Salakblog - Most akkor Novak Djokovic a valaha volt legnagyobb?
Most akkor Novak Djokovic a valaha volt legnagyobb?
Fotó: Europress/AFP

Most akkor Novak Djokovic a valaha volt legnagyobb?

Szabó GáborSzabó Gábor
2019/01/27 19:25
Nem hiszem, hogy sokan gondolták volna hogy így lesz, de le lehet írni ezt a mondatot: a mai döntőre nem érdemes sok szót vesztegetni.

Igazából egyetlen olyan kérdés van, melyre nem teljesen egyértelmű a válasz: Novak Djokovic azért tudott ennyire jó lenni, mert egyáltalán nem érezte a nyomást a másik oldalról, vagy Rafael Nadal azért nem tudott ennél agresszívebb lenni, mert nem volt erre tere? Én a második felé hajlanék, de az is igaz, hogy a válasz nagyjából teljesen mindegy, a különbség ma hatalmas volt Nole és Rafa között.

Leszögezhetjük azt is, hogy az új szerva, amit Rafa használt, nagyjából annyira volt elég, hogy 0:3 után legalább öt alkalommal tudta zsinórban hozni a szerváját, és nem szenvedett még ennél is súlyosabb vereséget. Nem mondanám, hogy nem volt semmi haszna belőle, és azt sem, hogy Djokovicnak egyáltalán nem okozott gondot, mert ez nem volna igaz, de az teljesen egyértelmű, hogy olyan fegyver sem lett belőle, amely akár csak egy aprócska segítséget jelentett volna Nadalnak, hogy hat keménypályás vereség után végre nyerjen Djokovic ellen.

Amikor Nole megszokta ezeket a szervákat, vagy azok nem voltak olyan nagyon kemények, pontosan oda ütötte vissza őket, mint a korábbi Nadal-adogatásokat. És innen csak azért nem játszották ugyanazt a teniszt, mint 2013 óta bármikor keménypályán, mert a szerb, ha lehet, még jobb volt, mint eddig. 

Vagy talán úgy vagyunk igazán precízek, ha azt mondjuk, egy sokkal jobb formában lévő Nadal játszott egy pont ugyanolyan meccset Djokovic ellen, mint 2015/16-ban, amikor gyengélkedett.

Végső soron azt lehet mondani, Novak Djokovic pontosan úgy nyerte meg az Ausztrál Opent, mint ahogyan azt január elején sejteni lehetett. Hiába tűnt egy lehelettel sebezhetőbbnek, mint mondjuk az előző két alkalommal, amikor zsinórban nyert három GS-t, a torna végén, amikor igazán számított, nem volt az. Sőt. Két ilyen meccset ebben a fázisban talán még sosem láttunk tőle.

Annyi történt januárban, hogy a Federer-rajongók a Hopman-kupát követően picikét nagyobb reményekkel tekintettek az Australian Open elé. Nadal pedig olyan tenisszel tért vissza n+1. sérüléséből, amilyennel talán még sohasem. Plusz még ugye azoknak, akik reménykedtek egy őrségváltásban, azoknak volt egy pár jó napjuk azok után, hogy Tsitsipas megverte Federert, de ők egyfelől szerintem nincsenek túl sokan, másfelől jött Nadal és picit lehűtötte a kedélyeket.

Így viszont, talán jobb híján, marad egy örök, nehezen eldönthető és éppen ezért - szerintem - elég értelmetlen vita a következő hónapokra arról, hogy akkor mégis ki minden idők legnagyobbja. 

Nole azzal, hogy zsinórban megnyert három újabb GS-t, immáron harmadszor, továbbá, hogy pozitív a mérlege Federer és Nadal ellen is (ráadásul ha 2011-et tekintjük kiindulópontnak, amikortól valóban az, aki, akkor nem is kicsit pozitív), legalábbis három pólusúvá tette a kérdést, alighanem végérvényesen.

Én személy szerint nem hiszem azt, hogy ez egy olyan vita volna, amit feltétlen el kéne dönteni, le kéne folytatni, pláne nem akkor, amikor még mindhárman aktívak. Sőt, pillanatnyilag úgy hiszem, hogy majd, ha eljön a nap, amikor mindhárman visszavonulnak, akkor sem lesz ez egyszerű, de vaknak kell lenni ahhoz, hogy az ember ne vegye észre, hogy a teniszrajongók jelentős részét ma már az motiválja egy Grand Slam-torna előtt, hogy annak végeztével a saját kedvence álljon a legjobban ebben a kérdésben. Például a Federer-fanok úgy ülnek le egy Djokovic-Nadal döntőre, hogy kispekulálják, melyik győzelme kevésbé rossz a számukra. Kit visz a győzelme kevésbé közel Rogerhez. Mi a jobb: Rafa 18 Slamje 32 évesen, ám viszonylag sérülékenyen, vagy Nole 15 GS-e 31 évesen?

Persze ez egy szabad világ, és mindenki azt csinál, amit akar, mindenki úgy ül le meccset nézni, ahogyan szeretne, de talán annyit meg lehet jegyezni, hogy ennek az egyébként eldönthetetlen kérdésnek a túlmisztifikálása esetleg eltereli a figyelmet a lényegről. Arról, hogy mi magunk mennyire szerencsések, kiválasztottak vagyunk, hogy velük együtt mi is megélhetjük azt az érát, melyben egymás játékát egyre magasabb szintre emelik. Ez szerintem sokkal fontosabb, mint hogy eldöntsük, ki minden idők legnagyobb teniszjátékosa.

Elég kéne legyen annyi, hogy gyaníthatóan mi volnánk minden idők legszerencsésebb tenisz szurkolói.
Hozzászólások