Salakblog - Mit érdemel az a bűnös, aki úgy viselkedik, mint Nick Kyrgios?
Mit érdemel az a bűnös, aki úgy viselkedik, mint Nick Kyrgios?
Fotó: Europress/AFP

Mit érdemel az a bűnös, aki úgy viselkedik, mint Nick Kyrgios?

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/05/17 12:47

Nehéz jelzőket találni arra a viselkedésre, amit Nick Kyrgios tegnap a pályára tett a Casper Ruud elleni mérkőzésen. Az a minimum, hogy sportszerűtlen volt, amit csinált, de a többség számára valószínűleg vállalhatatlan és elfogadhatatlan is.

Hogy a tenisztársadalom számára vállalható és elfogadható-e ez a Kyrgios-féle performansz, és elegendő-e azt leléptetéssel és némi pénzbüntetéssel büntetni, arról az ATP illetékes testületei határozhatnak. Már, ha úgy gondolják, hogy van tennivalójuk az ügyben.

A történtekről tegnap részletesen beszámoltunk. Röviden összefoglalva Kyrgios előbb a nézőkkel kezdett balhézni, a mérkőzésvezető figyelmeztette, pontlevonással is sújtotta. A harmadik büntetést követően az ausztrál teljesen bekattant, és előbb a földhöz vágta az ütőjét, aztán belerúgott egy vizes flakonba, majd a pályára hajított egy széket. Ezt követően egy darabig ment még a duma, majd összeszedte a cuccát és levonult a pályáról. 

Kizárták a széket hajigáló, ütőt csapkodó, üvöltöző Kyrgiost Rómában | Hosszabbítás

Mozgalmas 24 órán van túl Nick Kyrgios, az ausztrálok tehetséges, de minden jel szerint kezelhetetlen játékosa. Előbb Novak Djokovicnak és Rafa Nadalnak ment neki egy podcast-interjúban, majd másnap már a pályán bizonyította taplóságát: üvöltözött, ütőt tört és széket hajigált a pályára. Utóbbi miatt kizárták a tornáról, és súlyos büntetésnek nézhet elébe.

Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy a pénzbüntetésen és az ATP-pontok elvételén túl kell-e esetleg eltiltással is sújtani Kyrgiost.

"Biztos vagyok abban, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki úgy gondolja, hogy el kellene őt tiltani legalább fél évre" - idézte Kyrgios norvég ellenfelét Ben Rothenberg a Twitteren.

Roger Federer azonban nem ért ezzel egyet. A svájci úgy érzi, az ausztrál már megkapta a magáét.

"Nem gondolom, hogy el kellene tiltani. Lesétált a pályáról. Mit csinált? Összetört egy széket? Számomra ez nem elegendő ok arra, hogy eltiltsák. Azt nem tudom, hogy a sanghaji ügy miatti próbaideje tart-e még. Ha igen, akkor nyilván meg kell vizsgálni az ügyet, ha nem, akkor szerintem itt pont kerülhet a dolog végére."

Kyrgios elveszíti a 33 ezer 635 eurós pénzdíját, a 45 ATP-pontot, amit a tornán szerzett, illetve ezen felül további 20 ezer eurós pénzbüntetésben részesül a meccsen tanúsított többszöri sportszerűtlen viselkedéséért. Ráadásként neki magának kell állnia a római tartózkodásának költségeit. 

"Elveszik a pontjait, megbírságolják, ez már így is elég kemény" - tette hozzá Federer. "Ő maga is tudja, hogy, ami történt, az hiba."

"Úgy tűnik, nem hat rá semmi. Az ATP-nek kellene valamit tenni..., el kellene tiltani. És ezt nem csak én gondolom így" - hangsúlyozta Ruud. 

Kyrgios mielőtt levonult a pályáról kezet fogott ellenfelével és a székbíróval is.

"Szó se róla, elég eseménydús nap volt" - írta később az ausztrál az Instagramon. "Az érzelmek a jobbik énemet hozták elő, és meg kell mondjam, teljesen őrült volt a hangulat a pályán. Sajnálom, hogy kizárással ért véget ez az egész. Bocs, Róma, majd találkozunk. Talán."

"Mérgelődött, mert egy pasas járkált az első és a második szervája között" - folytatta Ruud. "Aztán egyre dühösebb és dühösebb lett... Azt csinálja a pályán, amihez csak kedve van."

Megkérdezték Novak Djokovicot is mint az ATP játékosok tanácsának elnökét, aki azt mondta, nincs véleménye azzal kapcsolatban, hogy el kellene-e tiltani Kyrgiost vagy sem.

"Hagyom, hogy mások, az illetékesek döntsék ezt el" - fogalmazott Djokovic.

A kérdés igazából az, hogy az ATP döntéshozói szerint meddig vállalható, meddig elfogadható Kyrgios viselkedése. A Federer által említett 2016-os sanghaji eset sehol nem volt a tegnapihoz képest. Szabotálta a játékot, és összeszólalkozott egy nézővel. Ennyi.

Akkor az ATP úgy gondolta, hogy kapjon három hónapos eltiltást, amelyből néhány hetet elengednek, amennyiben, a problémáit kezelendő szakemberhez fordul. Brad Gilberthez hasonlóan kíváncsian várjuk, hogy most, egy sokkal durvább eset után, vajon mit lép az ATP. 

Pontosabban, hogy lép-e egyáltalán valamit. Vagy az ingerküszöbü(n)k folyamatosan emelkedik, és most már ez is simán belefér? 

részben via

Hozzászólások