Salakblog - Mindent tudni fognak az edzők a játékosok teljesítményéről
Mindent tudni fognak az edzők a játékosok teljesítményéről
Fotó: Europress/AFP

Mindent tudni fognak az edzők a játékosok teljesítményéről

Németh DánielNémeth Dániel
2019/11/03 12:01
A milánói NextGen-világbajnokság eddig is az ATP leginnovatívabb versenye volt, és ez a tendencia 2019-ben is folytatódni látszik. Az eddig megszokott szabályváltozások és technológiai újítások mellett a mostani tornán testre szerelhető eszközöket viselhetnek majd a legjobb U21-es teniszezők, amivel a szövetség és az edzők is értékes információkhoz juthatnak.

Három évvel ezelőtt az ATP a "Future is Now", vagyis a "Jövő most kezdődik" szlogennel indította útjára a legjobb U21-es teniszezőknek rendezett világbajnokságot, NextGen Finalst. Ez az üzenet két dolgot takart: egyfelől utalt arra, hogy a milánói eseményen jó eséllyel a jövő nagy sztárjai tűnnek fel, másfelől pedig a torna innovatív mivoltát is magába foglalta. 2017 óta több szabályt és technológiát is a NextGen-vébén teszteltek először élesben szélesebb közönség előtt, kisebb-nagyobb sikerrel. 

Az U21-es vb néhány szabályáról már most látszik, hogy zsákutca | Hosszabbítás

Könnyedén belátható, mik az ATP szándékai a 2017-ben elindított, a NextGen néven emlegetett U21-es világbajnoksággal. A tenisznek az elmúlt egy évtizedben - legalábbis férfi vonalon - nem nagyon kellett aggódni a nézettség és a sportág népszerűsége iránt, Roger Federer, Rafa Nadal, Novak Djokovic és Andy Murray szinte példátlan mennyiségű tehetséget halmoztak fel egyetlen időszak alatt.

Az első világbajnokság után hosszabban kifejtettük, szerintünk mely szabályváltozásoknak lehet létjogosultságuk, véleményünk azóta sem változott. A vonalbírókat helyettesítő élő sólyomszem nyilvánvalóan igazságosabb rendszert teremt, a coaching akár nézőként is új aspektusból világíthatja meg az eseményeket, a shot clock pedig az első NextGen-vébé óta általánosan elterjedt. Az érvényes necces szervák, a rövidebb szettek és az egyenlő állást követő döntő pontok viszont a szükségesnél drasztikusabban változtatnák meg a sportágat.

Utóbbi kettővel a november 5-én kezdődő tornán is találkozhatunk, a necces szervák tekintetében ugyanakkor a szervezők visszatértek a hagyományos megoldáshoz. Ezen kívül még egy nagyobb változás lesz az eddigiekhez képest: a játékosok testre szerelhető szenzorokat viselhetnek majd, amitől azt remélik a szervezők, hogy értékes információkat szerezhetnek a pályán lévők teljesítményéről. Az ATP szerint ez akár abban is segíthet, hogy jobban megértsék a teniszezők testét érő terhelést, és a jövőben objektív adatok alapján hozhassanak döntéseket.

000_1AQ9NZ.jpg Fotó: Europress/AFP

Az elképzelés szerint egy GPS-vevő és egy inerciális szenzor segítségével mérik a sebességet és az irányváltást, a gyorsulási erőt, a testhelyzetet, illetve a pulzusszám alapján a terhelés mértékét. Ezeket az adatokat elsősorban a játékosok tekinthetik meg, illetve azok, akik arra felhatalmazást kaptak tőlük. Adott esetben akár a mérkőzések és az edzések utáni elemzésekben is segíthet az edzőknek, főként, hogy az adatokat szinkronizálni tudják majd a meccsek felvételeivel. Ehhez technikai támogatást is kapnak az edzők és a játékosok.

"Az ATP NextGen-világbajnokság a kezdetektől fogva az innováció szolgálatában állt, és a mérkőzések alatt viselt, testre szerelhető eszközök felbecsülhetetlen értékű információt biztosíthatnak a játékosoknak, az edzőknek és az ATP orvosi stábjának egyaránt. Ez egy különleges torna, amely mindig felkarolta az új technológiákat, és ez a legújabb lépés az úttörő szerep folytatása érdekében" - jelentette ki az ATP idény végén leköszönő elnöke, Chris Kermode. 

Hozzászólások