Salakblog - Mire mehet Djokovic ellen az egyre veszélyesebb és fejben is egyre erősebb Shapovalov?
Mire mehet Djokovic ellen az egyre veszélyesebb és fejben is egyre erősebb Shapovalov?
Fotó: Europress/AFP

Mire mehet Djokovic ellen az egyre veszélyesebb és fejben is egyre erősebb Shapovalov?

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/11/03 10:11
Denis Shapovalov három elődöntő után végre lejátszhatja első ATP 1000-es döntőjét a Párizs Mastersen. A sikerben komoly szerepe van jelenlegi edzőjének, a korábbi top 10-es játékos, Mikhail Youzhny-nak. 

Ehhez az áttöréshez kétségtelenül kellett Rafael Nadal elődöntőtől való visszalépése is. Azonban azt, hogy ebbe a pozícióba került, a kanadai harcolta ki magának. Többek között azzal, hogy a korábbi fordulókban legyőzte Fabio Fogninit, Alexander Zverevet és Gael Monfilst. 

Shapovalov és Youzhny nyár óta dolgoznak együtt. Nagyjából akkor kezdték a közös munkát, amikor a kanadai elég komoly hullámvölgyben volt, konkrétan meccset is csak elvétve tudott nyerni. Noha azóta nem töltöttek együtt minden hetet, Shapovalov játékának fejlődése így is szemmel látható. 

A közös munka első eredményei már nyár végén látszottak, amikor a kanadai előbb Winston-Salemben, majd Csengtuban is elődöntőt játszhatott. A kettő között ment két fordulót a US Openen, majd két héttel ezelőtt megszerezte első tornagyőzelmét Stockholmban. 

Adódik a kérdés: mit tett hozzá a játékához Youzhny?

"Rengeteget beszélgettünk, és jó sokszor elmondta nekem, mire kellene, hogy koncentráljak meccs közben. És azt is, hogyan kezeljem saját magam, hogyan dolgozzak a pályán" - mondta Shapovalov. "Ezek nagyon fontosak voltak a számomra. Úgy érzem, nagyon jól érti azt, hogy mit akarok csinálni, hogyan próbálok játszani, és miként akarom befejezni a pontokat."

Shapovalovról régóta tudjuk, hogy világklasszis tehetség, a meccseit azonban általában korántsem világklasszis játékos módjára szokta lejátszani. Vajon hogy lesz a tehetségből eredményesség? Hogy tanulja meg a teniszező, hogy a különböző ütéseket a megfelelő pillanatban húzza elő? Honnan érzi, mikor lehet bevállalni egy felugrós fonákot, és mikor kell inkább a biztonságra menni? Hogy érez rá, mennyire komoly lehetőségek vannak a balkezes szervájában? 

shapo1.jpg Fotó: Europress/AFP

Valószínűleg ilyesmiről beszélhetett Youzhny Shapovalovval. Az orosz fejében és kezében ugyanis nagyon sok minden ott volt aktív játékos korában is, csak épp nem rendelkezett azzal a nyers, atletikus felépítéssel, amivel például a fiatal kanadai. Félreértés ne essék, fantasztikus dolog az a top 10, ameddig ő eljutott, azonban más fizikális adottságokkal akár még ennél is többre vihette volna. 

Shapovalov a Zverev elleni meccsen rendkívül agresszíven kezdett. Belépett a pályára, felszállóágban ütötte meg a labdát és könnyedén meg is nyerte az első játszmát. A másodikban bajba került, ami azonban mindenképpen jó volt arra, hogy egy új oldalát is megmutathassa.

Korábban, amikor rosszul állt, szinte azonnal belekerült egy negatív spirálba, elbizonytalanodott és sorra jöttek a hibák. Most azonban rögtön visszabrékelt, és ugyan elvesztette a második szettet, felszívta magát a harmadikra, és továbbjutott a következő körbe. 

Shapovalovnak felvillanásai mindig is voltak, az azonban újdonság, hogy az ezek közti részeket egyre gyakrabban képes tartalommal megtölteni. Az újfajta mentalitásához hozzátartozik az is, ahogy a bréklabdákra reagált a Zverev elleni meccsen. Összesen tizenhárommal szembesült, melyek közül tizenegyet hárítani tudott. És emeljük ki azt is, hogy Zverevet, majd a következő körben Gael Monfilst is most győzte le életében először.

Az a munkamorál, amit Youzhny tanítani tud neki, mindenképpen a hasznára válhat. Az orosz édesapja annak idején ezredesi rangig jutott a szovjet hadseregben, és emlékezhetünk, hogy Mikhail mindig tisztelgéssel zárta le a mérkőzéseit. Ha ebből a fegyelemből csurran-cseppen valami Denisnek is, abból rengeteget profitálhat a későbbiekben. 

shapodjoko.jpg Fotó: Europress/AFP

Kérdés, a kanadai újfajta mentalitása, pozitívabb hozzáállása, lendülete mire lehet elég a döntőben, Novak Djokovic ellen. A szerb magához képest egy kissé dekoncentráltan kezdte a tornát, de aztán Tsitsipas és Dimitrov ellen már minden a megszokott rend szerint zajlott. 

Mivel az év végi világelsőség is kockán forog, biztosak lehetünk abban, hogy Nole iszonyúan akarja majd ezt a győzelmet. Ahogy abban is, hogy Shapovalov az új hozzáállásával minden eddiginél komolyabb ellenállást tanúsít majd. 

részben tennis.com

Hozzászólások