Salakblog - Miért lehet Del Potro a Roland Garros alvó oroszlánja?
Miért lehet Del Potro a Roland Garros alvó oroszlánja?
Fotó: Europress/AFP

Miért lehet Del Potro a Roland Garros alvó oroszlánja?

Takács MártonTakács Márton
2019/05/30 11:02

A 198 centiméter magas Juan Martín del Potrónak nehéz észrevétlennek maradnia, bármilyen keményen is próbálkozna. Ő az az ember, akinek kalapácsütésszerű tenyeresei vannak. 

És most ott van a 2019-es Roland Garroson. Del Potro egy rejtőzködő típus, sérüléséből tért vissza, ezúttal térdkalács-törése után teniszezik újra, négy hónapot kellett kihagynia emiatt tavaly októbertől számítva.

Del Potro februárban tért vissza Delray Beachen, de az orvosok műtétet ajánlottak. Ő elutasította ezt a lépést a regeneratív kezelés mellett, Dr. Angel Ruiz-Cotorro iránymutatása szerint, a spanyol orvos számos más híres teniszezőt kezelt már, többek között Rafael Nadalnak is segített.

Del Potro májusban Madridban szerepelt, de kikapott az első meccsén. Annak a reményét is elvesztette, hogy besurranjon a radar alatt, amikor Novak Djokovic legyőzte őt a római torna negyeddöntőjében, pedig az argentinnek két mérkőzéslabdája is volt a három szettes meccsen.

Mint egy medve, amelyik a téli álmából ébredt volna fel, Del Potrónak még időre volt szüksége, hogy teljes gőzzel teljesítsen. De a világranglista-58., chilei Nicolas Jarry felett aratott 3:6, 6:2, 6:1, 6:4-es győzelme a Roland Garros első fordulójában megmutatta, hogy már elérte a megfelelő szintet, még akkor is, ha a saját elvárásai alacsonyak. Döcögős kezdés után egy remek sikert aratott.


"Nem volt valami sok energiám " - kezdte a meccs utáni nyilatkozatát Juan Martín del Potro. "Még sosem játszottam Jarry ellen, és az időjárási körülmények sem voltak valami kedvezőek. Nem valami dicsőség, így kezdeni egy mérkőzést. Ez ez olyan dolog, amin javítanom kell a jövőben. A meccs további részében már jobban éreztem magam. Elkezdtem diktálni a játékot.”

Del Potro legendás a kitartásáról. Négy csuklóműtéten esett már át, az első a jobb, a másik három a bal csuklóját érintette, a legtöbb játékos valószínűleg befejezte volna a pályafutását – 2015-ben Del Potro is majdnem így tett. A barátai és a családja segített meggyőzni őt arról, hogy vállaljon még egy utolsó operációt, és négy évvel később újra ott van a világranglista első tíz helyezettje között. Tavaly döntős volt a US Openen, kilenc évvel azután, hogy New Yorkban megszerezte eddigi egyetlen Grand Slam-trófeáját.

Egy éve ilyenkor elődöntős volt a Garroson, kilenc esztendővel azt követően, hogy életében először jutott négy közé Párizsban. Del Potro boldog, hogy visszatért, örül, hogy ismét játszhat, de még mindig próbálja mindenkinek elmondani, hogy a legjobb formáját nem valószínű, hogy itt és most éri el - még nem.

Természetesen itt akartam lenni, mert ez egy nagy torna. Csodálatos emlékeket őrzök róla. És jól érzem magam. Úgy vélem, jól tudok játszani, de a fő célom az egészségem megőrzése, hogy ne legyen gond a térdemmel. Alig várom, hogy az év második felére 100%-os állapotban lehessek, és akkor megpróbálok más célokért is küzdeni a touron. Ha ez sikerülne, nagyon boldog lennék.”

Del Potro sajnálja a rossz kezdést, Sascha Zverev pont ilyen meccsre számított | Hosszabbítás

Juan Martín del Potro négy, Alexander Zverev ötjátszmás csatában, Naomi Osaka 0:6-ról fordítva nyert a Roland Garros első fordulójában, kedden, Viktoria Azarenka a két évvel ezelőtti párizsi bajnokot búcsúztatta. A harmadik játéknap nyilatkozataiból válogattunk.

A salak talán kevésbé annyira brutális borítás a térdnek, mint a kemény pálya, és Del Potro sokáig is eljuthat az idei Garroson. A második körös ellenfele a 72. helyen rangsorolt japán Yoshihito Nishioka lesz, aki ebben az évben nyert először meccset Párizsban. Ha túljut rajta, Ivo Karlovic vagy Jordan Thompson jöhet szembe. Valószínűnek tűnik, hogy a legjobb 16-ig eljuthat.

Ha a tavalyi elődöntőjét nagy feladatnak vesszük alapul - Rafael Nadaltól kapott ki -, akkor az idei is hasonlóan nehéznek tűnik, ha mindketten sikeresek veszik az akadályokat, Dominic Thiem állhat az útjába. Del Potro aligha az első olyan személy lenne, aki alábecsülve saját esélyeit diadalmaskodna. A nyomás megszüntetése az egyik legrégibb trükk.

Én is meglepődtem magamon a Djokovic elleni római meccs után. Közel három órán át jó teniszt játszottam, nagyon nagy intenzitással, a világelsővel, ami igen jó jel a jövőre nézve. De tudom, milyen messze van még a legjobb formám, és nagy jövőbeli elvárásaim vannak, de még nem most. Nyugodt szeretnék maradni, biztonságban, ez része a rehabilitációmnak, hogy egyre jobb és 100%-os legyek. Szóval kisiklásokkal fogok teljesíteni ezen a tornán, a jelenlegi legjobb tudásom szerint fogok játszani, de szépen lassan haladok.”

A mezőny többi része jól teszi, ha ezt megjegyzi – az alvó oroszlán mocorog.

DeL_Potro_Garros.jpg Fotó: Europress/AFP

via ESPN


Hozzászólások