Salakblog - Mit nekem Bormio, én Federert akarom! Avagy hogyan lesz egy alpesi sízőből 5 év alatt a legfiatalabb top 100-as teniszező? 
Mit nekem Bormio, én Federert akarom! Avagy hogyan lesz egy alpesi sízőből 5 év alatt a legfiatalabb top 100-as teniszező? 
Fotó: Europress/AFP

Mit nekem Bormio, én Federert akarom! Avagy hogyan lesz egy alpesi sízőből 5 év alatt a legfiatalabb top 100-as teniszező? 

Szántó PetraSzántó Petra
2019/10/23 11:22
Jelen pillanatban Felix Auger-Aliassime tartja az ATP Tour legfiatalabb top 100-as teniszezője megtisztelő címet, 19 évesen. A kanadai tehetség azonban már csak pár napig mondhatja el magáról, hogy ő az illusztris klub generációs kakukktojása, hiszen van egy még nála is fiatalabb srác, aki jövő hétfőtől a legjobb 100 között tudhatja magát. 
Ismerd meg Jannik Sinnert

Egy 18 éves olasz fiúról van szó, aki öt évvel ezelőtt még alpesi síző akart lenni, most viszont belépett a százas kapun. A jelenleg 101. helyen álló Jannik Sinner bécsi szabadkártyájával biztosan betör a legjobbak közé, Philipp Kohlschreiber legyőzésével már legrosszabb esetben is a 91. helyre jön fel. 

Ha elolvassuk Jannik Sinner nevét, vagy ránézünk erre a vékonyka, 188 centiméter magas, fehérbőrű, loboncos vöröshajú fiúra, nem az olasz macsó kissé prekoncepciózus képe jelenik meg előttünk. Magyarán szólva nem egy Fabio Fognini vagy Matteo Berrettini

Jannik Sinner dél-tiroli, Sextenben él, édesapja Johann, édesanyja Siglinde, tehát nem csoda, hogy nem a zselézett fekete hajú, kreolbőrű olaszok kasztjába tartozik. Ez persze nem probléma, hiszen a még mindig gimnazista Sinner három nyelven beszél, az olasz és a német mellett az angol is megy neki. 

Az viszont már annál érdekesebb, hogyan is lett belőle teniszező. Mint minden rendes dél-tiroli, ő is a hegyekben nőtt fel, és előbb tudott síelni, mint focizni. Jannik nyolc éves korára már komoly sízőnek számított országos szinten is, 12 éves koráig korosztályos bajnokként űzte ezt a sportot, emellett csak hobbiként, édesapját utánozva teniszezgetett. Azonban már ekkor érezte, hogy a teniszt jobban élvezi, mint a havas hegyeket. 

13 éves volt (ekkor 2014-et írtunk!), amikor Andreas Seppi edzőjének feltűnt a nyurga vörös fiú tehetsége, és gyorsan szólt Riccardo Piattinak és Marco Sartorinak, hogy nézzenek rá Sinnerre. Ők meglátták benne a lehetőséget, és elvitték Brodigherába, hogy rövid idő alatt teniszezőt faragjanak belőle. Jannik azóta is hálás a szüleinek, hogy voltak olyan jó fejek, és hagyták őt kiskamaszként elköltözni otthonról, hogy megvalósíthassa az álmait. 

practicing-with-roger-federer-for-sinner-was-unforgettable-says-coach.jpgFotó: Jannik Sinner Instagram

Példaképe és kedvence mindig is Roger Federer volt, aki Sinner elmondása szerint szintén nagy szerepet játszott abban, hogy végül a tenisz mellett döntött. Igaz, Sinner még járni is alig tudott, amikor Federer már wimbledoni bajnok volt, és már 17-szeres Grand Slam-győztes volt a svájci, amikor Sinner elhatározta, hogy profi teniszező lesz, mégsem kizárt, hogy jövőre akár egymás ellen lépjenek pályára. 

Jannik Sinner öt év leforgása alatt, gyakorlatilag nulla junior versenytapasztalattal a háta mögött megérkezett a legjobbak közé, és szakértők szerint nála a határ tényleg a csillagos ég. 2019-ben összesen 52 mérkőzést nyert különböző szintű versenyeken, begyűjtött négy alsóbb kategóriás tornagyőzelmet (márciusban volt egy 16 győzelemből álló sorozata, ami zsinórban három trófeát jelentett!), élete első Grand Slam-főtáblás mérkőzésén négy szettre kényszerítette Stan Wawrinkát, egyúttal lenyűgözte a világot, a múlt heti antwerpeni tornán pedig zsinórban három top 100-as teniszezőt legyőzve egészen az elődöntőig jutott. 

Magas, vékony testalkata további növekedés esetén is hasznos lehet a jövőben, félelmetesen lapos a tenyerese, bombaerős kétkezes fonákja van, az ejtett röptéinél pedig legszívesebben sikoltozna az ember. Ha azonban valaki megkérdezi magát Jannik Sinnert, hogy mi a legjobb képessége a pályán, ő azt mondaná, hogy a higgadtsága

Ami azért 18 évesen kevés olaszról mondható el. Meg kevés teniszezőről.

Üdv a klubban Jannik, üdv a dzsungelben. 

    

Hozzászólások