Salakblog - Minden, amit tudni kell az idei Laver-kupáról: Federer-Nadal páros és egyéb csemegék 
Minden, amit tudni kell az idei Laver-kupáról: Federer-Nadal páros és egyéb csemegék 
Fotó: Europress/AFP

Minden, amit tudni kell az idei Laver-kupáról: Federer-Nadal páros és egyéb csemegék 

HosszabbitásHosszabbitás
2019/09/17 10:32
Szeptember 20-22. között immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Laver-kupa, ahol idén is Európa legjobbjai csapnak össze a világ többi részét képviselő teniszezőkkel. A versenyt az Eurosport élőben közvetíti, segítségül összegyűjtöttük a legfontosabb információkat az idei kiírásról.

Miután tavaly az Egyesült Államok adott otthont az eseménynek, idén ismét Európában, ezúttal a svájci Genfben kerül sor a háromnapos bemutatótornára. A szabályok tavalyhoz képest nem változtak, az első napon aratott győzelem egy pontot jelent, a másodikon kettőt, a vasárnapi zárónapon pedig már három pontot ér egy megnyert mérkőzés. Az a csapat emelheti magasba a trófeát, amelyik előbb szerzi meg a 13 pontot.

A program

Pénteken, szombaton és vasárnap kerül sor az egyéni, illetve páros mérkőzésekre, úgy hogy minden nap három egyénit, és egy párost játszanak. A szabályok garantálják a változatosságot, minden játékosnak pályára kell lépnie a verseny első két napjának egyikén, és senki sem játszhat kettőnél több szingli meccset. Ha 12 találkozó után az összecsapás döntetlenre áll, vasárnap egy mindent eldöntő páros után derül ki, melyik csapat emelheti magasba a serleget.

Kik játszanak?

A szokásokhoz híven idén is rendkívül erős mezőny gyűlt össze. Európa képviseletében Rafael Nadal, Roger Federer, Dominic Thiem, Alexander Zverev, Stefanos Tsitsipas, Fabio Fognini, illetve tartalékként Roberto Bautista Agut küzd meg a győzelemért Björn Borg és Thomas Enqvist kapitányok csapatában. A „Team World” magját pedig John Isner, Milos Raonic, Nick Kyrgios és Denis Shapovalov alkotja. Sérülése miatt Kevin Anderson végül visszalépett a versenytől, így a napokban Jack Sock és Taylor Fritz is bekerült a csapatba, Jordan Thompson pedig tartalékként áll készenlétben. Az előző két évhez hasonlóan ismét a McEnroe testvérek irányítják az Európát kihívó „világválogatottat”.

068_FtpTrial-AA_24092018_819605.jpg Fotó: Europress/AFP

Mennyire kell a Laver-kupát „komolyan venni”?

2019. májusában a Laver-kupa hivatalosan is ATP-tornává vált, ennek ellenére a játékosok szereplésükért nem kapnak világranglista-pontokat. A verseny, melynek alapjául a golfból jól ismert Ryder-kupa szolgál, leginkább jelentős profittal járó bemutatótorna, amelynek fő célja a nézők szórakoztatása. Azért azt nem lehet mondani, hogy a teniszezők csak trükköznének a pályán, nyilatkozataik alapján igenis komolyan veszik a mérkőzéseket. Erre a legjobb példa, hogy a máskor motivációs gondokkal küzdő Kyrgios az elmúlt két évben a „TeamWorld” vezéreként viselkedett, Isner pedig úgy fogalmazott, egy Laver-kupa-vereség kifejezetten fájó tud lenni. A játékosok szívesen vesznek részt a tornán, kiemelik a jó hangulatot és a csapatszellemet, különleges alkalom, hogy a szezon során egymás ellen harcoló topjátékosok egymást buzdítva vállvetve harcolnak.  

Megdől-e az európai hegemónia?

Idén is Európa az abszolút favorit. A világranglista alapján még a tartalék Bautista Agut is messze veri a „világválogatott” legjobbját. Nézve azonban a US Opent, Európa nem feltétlenül a legerősebb összetételben áll fel, Thiem, Zverev, Fognini, és Tsitsipas sincs igazán nagy formában, Nadal fáradt lehet, Federer pedig ki tudja mennyire heverte ki hátfájdalmait, illetve New York-i vereségét. McEnroe csapatából többen is meglephetik az európaiakat, a különleges pontszámítás pedig az utolsó napig izgalmassá teszi az összecsapást. A „Team World” általában párosban szokta megtréfálni ellenfelét, idén azonban egy jól szerváló Isner, egy feltüzelt Kyrgios, vagy egy látványos megoldásokat bemutató Shapovalov akár egyéniben is elcsíphet értékes pontokat. Ehhez persze az európaiaknak is lesz pár szavuk! Federerék „hazai pályán” aligha akarják elveszíteni veretlenségüket.

000_SP68X.jpg Fotó: Europress/AFP

Látjuk-e Federert és Nadalt egymás oldalán párosozni?

Két évvel ezelőtt a Laver-kupa egyik legemlékezetesebb története volt, amikor Roger Federer és Rafael Nadal kivételesen nem egymás ellen, hanem egymás oldalán léptek pályára. A Fedal-kettős Prágában győzelmet aratott Querrey és Sock ellen, ráadásul az egész teniszvilágot lázban tartották azzal, hogy a háló ugyanazon oldalán küzdöttek meg az ellenféllel. Gyanítható, hogy idén is láthatjuk az összesen 39 Grand Slammel rendelkező két klasszist párosozni, legalábbis Nadal szavai erre utalnak. A spanyol US Open-diadalát követően a Laver-kupán tér vissza a pályára, és ugyan még mindig fáradtnak érzi magát, mégis szeretne ismételten Federer oldalán játszani.

000_SP5Z3.jpg Fotó: Europress/AFP

Miért olyan fontos Federer számára a Laver-kupa?

Roger Federer hátproblémákkal küzdve meglehetősen fájdalmas vereséget szenvedett Grigor Dimitrovtól a US Open negyeddöntőjében. Ennek ellenére fel sem merült a svájciban, hogy ne vegyen részt a részben általa kidolgozott sorozatban. Federer nemcsak a torna egyik fő befektetője, mondhatni a résztulajdonosa is egyben, így akkor sem hagyja ki az eseményt, ha esetleg nem százszázalékos a háta. Arról nem is beszélve, hogy ezúttal szülőhazája ad otthont a háromnapos versenynek, a szurkolók legnagyobb része is miatta látogat ki a stadionba. Federer többször kifejtette, hogy szívügyének tekinti a Laver-kupát, és ha teheti, mindig részt vesz rajta.

Miért nem játszik Djokovic?

Ugyan hivatalos válasz nincs erre a kérdésre, nagyon úgy tűnik, hogy a világelső ezúttal nem kapott meghívást a tornára. Djokovic hiánya valószínűleg azzal magyarázható, hogy a szervezők így próbálják izgalmasabbá tenni a versenyt. Európa gyakorlatilag legyőzhetetlenné válna, ha a nagy hármas teljes létszámmal képviseltetné magát, talán az egyensúly miatt maradt ki ezúttal Djokovic. Az eddigi három kiírás alkalmával egyszer sem szerepelt a nagy hármas egyszerre, igaz tavaly Nadal hivatalosan sérülés miatt nem játszott. Egyes pletykák szerint Djokovic mellőzésében nagy szerepet játszik az ATP-vel fennálló konfliktusa is.

063_1039469522.jpg Fotó: Europress/AFP


Szöveg: Wojciechowski Patrícia   Hozzászólások