Salakblog - Murray elmondta, mit bánt meg az operáció után, és felhívta a figyelmet a fiatalkori sport veszélyeire
Murray elmondta, mit bánt meg az operáció után, és felhívta a figyelmet a fiatalkori sport veszélyeire
Fotó: Europress/AFP

Murray elmondta, mit bánt meg az operáció után, és felhívta a figyelmet a fiatalkori sport veszélyeire

Németh DánielNémeth Dániel
2019/10/27 14:12
Hosszú interjút készített a Telegraph Andy Murray-vel, aki a múlt héten csípőprotézissel nyert  tornát. Az ex-világelső elismerte, hibázott, amikor túlhajszolta magát edzéseken, és ha visszautazhatna az időben, megfontoltabb felkészülésre ösztönözné fiatalkori önmagát. Tapasztalatait az új generációnak is próbálja átadni, mivel szerinte a juniorkorú sportolók túlterhelése komoly szövődményekkel járhat.

"Egyedül azt kívánom, bárcsak hamarabb átestem volna ezen az operáción" - mondta a skót teniszező. "Nem tudhattam, mert a teniszben még nem volt példa hasonlóra. Sokan mondták nekem, hogy egy ilyen beavatkozást követően nincs esély a folytatásra, azonban beszélgettem olyan sportolókkal, akik átestek hasonló műtéten és mégis visszatértek. Pozitívak voltak a visszajelzések. Utána beszélgettem Bob Bryannel, és úgy döntöttem, hogy belevágok. Mondjuk csak azt követően került szóba nálam ez a lehetőség, miután ő már átesett rajta."

"Ezt nem igazán lehetett volna megváltoztatni, azt hiszem. Ugyanakkor megspórolt volna némi időt és fájdalmat" - tette hozzá.

Murray csípője mindig is időzített bombaként ketyegett, 2008 óta rendszeresen járt Ausztráliába a híres specialistához, John O’Donnellhez. Kisebb-nagyobb problémái ellenére nem kímélte a testét edzéseken, még a 2016-os holtszezonban sem, amikor már egyértelműen érezte, hogy baj lehet. Azok után, hogy az idényt zsinórban öt megnyert tornával és világelsőséggel zárta, különösen motivált volt az új szezon előtt, bár utólag belátta, hibázott, amikor nem adott a meggyötört testének egy kis pihenőt.

000_PF0ZG.jpg Fotó: Europress/AFP

"Abban az évben talán vissza kellett volna vennem, valamivel többet pihennem" - ismerte el Antwerpenben. "Akkor jöttem csak rá erre, amikor a szezon elején övsömörrel is bajlódtam. Igen, azt ott túltoltam. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a csípőmet nem az a holtszezon tette tönkre, csak idő kérdése volt. Lehet, hogy pár hónapig még el tudtam volna nyújtani" - magyarázta a korábbi világelső, aki a hosszabb mérkőzésein már korábban megszenvedte a sérülés következményeit. Volt azonban egy meccs, ami különösen mély nyomokat hagyott benne.

"Az volt az a bizonyos Stan Wawrinka elleni Roland Garros-elődöntő, abból ugyanis sosem épültem fel. Utólag visszagondolva rájöttem, korábban is voltak olyan ötszettes meccseim, hogy a döntő játszmákra visszaesett az adogatásom, mivel nem tudtam mindent beleadni az ütésbe. Ilyen volt a Del Potro elleni Davis-kupa-meccs és a Nishikori elleni US Open-találkozó. Egyetlen edzést vagy meccset sem hagytam ki emiatt, egyszerűen csak egy kellemetlenség volt, amivel állandóan meg kellett küzdenem."

"Azután eljutottunk arra a pontra, hogy már semmilyen porc nem maradt, ami megvédte volna a csípőmet, a fájdalom elviselhetetlenné fokozódott és állandósult."

Ha lenne egy időgépe, amivel visszautazhatna az időben, Murray azt tanácsolná a fiatalabb énjének, hogy edzéseken ne hajtsa szét magát. "Ma már használom ezt a Catapult-kütyüt (GPS alapú eszköz - a szerk.), amit a futballisták viselnek, így látom, hogy túl sokat edzettem. Voltak olyan napok, amelyek keményebbek voltak, mint egy ötszettes mérkőzés. Ezt megpróbálom a fiatalabb versenyzőknek is elmondani" -  mondta Murray. Ezzel egyébként érzékeny témát feszeget, mivel a tenisz ilyen téren jóval kevésbé kifinomult, mint mondjuk a labdarúgás.

000_1C60ZR.jpg Fotó: Europress/AFP

Hiába vannak ugyanis Catapulthoz hasonló berendezések, az edzők - megfelelő információk hiányában - nem tudják kellő mértékben hasznosítani azokat, bár Ausztráliában Machar Reid vezetésével már dolgoznak azon, hogy kialakítsanak néhány irányelvet a juniorkorú játékosok számára. Manapság sok országban gyakori, hogy a tinédzserek órákon át edzenek, figyelmen kívül hagyva a fejlődésben lévő szervezetük igényeit, ami később problémát okoz. Többek között a csípőt is érheti olyan megterhelés, ami a korai elhasználódáshoz vezet.

"Egy ilyen sérülés akár serdülőkorban is kialakulhat. Vagy még korábban. Én jóformán mindent csináltam, fociztam, lábteniszeztem, egész nap rohangáltam. És ez sok fiatal sportolónál így van. Azt mondják az ATP fiziói, hogy rengeteg csípőproblémával találkoznak a munkájuk során, sokkal gyakrabban mint akár 10-12 évvel ezelőtt. Fontos, hogy a szülők és az edzők megértsék, milyen következményei lehetnek a terhelésnek. Egy fejlődésben lévő szervezetnél ugyanis óvatosan kell ezzel bánni."

"Ugyanez volt a helyzet a térdeimmel, amikor 16-17 évesen Barcelonában edzettem. Imádtam, közben viszont hatalmas terhelést kaptam. Ez is szerepet játszhatott abban, hogy fél évet ki kellett hagynom. Ha akkor okosabb vagyok, elkerülhettem volna" - mutatott rá a skót.

Murray hozzáállása egészen megváltozott, ma már nem feltétlenül akarja túlhajszolni magát a jobb eredmények érdekében. Éppen ezért valószínűleg kihagyja a szokásos miami edzőtábort. Korábban megkérdezte a játékostársait, pozitívan hatott-e az Ausztrál Open-szereplésükre, ha meleg övezetben készültek, a válasz pedig nem volt egyértelmű. Idén tehát otthonában tölti a decembert, amiben talán az is szerepet játszik, hogy hamarosan ismét bővül a családja, feleségével már a harmadik gyermeküket várják.

A régi lábmunkáját már nem nyeri vissza Murray, taktikával azonban kompenzálhatja a megkopott sebességét | Hosszabbítás

Andy Murray a hétvégén megnyerte az antwerpeni tornát, méghozzá egy olyan sérülésből visszatérve, amiről mindenki - beleértve saját magát is - azt gondolta, hogy a pályafutása végét jelenti majd. Hétvégi teljesítménye nyomán a Telegraph összegyűjtötte , milyen pozitívumok vannak az egykori világelső teniszében, és miben kellene fejlődnie a következő hetek, hónapok során.

Úgy tűnik azonban, hogy Murray-nek nincs is feltétlenül szüksége korábbi, sztahanovista szemléletmódjára, hogy sikeres legyen. A Golden Set Analytics nevű cég - melynek adatait Roger Federer is felhasználja az ellenfelei feltérképezéséhez - kimutatta, hogy a skót Antwerpenben 52%-os hatékonysággal nyerte a négy ütésnél hosszabb labdameneteket. Ez nagyon közel van a 2016-os, 53%-os teljesítményéhez. Ezen kívül a szerváknál kevésbé terheli a térdét és a hátát, inkább a csuklójából és a karjából próbál több erőt belevinni az ütésekbe. 

"Másképp is érzem magam, de ez talán csak az elmúlt évek tapasztalatainak köszönhető. Talán a Grand Slam-tornákon ismét nagyobb nyomást helyezek majd magamra. Jelenleg azonban nagyon-nagyon másképp állok a teniszhez, jobban élvezem, korábban még a meccsek utáni interjúkon is kényelmetlenül éreztem magam. Távol voltam egy ideig a sporttól, így egy kicsit jobban értékelem az apróságokat" - válaszolta Murray, aki azt is elismerte, korábban gyakran előfordult, hogy a fontos tornák vége felé kimértebb volt a sajtóval szemben.

"Ez nem szükségszerűen volt tudatos, egyszerűen a slameken jobban koncentráltam, mint a többi tornán. Úgy gondolom, ez rajtatok, újságírókon is lecsapódott valamennyire az interjúk során. Valószínűleg a feleségem is megerősítheti, hogy sokkal kevésbé voltam beszédes. Nagy nyomást helyeztem magamra, talán feleslegesen. De azért mégis ezeken a tornákon játszottam legjobban. Ha újra jól tudnék szerepelni Grand Slameken, talán kicsit nyugodtabb lennék a pályán kívül. Mert azt érezném, hogy váratlanul, de kaptam egy második esélyt."

via Telegraph

Hozzászólások