dimitrov jelenlegi edzője, Dani Vallverdu. Kérdés, hogy ez elegendő-e a remek kapcsolatokkal rendelkező amerikai leváltására.

via telegraph

Hozzászólások