Salakblog - Mindent köszi, Caro!
Mindent köszi, Caro!
Fotó: Europress/AFP

Mindent köszi, Caro!

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/01/24 13:56
"Az volt a célom, hogy harcoljak. Úgy harcoltam, mintha az életem múlt volna rajta. Ennek fényében az eredmény nem is számít, mert mindent kiadtam magamból. Mindent megtettem, amit csak tudtam. Szerintem ez hűen tükrözi a pályafutásomat, erről váltam ismertté" - mondta Caroline Wozniacki profi karrierje utolsó mérkőzését követően. 


Valóban nagy harcos volt, ami különösen a pályafutása második felére igaz. És nem csak a teniszpályán, a magánéletben, az egészségével kapcsolatban és az élet egyéb területein is.

Sportos családból származik. Édesapja, Piotr Wozniacki profi labdarúgó volt, aki a Boldklubben 1909 nevű dán csapatnál játszott. Édesanyja, Anna Wozniacka röplabdázott, tagja volt a lengyel válogatottnak, bátyja, Patrik  pedig szintén profi focista, játszott a dán élvonalban is.

Ha már foci, Caro meggyőződéses Liverpool-drukker, annak ellenére, vagy talán éppen azért, mert a tesója a Manchester Unitednek szurkol. "Csak azért is másik csapatot választottam, mint Patrik" - mesélte. Valószínűleg mostanság elégedett a kedvenceivel, hisz a vörösök jelenleg a Bajnokok Ligája címvédői.

Talán kevesen tudják, hogy Caro nyolc nyelven beszél. Természetesen lengyelül és dánul, valamint angolul, ám ezeken felül csehül, szlovákul, norvégul, svédül és oroszul is remekül elboldogul.

Hazájából ő az első aki világelsőségig jutott teniszben. Először 2010. októberében került a WTA-rangsor élére, ekkor még Grand Slam-győzelem nélkül, elsősorban a kiegyensúlyozottsága juttatta őt fel az első helyre. Miután megnyerte a 2018-as Ausztrál Opent, ismét az élre állt néhány hét erejéig. Összesen 71 hetet töltött el világelsőként, mellyel a 9. helyen áll az örökranglistán. 

caro1.jpg Fotó: Europress/AFP

Meseszép hollywoodi történetként indult a kapcsolata a korábbi golf-világelső Rory McIlroy-jal. 2014. január 1-én jegyezték el egymást, ám a vőlegény néhány hónappal később, már akkor, amikor a meghívók szétküldésén volt a sor, kihátrált a dologból, és a románc így csúfos véget ért. 

Caro a szakítást követően a futásba menekült, és hamarosan célul tűzte ki, hogy lefutja a New York Maratont. Sok profi sportoló fut élete során valamikor maratont, ám kevesen teszik ezt meg akkor, amikor még javában tart a karrierjük. Ő azonban 2014-ben, amikor a világranglistán a nyolcadik helyen állt, teljesítette a távot, ráadásul nem is akármilyen idővel. Sikerült bemennie 3 óra 30 perc alá, egészen pontosan 3:26:33-mal ért célba. 

Talán sokan tudják, hogy Caro hatalmas csoki-fan. Miután egy interjúban elpöttyintette, hogy szívesen venné, ha egy csokoládét forgalmazó cég támogatná őt, a Godiva elő is állt egy ajánlattal 2015-ben. 

"A legtöbb sportolónak van valami bűnös szenvedélye. Rengeteget edzünk, kell a cukor, és nekem mindig is a csoki volt a gyengém. Nem kérdés, végig fogom kóstolni az összes terméküket."

2016-ban az a megtiszteltetés érte, hogy ő vihette a dán csapat zászlaját a 2016-os riói olimpián. Versenyzői szempontból azonban nem sikerült neki különösebben jól a torna, ugyanis már a második fordulóban búcsúzni kényszerült. 

Hamarosan újból rátalált a szerelem is, méghozzá az NBA-játékos, David Lee személyében. 2017-ben, Valentin-napon erősítették meg nyilvánosan a kapcsolatukat, kilenc hónappal később eljegyezték egymást, 2019 júniusában pedig összeházasodtak. 

Köztudomású, hogy Serena Williams Caro egyik legjobb barátnője. Az amerikai ott volt és várt rá a célban a New York Maratonon, és természetesen ő volt az egyik koszorúslány az esküvőn. Ja, és persze Caro is ott volt Serena lagzijában 2017-ben. 

caro2.jpg Fotó: Europress/AFP

2018. októberében egy autoimmun betegséget, reumatoid artritiszt diagnosztizáltak nála. A betegség velejárója az ízületek gyulladása, de a kór sajnos más szerveket is érinthet.

"A dolog sokként ért. Én voltam az egyik legfittebb játékos a mezőnyben, ez volt az egyik legnagyobb erősségem. Erre jön ez a betegség, amivel el kellett kezdenem megbarátkozni. Nem egyszerű, de az ember megtanul ezzel együtt élni. Büszke vagyok arra, ahogy ezt az egészet kezeltem, és hogy mindent megtettem azért, hogy ez ne akadályozzon a teniszben."

Nem akadályozta. És, bár az elmúlt két évben visszaesett a világranglistán, még mindig veszélyes ellenfél volt bárki számára.

Mindent köszönünk, Caro. Sok boldogságot kívánunk a profi tenisz utáni életben is!

Hozzászólások