Salakblog - Mi tévő legyen Rafael Nadal?
Mi tévő legyen Rafael Nadal?
Fotó: Europress/AFP

Mi tévő legyen Rafael Nadal?

Kálmán LaciKálmán Laci
2015/07/28 10:11

Rafael Nadal 2008 óta először indul Hamburgban. A spanyol abban bízik, hogy ez a salakos torna segít majd neki, hogy versenyképes legyen az azt követő US Open sorozatban.

Rafa kifejezetten kellemes nosztalgiával térhet vissza Hamburgba. Egykoron itt egy nagyon rangos salakos tornát rendeztek közvetlenül a Roland Garrost megelőző időszakban, de aztán győzött az, hogy Ion Tiriac mélyebben tudott a zsebébe nyúlni, mint az itteniek, így a madridi üvegpalota átvette ennek a tornának a helyét az ATP 1000-es versenyek között.

Nadal nyilván nagyon szívesen jönne Hamburgba azzal az erővel és energiával, amivel hét évvel ezelőtt jött, amikor ő és Roger Federer még vitathatatlanul uralták a teniszt. Az egy csodálatos időszak volt mindkettejük számára; két emlékezetes finálét is vívtak itt egymás ellen.

Az elsőt 2007-ben Federer nyerte 2-6, 6-2, 6-0 arányban, véget vetve ezzel Nadal 81 meccs óta tartó salakos veretlenségi sorozatának. Ekkor úgy tűnt, a svájci közelebb került Rafához salakon, de aztán a spanyol egyértelművé tette az erőviszonyokat ezen a borításon, és néhány hét múlva megnyerte zsinórban harmadik Roland Garrosát is.

2008-ban aztán Nadal győzött 7-5, 6-7, 6-3 arányban, hogy aztán ismét övé legyen Párizs is, sőt, azt követően még wimbledoni címétől is megfosztotta Federert.

De számít ez most bármit is? Most, amikor a hamburgi már csak egy 500-as torna a holtszezonban? Most már nem a világ legjobbjai versenyeznek itt, viszont tele van a tábla sok jó salakspecialistával.

Nadalnak bőven volt ideje, hogy felkészüljön az amerikai kemény pályás szezonra. Hamburg egy nagyszerű választás a US Open sorozat elé olyan szempontból, hogy így játszhat egy olyan tornán, ami belül van az ő komfortzónáján, és furcsa kimondani, de így lehet esélye, hogy európai salakos tornát is nyerjen még ebben az évben. Miközben nyomon követjük, hogy sikerül-e újra magára találnia, két dolog van, amire mindenképpen figyelnünk kellene.

Először is, vissza kell szereznie az irányítást a tenyerese felett, hosszú ideig ugyanis ez volt az alapja a sikeres támadóteniszének. Amikor azonban csak befejező ütésként akarja használni, akkor nem olyan hatékony vele.

Néha túlpörgeti a tenyereseit, máskor meg úgy tűnik nem igazán tudja eldönteni, hogy inkább teli lappal üsse, vagy tegye bele a híresen jó pörgetéseit. Az, hogy a szokásosnál többet ront talán azért van, mert kényelmetlenül érzi magát a pályán, mintha "félre lenne egy kicsit hangolva" és nem szívesen gyorsítaná meg a labdákat és nem igazán merne támadni.

A második dolog, hogy Nadalból hiányzik, az az igazi "Rafás" önbizalom, amivel korábban ellentmondást nem tűrően le tudta nyomni az ellenfeleket. A nagy ütők ellen türelmetlen, mintha azt érezné, hogy meg kell előznie az ő támadásaikat, ahelyett, hogy bízna a védekezésében, a kontráiban és ezáltal nagyobb teret adna a biztonságos ütéseinek.

Mind fizikális, mind mentális megújulásra szüksége van. A támadásai nyilván nem lesznek egycsapásra olyanok, mint néhány évvel ezelőtt voltak, de a kicsit pontosabb betámadó ütések és az ezáltal megnyert fontos pontok sok mindent megváltoztatnának, és újból versenyképessé tehetnék őt.

David Ferrer és Gilles Simon sérülés miatt visszalépni kényszerültek a versenytől, így Nadal elveszítette azt a két versenyzőt, akik talán leginkább tesztelhették volna a játékát a hamburgi mezőnyből. Viszont ott lesz Fabio Fognini, akinek alighanem szívesen visszavágna a két idei vereségért, de rajta kívül is lesznek még kiváló salakmenők a tornán úgy mint, Tommy Robredo, Nicholas Almagro és Roberto Bautista Agut. De ne feledkezzünk meg Nadal első ellenfeléről, Fernando Verdascóról sem, úgyhogy jó eséllyel kijelenthetjük, hogy már az első meccs sem lesz egy sétagalopp az egykori világelső számára.

Fontos megjegyezni azt is, hogy Rafának nincs megvédendő pontja ebből az időszakból, tehát egy jó hamburgi szereplés nagyban növelheti annak az esélyét, hogy majd az első nyolc kiemelt között legyen az amerikai nyílt teniszbajnokságon.

Nadal menetelése a 2013-as US Open sorozatban elképesztő volt, talán ekkor volt a leginkább meggyőző kemény pályán. Besöpörte Montrealt, Cincinnatit és győzött New Yorkban is, ami 10 évvel korábban Andy Roddicknak sikerült utoljára.

Ez természetesen nem fog előfordulni vele 2015-ben.

Reálisan nézve, Nadal felküzdheti magát addig, hogy mint sötét lóra, mint lehetséges meglepetésemberre tekintsünk a US Open előtt. Ehhez az kell, hogy nyerjen Hamburgban, elődöntőt játsszon Montrealban vagy Cincinnatiben, és útközben megverjen néhány Top 10-es játékost is.

Talán legyőzheti Stan Wawrinkát vagy Andy Murrayt, és minden bizonnyal nagyon szeretné megverni Novak Djokovicot is, de jelen helyzetben az lenne a legjobb számára, ha teljesen elkerülné őt, és esetleg majd a US Openen próbálna meg meglepetést okozni ellene.

Ha Nadal a 2013-as formáját keresi, akkor a tenyerese pontos kell, legyen, és nagy súllyal kell, hogy üsse azt. Variálnia kellene, hogy mikor üt teli lappal és mikor pörget, és ki kellene használnia a pályát hosszában és széltében is.

Nyilván adogatni is úgy szeretne, mint két éve, amikor az ellenfelek nagyon nehezen tudták olvasni a szerváit, amikkel remekül megalapozta a támadó tenyereseit. A döntőig szinte brékelhetetlen volt.

A Rafa-figyelő tehát beindul. Rögtön a hamburgi első ütésével kezdődik, és a nagy kemény pályás tornákon tetőzik majd a dolog. Akkor már jobban fogjuk látni, hogy van-e realitása annak, hogy komoly esélyesként számoljunk vele a US Open előtt.

(Forrás: Jeremy Eckstein / bleacherreport)

Hozzászólások