Salakblog - Mouratoglou: a UTS új nézőket hozott a tenisznek
Mouratoglou: a UTS új nézőket hozott a tenisznek
Fotó: Europress/AFP

Mouratoglou: a UTS új nézőket hozott a tenisznek

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2020/07/15 19:44
Patrick Mouratoglou szerint sikerrel zárult a hétvégén az Ultimate Tenns Showdown. Több és fiatalabb nézőt vonzottak be a különleges szabályok, ezért még augusztusban újat rendeznek.

Patrick Mouratoglu versenyigazgató vasárnap, a torna utolsó napján adott Zoom interjút az Ubitennisnek, amiben újságírói kérdésre értékelte az újfajta lebonyolítású tornát. A nizzai Mouratoglu Akadémia adott helyszínt a 10 játékosból (és néhány helyettesítőjükből) álló tornának, ahol hétvégéken keresztül körmérkőzésszerűen játszott mindenki mindenkivel, majd a négy legjobb közül Final Fourban került ki a végső győztes.

A fő különbség más tornákhoz képest, hogy itt 4x10 perces negyedekben zajlik a játék, minden negyed 1 pontot ér. A szervezőket külön inspirálta a megjelenésben az e-sportok látványvilága, a gyorsabb tempó és egyéb bevethető filmes, videojátékos fordulatok a szabályok megváltoztatásában.

A főszervező Mouratoglu, aki egyben Serena Williams edzője is, elégedetten nyilatkozott a teniszportálnak, mert állítása szerint több sikert elértek. Még tavasszal nyilatkozta: jelentősen fiatalítani és népszerűsíteni kell a sportágat. Ezt most is megismételte: „több forrásra hivatkozva” állítja, hogy az átlagos szurkoló 61 éves, amivel az ATP és a WTA is tisztában van.

Stefanos Tsitsipas és David Goffin a UTS elődöntőjébenStefanos Tsitsipas és David Goffin a UTS elődöntőjébenFotó: Facebook/UTS

Mouratoglu szerint azonban az új formátum el tudott lépni erről a holtpontról.

„A cél az volt, hogy új érdeklődőket vonjunk be a teniszbe, és azt kell mondjam, nézőink 50 százaléka korábban nem követte a sportágat. (...) Ráadásul fiatalabbakat szerettünk volna bevonni, mert a szurkolók átlagéletkora egyre magasabb. A mi nézőink átlagosan 30 évesek.”

Mivel a torna helyszíni nézők nélkül a zajlott, pontos számokat a közösségi médiafelületekről és a márka streaming platformjáról, a utslive.tv oldalról szerezták. Részletes információkat azonban nem közöltek.


Mit hoz a jövő?

A kezdetek óta sokan azt róják fel Mouratoglunak, hogy meg akarja változtatni a sportágat. Azonban ezt cáfolja. Azt állítja, a klasszikus szabályok megváltoztatása nem merül fel, hiszen a teniszszurkolók nagyon konzervatívak. Mindemellett a játék közbeni coachingnak továbbra is híve, és ezt már több fórumon kifejtette.

Az első UTS-t sikernek tartja, így mindenképpen cél egy újabb torna megszervezése. A tervek szerint Serenával ott lesznek New Yorkban a közvetlenül a US Open előtt megrendezendő Western and Southern Openen (már ha meg lesz tartva), így legkésőbb augusztus 20-ig kellene befejezni. Fontos újítás még, hogy ezen a tornán már férfiak és nők is jelen lesznek, Williams és Coco Gauff érkezésében bízik Mouratoglu.

Az UTS első kiadását egyébként Matteo Berettini nyerte  miután  a vasárnapi döntőben hirtelen halállal megverte a görög Stefanos Tsitsipast.

A teljes interjú itt nézhető meg.

Hozzászólások