Salakblog - Muguruza lesöpörte a pályáról Svitolinát, Rublev szetthátrányból fordított Goffin ellen
Muguruza lesöpörte a pályáról Svitolinát, Rublev szetthátrányból fordított Goffin ellen
Fotó: Europress/AFP

Muguruza lesöpörte a pályáról Svitolinát, Rublev szetthátrányból fordított Goffin ellen

Takács MártonTakács Márton
2020/01/25 12:55
Az hagyján, hogy péntek után újabb kiemeltek búcsúztak az Ausztrál Open szombati játéknapján, de az egy nappal korábbi helyzethez hasonlóan ismét nagy nevek intettek búcsút Melbourne-ben. A harmadik forduló jelentette a végállomást a második helyen kiemelt Karolína Pliskovának, a hatodikként rangsorolt Belinda Bencicnek, az ötödik kiemelt Elina Svitolinának, és a 11. helyen rangsorolt David Goffin sincs már versenyben.

A pénteki csillaghullás után szombaton is búcsúztak nagy nevek az Ausztrál Openen. A nőknél nincs már versenyben a második kiemelt Karolína Pliskova, akit Anastasia Pavlyuchenkova búcsúztatott egy nagyon szoros, és hosszú, 2 óra 25 perces mérkőzésen, két rövidítéssel véget ért játszmában a harmadik körben. 

"Nem tudom, mint mondhatnék, még mindig benne vagyok a meccsben, továbbra is a következő pontra összpontosítok. Elképesztő, először győztem le Karolínát." - mondta a meccs után a 30. kiemelt orosz győztes, aki már a harmadik AusOpen-negyeddöntőjére készül, edzője az a Sam Sumyk, aki Victoria Azarenkát vezette sikerre Melbourne-ben 2012-ben és 2013-ban. 

"Úgy gondolom, hogy nagyon jól játszott ma" - mondta legyőzőjéről Pliskova. "Talán most nyújtotta a legjobb teljesítményét ellenem az elmúlt néhány mérkőzést tekintve. De tegyük fel, hogy én ma csak olyan 40%-os játékra voltam képes, ilyenkor persze a másik fél sokkal jobban érzi magát, ha nem tudom azt nyújtani, amit igazán tudok. A különösen fontos pontoknál mindig jól szervált. Azt hiszem, csak jobban játszott, mint én."

Pliskova_Pavlyuchenkova.jpg Fotó: Europress/AFP

A 28. kiemelt Anett Kontaveitnek mindössze 49 percre volt szüksége, hogy bejusson a negyedik fordulóba, három éven belül már másodszor sikerült ez neki. A hatodik kiemelt Belinda Bencicet ütötte le a pályáról, 6:0, 6:1 lett a vége. 

"Nagyszerű meccset játszott" - mondta ellenfeléről Bencic. "Nem kezdtem jól a mérkőzést, és 0:3, majd 0:4 után már nagyon nehéz volt. Nyilvánvaló, hogy ezután pláne magabiztossá vált, nagy ritmust diktált. Nem sok mindent lehet ilyenkor tenni. Csak próbálkozik és harcol az ember. Nyilvánvaló, hogy ez ma nem sikerült. Nem éreztem magam a legjobban a pályán, de ő nagyon jól játszott.


A kétszeres Grand Slam-győztes Garbiñe Muguruza pocsék éve után alaposan formába lendült, szombaton ugyanis valósággal lesöpörte a pályáról a 2019-ben vele ellentétben masszív teljesítményt nyújtó, ötödik kiemelt Elina Svitolinát. A spanyol 6:1, 6:2-vel jutott túl az ukránon,  mindössze 1 óra 8 percet töltöttek a játékkal. Muguruza 31 nyerőt küldött át a túloldalra, és pályafutása során már ötödik alkalommal jutott az AusOpen negyedik körébe.

"Nagyon koncentráltam, és arra fókuszáltam, amit tennem kellett. Minden nagyon gyorsan ment, és számomra megfelelően alakult. Nagyon jó mecset játszottam. Sikerült megállítanom őt, és dominálnom, aminek nagyon örülök. Mindig is jó meccseket játszottunk egymással, tehát nagyon vártam, hogy újra találkozzunk a pályán. Ez határozottan jó jel számomra, hogy ha nem is érzi magát jól az ember, de így is sikerül megnyernie a mérkőzéseket és tovább versenyezni. Ha nem vagy valami jó állapotban, az esély akkor is ott van előtted. Csak meg találnod a megfelelő utat. Elégedett vagyok a harci szellememmel, és elfogadok sok olyan helyzetet, amelyek néha nem az én oldalamon vannak."  - értékelte saját teljesítményét Muguruza.


A 17. kiemelt Andrey Rublev négy játszmában verte a 11. helyen rangsorolt David Goffint, az orosz 2:6, 7:6(3), 6:4, 7:6(5)-ra diadalmaskodott a belga ellen. Pontosan három órán át gyűrték egymást, Rublev alapvonali agresszivitása hozta meg a sikert, a szetthátrányból való fordítást. 

"Az önbizalommal minden oké, de néha nem erről szól a dolog. Ezúttal nem szerváltam olyan jól, mint a második fordulóban, inkább a mentális oldal vált fontossá. Hogyan fogadod el ezt, hogyan viselkedsz pozitív helyett negatív helyett. Az a legfontosabb a teniszben, hogy fejben rendben legyen az ember. Nagyon sok ingyen pontot adtam neki az első két szettben az adogatójátékainál. És akkor azt mondtam magamnak, 'Oké, ha ez egy ilyen nap, akkor ez van, ilyen jó lesz az ellenfelem, úgy tűnik, még sokkal jobb is lesz nálam'. Mondtam magamnak, hogy ezt nem tudom elfogadni, nem mutatok érzelmeket, próbálok tovább harcolni, pozitív maradni csak hogy megnézhessem, egy bizonyos fontos pillanatban lesz-e szerencsém, bréklabdám, vagy valami ilyesmi.' - nyilatkozta a meccs után Rublev.


Rublev ellenfele a következő fordulóban az az Alexander Zverev lesz, aki három játszmában diadalmaskodott Fernando Verdasco felett. A 22 éves német 6:2, 6:2, 6:4 arányban múlta felül a 2009-ben ugyanitt elődöntős, 36 esztendős spanyolt. 

"Egyszerűen csak élveztem, hogy itt lehetek." - kezdte meccs utáni értékelését Zverev. "Ez volt eddig a legjobb mérkőzésem a héten. Fernando egy olyan játékos, akiről mindenki tudja, milyen jól is tud játszani. Korábban eljutott már itt az elődöntőig is, ahol egy egészen hihetetlen mérkőzést játszott Rafával. Néhány éve le is győzte itt Nadalt. Ezen a melbourne-i borításon is ugyanolyan jól és otthonosan érzi magát, mint bárhol máshol, tehát tudtam, hogy nehéz meccs lesz. Örülök annak, ahogy játszottam, ez segített nyerni három szettben."

Hozzászólások