Salakblog - Miami Retro: 16 éve itt indult a Federer-Nadal rivalizálás
Miami Retro: 16 éve itt indult a Federer-Nadal rivalizálás
Fotó: Europress/AFP

Miami Retro: 16 éve itt indult a Federer-Nadal rivalizálás

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2020/04/03 19:35
Rendes körülmények között hajrájához közelítene a Miami Marsters, így figyelmünk az amerikai 1000-es tornára fókuszál. Egészen pontosan 2004-re, hiszen itt indult egy azóta is párját ritkító párharc. Egy 17 éves spanyol fiú simán verte a világelsőt. 

40 lejátszott mérkőzéssel Rafael Nadal és Roger Federer párharca minden idők egyik leghosszabbja, amin csak Novak Djokovic kettőjük elleni meccseik tesznek túl. Úgy tűnik, ez a három páros még sokáig élen fog állni, mert mögöttük közel-távol sincs ilyen meccsszámmal két aktív huszonéves játékos.

A spanyol és a svájci kettőse azonban 2004-ben éppen ilyenkor, március végén megkezdte közös meccseik gyűjtését, méghozzá úgy, hogy Nadal meglehetősen berúgta az ajtót. Az akkor még csak 17 éves, de már a világranglista 32. helyen álló játékos sima két játszmában bizonyult jobbnak az akkor pár hete világ első Federernél.

Ez volt Nadal második teljes éve, de az elsőben, 2003-ban, egyetlen keménypályás mérkőzés tudott nyerni a US Open első fordulójában. Az alábbi rövid összefoglaló egyrészt megmutatja, mennyire természetes volt ez a könnyed győzelem, másrészt pedig a mérkőzés utáni ünneplés rávilágít, mennyire fegyelmezettebb és tisztelettudóbb volt a későbbi és jelenlegi Nadal tinédzser önmagánál. Persze az vesse rá az első követ, aki türtőztetné magát, amint éppen 17 évesen, első közös meccsükön veri a világ legjobbját!

Miami, nagy csaták nagy helyszíne 

Egy ilyen győzelem persze önmagában nem jelentett semmit az általánosnál nagyobb médiaérdeklődést leszámítva. Nadal a következő fordulóban kiesik, és későbbi tornákon sem jut nyolcnál tovább. Noha persze 17 évesem még a tapasztalatszerzés idejét éli, egy 250-es tornát augusztusban azért így is sikerül megnyerni Lengyelországban. A nagy áttörésnek számító miami győzelem idején meglévő 32. helyezést azonban nem sikerült feljebb tolni, az évet az 51. helyen zárja.

A Federerrel való rivális egyik fő helyszíne azonban továbbra is Miami.

Az itteni négy mérkőzésüknél többet csak Nadal második otthonában, a Roland Garroson találkoztak, szám szerint ötször.

Ezután jön néggyel még Wimbledon, az Ausztrál Open és a másik márciusi keménypályás torna, Indian Wells.

2005-ben ismét Miamiban csapott össze tehát a két nagyágyú, noha a spanyol a torna ideje alatt még mindig csak a 31. helyen el a világranglistán, Roger pedig már több mint egy éve a trónon ül. Ez a meccs azonban merőben más, mint az egy évvel ezelőtti. Ezúttal már a döntőben találkoznak, ami egyben Nadal első Masters döntője volt. Ezt már nyilvánvalóan komolyabban vette Federer – dacára a kiemelkedő eredmények híjának és a nem túl komoly világranglista helyezésnek -, és egy végletekig kiélezett öt szettes mérkőzésen tudott visszavágni a svájci. (Miamiban az ezredforduló környékén a döntőket három nyert szettig játszották.)

Az az első Grand Slam döntőAz az első Grand Slam döntő Fotó: Europress/AFP

Lehetett persze valamilyen levegőben, hiszen az ekkor, 2005 áprilisában induló salakszezon hozta meg azt a Nadalt, akit azóta is ismerünk. Az első tornán, Valenciában még csak nyolc közé jutott, a következő 4 versenyt azonban zsinórban megnyerte, ami azóta is nagy szám. Pláne, ha felsoroljuk: Monte Carlo Masters, Barcelona 500-as torna, Róma Masters és végül a mindent beteljesítő Roland Garros. A torna, amelyen először vett részt... Ahol az elődöntőben éppen Federert vertre. Ez volt harmadik közös meccsük. 

Rengeteg megvédett és hozzáadott pontjával július végére az év elején még 30-50 között botladozó tinédzser szorosan beállt Federer mögé a dobogó második fokára.

Nagyjából ott is maradt három éven át, végig svájci riválisa mögött, amikor 2008 augusztusában, nem sokkal olimpiai bajnoki címe előtt életében először átvette a világranglista vezető helyét.

Hosszú szünet után ismét találkozás Miamiban

Miután kétszer egymás után összetalálkozott a két teniszező Miamiban, hosszú szünet következett itteni múltjukban. Találkozásaik átkerültek a különböző Grand Slam tornát döntőire és elődöntőire, 2008 májusától pl. ők játszottak a Roland Garros, Wimbledon és Ausztrál Open döntőjét is.

Miamiban viszont csak 2011 márciusában találkoztak ismét, ahol az akkori világelső spanyol és a harmadik svájci mérkőzésén (menet közben megérkezett Djokovic) Nadal első találkozójuknál is könnyebben verte riválisát.

Nadal labdáért repül Miamiban 2005-benNadal labdáért repül Miamiban 2005-ben Fotó: Europress/AFP

Hiába a pozitív mérleg Nadal felé, Miamiban az igazán fontos meccseket mégis Federer nyeri. Hat évet kellett várni az újabb floridai összecsapásra, ezúttal 2005 után 2017-ben találkoztak ismét. A 6-3 6-4-es könnyed Fed győzelem biztossá tette, hogy Nadal negyedik miami döntőjét is elveszíti. Az említett két finálén túl ugyanis még kétszer bejutott. 2011-ben és 2014-ben azonban egyaránt a másik nagy ellenfél, Novak Djokovic állította meg őt.

Miami tehát továbbra is vár a meghódításra.

Hozzászólások