Salakblog - Monfils, aki akár dzsúdós is lehetett volna, ma azonban már kiváltságnak érzi, hogy teniszezhet
Monfils, aki akár dzsúdós is lehetett volna, ma azonban már kiváltságnak érzi, hogy teniszezhet
Fotó: Europress/AFP

Monfils, aki akár dzsúdós is lehetett volna, ma azonban már kiváltságnak érzi, hogy teniszezhet

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/03/19 15:09
Gael Monfils a pályán és azon kívül is kiemelkedő egyénisége a tenisznek. Ő a mezőny egyik legruganyosabb, legatletikusabb játékosa, aki elképesztően kreatív megoldásokra is képes. Mindezek mellett pedig egy őszinte, egyenes, mindig barátságos figura. 

Ha azonban valaki azt gondolná, hogy ő így született, mindent az adottságainak köszönhet, és kisujjból kirázza azt a teniszt, amit a pályán láthatunk tőle, az nagyon téved. 

"Az emberek gyakran azt gondolják, hogy különleges képességekkel rendelkezünk. Pedig igazából szinte semmi sem szól a tehetségről, sokkal inkább a kőkemény munkáról" - mondta Monfils. "Arról, hogy keményebben dolgozol, mint bárki más. Az emberek összekeverik a dolgokat: a kitartó, szívós munka nem egyenlő azzal, hogy győzni is fogsz. Készülhetsz baromi keményen, de lehet, hogy aztán mégsem jönnek azok a sikerek, amelyekre vágysz. Iszonyú nehéz dolog ez."

"Minden játékos a Future- és a Challenger-tornáktól kezdve egészen az ATP-versenyekig, nagyon sokat melózik. Már egész fiatal korától kezdve. Én is csak azért lehetek itt, mert töménytelen mennyiségű munkát beletettem az egészbe. És persze azért, mert a szüleim is rengeteget dolgoztak azért, hogy megteremtsék nekem a lehetőséget, hogy egy napon topjátékos váljék belőlem."

Monfils számtalan sportmagazin címlapján szerepelt már azóta, hogy 2004-ben három junior Grand Slam-címet is sikerült nyernie. Egy évre rá megszerezte első ATP-szintű tornagyőzelmét is Spotban, aminek eredményeként hamarosan a világranglista első 25 helyezettje között találta magát. 

"Már nagyon fiatal korom óta folyamatosan megítélnek engem, folyamatosan véleményt alkotnak rólam. Miközben az emberek nem is ismernek, nem ismerik a helyzetemet, nem tudják, honnan jövök, hogy nőttem föl. Mindezekkel együtt is, számomra kiváltság, hogy teniszezhetek."

monfils.jpg Fotó: Europress/AFP

"Már a legelején éreztem, hogy más vagyok, mint a többiek. Nem figyeltem erre különösebben oda, de azért kezdtem el játszani, mert szeretem ezt a sportot, szeretek sportolók között lenni. Szeretem az atlétikát, a focit, a kosárlabdát, kiskoromban még cselgáncsoztam is. Belül vérbeli sportoló vagyok. Azért választottam végül a teniszt, mert ez okozta a legtöbb örömöt."

2016-ban produkálta pályafutása egyik legjobb szezonját, amikor év közben a hatodik helyen is állt, végül pedig hetedikként zárt a világranglistán. Térd- és csuklósérülések is akadályozták abban, hogy igazán kiteljesítse a karrierjét, ám tavaly ismét sikerült a top 10-ben zárnia az évet, amitől új lendületet kapott, és 16-3-as mutatóval kezdte a 2020-as szezont. Győzött Montpellier-ben és Rotterdamban, végül azonban Novak Djokovic megállította őt a dubaji torna elődöntőjében. 

"Az a legnehezebb, hogy hétről-hétre jó formában tudj teniszezni. Azért dolgozunk fizikálisan és mentálisan is, hogy hosszú időn keresztül magas szintű játékot tudjunk nyújtani. Nagyon stabilan teniszezem és fizikálisan remek állapotban vagyok, ami segít, hogy jól mozogjak a pályán. Amikor az embernek nagyobb az önbizalma, bátrabban vállalja el az ütéseket."

A világranglistán jelenleg 9. helyen álló Monfilsnak bizonyos szempontból akár jól is jöhetett volna a ranglista befagyasztása, amire a koronavírus-járvány megfékezése miatt volt szükség. Tekintve azonban, hogy kirobbanó formában volt a versenyek törlése előtt, biztos, hogy duplán is sajnálja, hogy a világjárvány miatt most nem tudnak játszani. Hasonlóképp lehet ezzel barátnője, Elina Svitolina is, aki a hónap elején Monterrey-ben még tornát tudott nyerni. 

monfils svitolina.jpg Fotó: Twitter

"Hihetetlen dolog, hogy megoszthatjuk egymással a céljainkat, a tapasztalatainkat. Ez egy nagyon magányos sport tud lenni, hisz javarészt egyedül vagyunk. Így aztán rendkívül boldogok vagyunk, amikor egy kis időt együtt tudunk tölteni, akár otthon, akár valamelyik versenyen. Remélem, hogy tudok neki segíteni, és az is nagyon jó, hogy amikor együtt edzünk, rengeteget nevetünk. Bár, amikor vele ütögetek, sokkal komolyabb vagyok, mert azon vagyok, hogy segítsek neki."

"Nagy álmom, hogy GS-t nyerjek. Meg, hogy legalább egy hétig ott lehessek a top 5-ben. Sok játékosban ott a lehetőség, akik ugyanúgy küzdenek, mint én."

ATPTour

Hozzászólások