Salakblog - Mennyit ér Babos Timi Grand Slam-bajnoki címe?
Mennyit ér Babos Timi Grand Slam-bajnoki címe?
Fotó: Europress/Afp

Mennyit ér Babos Timi Grand Slam-bajnoki címe?

Szabó GáborSzabó Gábor
2018/01/31 10:43

A kérdést nem én teszem fel, a kérdést nekem tették fel nem is kevesen az elmúlt napokban, általában sokat sejtető mosoly kíséretében. A mosolyból általában arra következtettem, hogy legtöbben nem annyira választ vártak, inkább afféle megerősítést.

Tudniillik, hogy Timi Auszrál Open-győzelme valójában nem ér igazán sokat.

Hiszen, ugye önmagában már a női tenisz is csak egy gyenge utánzata a férfinak, a nők valójában csak élősködnek a fiúkon, rájuk igazából senki nem kíváncsi. Az egyenlő pénzdíjat sem érdemlik meg, mivel ők csak két nyert szettre játszanak, a fiúk meg háromra, ráadásul azt a két szettet is hogy? Még nézni is rossz. Hányan kíváncsiak rájuk egyáltalán? Aztán nem elég, hogy női teniszről beszélünk, de még párosról is. Az meg végképp kit érdekel? Ki néz meg egyáltalán egy páros meccset, ha nem Timi játszik?

Picikét fura hozzáállás ez úgy hiszem, a kajak-kenu, a vívás, vagy a kalapácsvetés hazájában.

Mi, akik arra voltunk berendezkedve az elmúlt fél évszázadban, hogy olyan sportágakban nyerjük halomra magunkat, amit a világon hat-nyolc országnál többen nem igazán vesznek komolyan, most fanyalgunk egy Grand Slam-bajnoki címen. Picit olyan ez, mintha Hosszú Katinkánál reklamálnánk, hogy miért a 400 vegyest nyeri meg, és miért nem a 100 gyorsot, és ha már ott tartunk, miért nem a férfit? (Tényleg, nem is értem, miért nem beszélünk arról, hogy Katinka annyi pénzt kapott Világkupa-győzelméért tavaly előtt, mint a férfi győztes, pedig sokkal lassabban úszott?)

Annyi kellene pusztán, hogy levetkőzzük végre az előítéleteinket, és megváltoztassuk a gondolkodásunkat.

Egyfelől, ha szigorúan az Ausztrál Openre gondolunk, a nőknél a végjáték legalább olyan élvezetes volt, mint a férfiaknál, ha nem élvezetesebb. Szerintem, aki azt mondja, hogy szívesebben nézte a Cilic – Edmund meccset, mint a Halep – Kerbert, abból az előítéletek beszélnek. Az, hogy a női tenisz rossz, az egy rettenetes sztereotípia. Persze nem mindegyik meccs jó, de a férfiaknál az? Most őszintén...

Úgy hiszem, a tenisz a világ talán első számú női sportága, a fizetéseket tekintve mindenképpen az. Ha a konkurenciát tekintjük, akkor is azt mondhatjuk, talán csak az atlétika és az úszás az, amelyik állja vele a versenyt. Be kéne látnunk, hogy azok a sportolóink, akik ezekben a világsportágakban vannak ott az élvonalban, ab ovo más ligában játszanak, mint a többiek.

Legyenek akár férfiak, akár nők.

Az egy normális szakmai vita, hogy vajon mi ér többet: Szávay Ági negyeddöntője egyesben a US Openen, vagy Babos Timi bajnoki címe párosban, de a birkózó világbajnokok hazájában fanyalogni egy Grand Slam-győzelmen finoman szólva sem ildomos, azt hiszem.

Hozzászólások