Salakblog - Mire megy a 170 centis argentin a Grand Slam-rekordra hajtó Nadal ellen?
Mire megy a 170 centis argentin a Grand Slam-rekordra hajtó Nadal ellen?
Fotó: Europress/AFP

Mire megy a 170 centis argentin a Grand Slam-rekordra hajtó Nadal ellen?

Németh DánielNémeth Dániel
2019/09/04 16:06
Az egyik ágon a férfiaknál és a nőknél is kialakultak az elődöntős párosítások, a szerdai játéknapon pedig két-két újabb résztvevővel egészül ki a mezőny. Rafael Nadal az alig 170 centis Diego Schwartzman ellen lép pályára, Gael Monfils pedig Matteo Berrettini legyőzésével lépne párja nyomdokaiba. Eközben a lányoknál Bianca Andreescu-Elise Mertens és Belinda Bencic-Donna Vekic meccset rendeznek.

Rafael Nadal (2) vs. Diego Schwartzman (20)

A korábbi világelső spanyol 40. alkalommal jutott el legalább a negyeddöntőig Grand Slam-tornákon, így egy kisebb jubileumot is ünnepelhet. Ennél azonban lényegesen fontosabb, hogy Novak Djokovic után Roger Federer is elbúcsúzott a tornától, így legnagyobb riválisai már egészen biztosan nem jelenthetnek rá veszélyt. Eddig minden kedvezően alakul a spanyol számára, hogy megszerezze pályafutása 19. Grand Slam-győzelmét, majd utána - legkésőbb a Roland Garroson - célba vegye Federer rekordját.

000_15P0WL.jpg Fotó: Europress/AFP

Diego Schwartzman játszott már látványos mérkőzést Grand Slam-tornán Nadal ellen - elég a tavaly Roland Garros-negyeddöntőre gondolni - azonban egyszer sem tudta legyőzni a spanyolt, pedig már hét alkalommal találkoztak. Bár jó formában van a pici argentin, egy egészséges, magabiztosan teniszező Nadalnak aligha okozhat komoly gondot, márpedig most tényleg úgy tűnik, rendben van fizikálisan a 18-szoros Grand Slam-bajnok. Aki adogatóként egészen meggyőző, az egész tornán hatszor szembesült bréklabdával, amiből ötöt még hárított is.

Bianca Andreescu (15) vs. Elise Mertens (25)

A 19 éves kanadai immáron hat hónapja veretlen, legalábbis szigorúan a statisztika szerint, hiszen ebben a fél évben benne vannak a rehabilitációval eltöltött hónapok, a feladott és a be nem fejezett mérkőzések. A minta azonban így sem kicsi, Andreescu 21 találkozón hagyta el győztesen a pályát, ráadásul a sérüléssel eltöltött időszak sem vetette vissza: visszatérése óta zsinórban 10 mérkőzést nyert meg. Ennek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy ott van a legjobb nyolc között New Yorkban.

000_1JZ1C8.jpg Fotó: Europress/AFP

Elise Mertens nagyobb rutinnal rendelkezik, hiszen járt már Grand Slam-torna elődöntőjében, ráadásul eddig nagyon szépen teljesített a US Openen is. Nyolc szett alatt csak 16 (!) játékot veszített, az adogatását pedig kétszer bukta el az egész tornán. Úgy tűnik, bejött, hogy a belga teniszező változtatott a szervamozdulatán. Messzemenő következtetéseket talán csak azért nem érdemes levonni eddigi szerepléséből, mert Mertens a negyeddöntőig egyetlen kiemelttel sem találkozott, így az óriási tenisszel és önbizalommal érkező Andreescu kemény falat lehet.

Gael Monfils (13) vs. Matteo Berrettini (24)

Elina Svitolina, Monfils barátnője már ott van a legjobb négy között a US Openen, az ukrán teniszező meg is jegyezte, párjának bizony illene tartania a lépést. Matteo Berrettini verhető ellenfél lehet Monfils számára, de azért azt muszáj leszögezni, nagyon hasonló erősségű szezonon vannak túl, a francia épp csak egy kicsivel tart a 23 éves olasz előtt. Korábban sosem találkoztak még egymással, így a mérkőzés részben az ismerkedésről is szólhat, kulcsfontosságú lehet, ki találja meg hamarabb a másik gyenge pontját.

Matteo Berrettini: US Open negyeddöntő félelmetes adogatással, brutális tenyeressel és kockás hassal | Hosszabbítás

Akadt néhány pillanat, ahol összetörhetett volna Matteo Berrettini. A 23 éves olasz teniszező a US Open harmadik fordulójában hiába vezetett 2-1-es szettelőnnyel az ausztrál Alexei Popyrin ellen, a negyedik játszmában 5-5-nél egy titáni, 10 egyenlő állást hozó játékban végül bukta a szerváját, és nagyon úgy tűnt, hogy ebből döntő szettes meccs lesz.

Belinda Bencic (13) vs. Donna Vekic (23)

Ez volt az a torna, ahol Belinda Bencic először játszott Grand Slam-negyeddöntőt, mindössze 17 évesen. Most, öt évvel az emlékezetes siker után visszatért a legjobb nyolc közé, méghozzá a címvédő és világelső Naomi Osaka legyőzését követően, akit nem mellesleg harmadik alkalommal tudott legyőzni 2019-ben. Ha tudja hozni azt a játékot a svájci, ő számít az esélyesnek Donna Vekic ellen, aki sosem járt még Grand Slam-torna negyeddöntőjében. Az egymás elleni mérleg hajszálnyival Bencicnek kedvez, idei egyetlen meccsüket viszont a horvát nyerte.

000_1JY8NV.jpg Fotó: Europress/AFP


Hozzászólások