Salakblog - Mi áll a 2017-es Roland Garros-győztes formahanyatlásának hátterében?
Mi áll a 2017-es Roland Garros-győztes formahanyatlásának hátterében?
Fotó: Europress/AFP

Mi áll a 2017-es Roland Garros-győztes formahanyatlásának hátterében?

Németh DánielNémeth Dániel
2019/05/07 15:44
Lassan két éve annak, hogy Jelena Ostapenko az egész világot meglepve, mindössze 20 esztendősen megnyerte a Roland Garrost. Sokan már a sportág új sztárját látták benne, azóta viszont új és váratlan kihívások nehezítették fejlődését. Különösen így van ez a 2019-es szezonban. Ostapenko azonban változatlanul hisz abban, hogy idővel újra veszélyes játékos lehet belőle.

Idén kevés oka volt örömre a lett játékosnak. Az előző négy hónapban egyetlen egyszer fordult elő, hogy egymást követően több meccset meg tudott nyerni: a charlestoni versenyen, ahol Johanna Larssont majd Shelby Rogerset búcsúztatta. Teljesítményét elég jól kontextusba helyezi, hogy az év végi világbajnokságért folytatott küzdelemben a 98. helyen áll. Rossz sorozata Madridban is folytatódott, ahol Anastasia Pavlyuchenkovát még legyőzte az első körben, a tavalyi döntős Kiki Bertens viszont már nagy falatnak bizonyult.

"Összességében ez nem volt egy rossz meccs. Kikaptam, de az volt a legfontosabb, hogy be mertem vállalni az ütéseket. Habár hibáztam néhány kulcspillanatban, az én játékomban ez nagyon fontos. Bevállalósan és agresszíven kell játszanom, ez segített hozzá a jó eredményekhez 2017-ben" - értékelte teljesítményét Ostapenko.

Jelena Ostapenko: A félelem nélküli Grand Slam-bajnok | Hosszabbítás

Be kell vallanom őszintén, Jelena Ostapenkót akkor láttam először játszani, amikor a negyeddöntőjét közvetítettem. Tehát a legnagyobb jóindulattal is négy nappal ezelőtt. Persze, korábban már hallottam róla, mondták, hogy nagyon ügyes, agresszíven üt, de még olyan kis szeleburdi. Amikor a Tennis Channel szakértői között zajló vicces Roland Garros Draft versenyen megláttam, hogy Lindsay Davenport őt választotta, még egy pillanatra el is gondolkodtam.

Formahanyatlása nem mostanság kezdődött. Legutóbb 13 hónapja, Miamiban győzött top 10-es játékos ellen, utolsó tornagyőzelmét pedig 17 hónapja ünnepelhette. Adja magát tehát a kérdés: mi áll a visszaesés hátterében? Az biztos, hogy csuklósérülése nem segítette az egyenletes teljesítmény elérésében. 2018 végén három hónapot kénytelen volt kihagyni, ami egyben azt is jelenti, hogy az előszezonban nem tudott edzeni. Vagyis a felkészülés egy nagyon fontos része kiesett neki.

"Nehéz ügy. Szezon közben kellene formába lendülnöm, miközben nincs túl sok időnk. Majdnem minden héten pályára lépünk. Ha van pár hetünk edzeni, mindig kihasználom a lehetőséget, sőt, ha csak napjaim vannak, azt is erre fordítom. Próbálok mindenben fejlődni" - folytatta a 22 éves játékos. Visszaesésének hátterében természetesen a fizikális problémákon túlmutató okai is vannak. Elismerte, hogy elsősorban fejben nem tudja összerakni a játékát, ezért gyengébben teljesít a vártnál.

"Úgy gondolom, fizikálisan erős vagyok, így leginkább mentális tényezőkről van szó. Edzéseken időnként hihetetlenül játszom, majd kimegyek a meccsre és olyan hibákat követek el, amiket máskor sosem. Egyértelmű, hogy ez mentális dolog. Szerintem a teniszt 70%-ban a mentális erő határozza meg, mert minden a fejben dől el. Itt például az első meccsemen jól teljesítettem, fejben felszabadult voltam. Bevállalósan játszottam és rengeteg nyerőt ütöttem."

075_lucas-notitle190506_npyj5.jpg Fotó: Europress/AFP

Fontos tényező lehet, hogy Ostapenko tudatában van a problémának, és igyekszik megoldani azt. "Együtt dolgozom néhány sportpszichológussal. Szeretnék fejlődni, de ez nem olyan könnyű. Érzelmes ember vagyok, ami időnként segít, máskor nem. Dolgozom magamon, minden nap fejlődni szeretnék" - mondta.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy Ostapenko még mindig csak 22 éves, vagyis még bőven lesz lehetősége bizonyítani a tehetségét. Nyilatkozatában világossá tette, hogy pontosan ez a célja. "Tudom, hogy nyerhetek még Grand Slameket, mert egyszer már sikerült. Megmutattam, hogy képes vagyok magas szinten játszani. Ugyanakkor a sérüléseim miatt nehéz évem van. Több mérkőzést kell játszanom, illetve nyernem. Ebben az esetben úgy gondolom, veszélyes játékos lehetek" - fogadkozott Ostapenko, majd elmondta, mit vár 2019 hátralévő részétől.

"Próbálok egészséges maradni és élvezni a teniszt, mert a Roland Garros óta nagy nyomással kell megbirkóznom. Sosem szórakoztató sérüléssel bajlódni, de bárkivel megtörténhet. Éppen ezért élvezni kell a pillanatot."

via ubitennis

Hozzászólások