Salakblog - Mennyire kifizetődő az agresszív fogadás a második adogatásokat követően?
Mennyire kifizetődő az agresszív fogadás a második adogatásokat követően?
Fotó: Europress/AFP

Mennyire kifizetődő az agresszív fogadás a második adogatásokat követően?

Németh DánielNémeth Dániel
2020/01/03 15:00
Az ATP Tour játékosait az adogatások fogadása alapján két nagyobb csoportba oszthatjuk. Vannak azok, akik kevesebb kockázatot vállalva, az alapvonal mögül szeretik megütni a labdákat, mások viszont már rögtön az első ütéssel igyekeznek nyomás alá helyezni ellenfeleiket. Összefoglaltuk, milyen szempontok alapján mérlegelhetnek a játékosok a ritörnök során. 

Nick Kyrgios és Andrey Rublev 2018-as moszkvai mérkőzése közönségszórakoztató teniszt hozott, egy ütés mégis kiemelkedett a sokaságból. A harmadik szett elején Rublev második adogatásra kényszerült, amely 144 km/h-val landolt az adogatóudvar közepén. Kyrgios eleve agresszív fogadási stratégiát választott, az alapvonalon állva várta a szervát, majd félelmetes erejű tenyeresét elengedve, lényegesen gyorsabban ütötte vissza az orosz térfelére a labdát. Tiszta nyerő lett a megoldás vége.

Ritkán fordul elő férfi mérkőzéseken, hogy egy adogatást ilyen szinten megsemmisítsenek. Azonban felmerül a kérdés, miért nem próbálkoznak többször hasonló megoldással, ha már egyszer a második szerváknál kiszolgáltatottabbá válnak az adogatók. Három hónappal később David Ferrer hasonlóan lassú szervát küldött Sascha Zverev térfelére, a német viszont méterekkel az alapvonal mögött állt, ezért aztán nem is tudta kellően meggyorsítani a labdát. Kevés nyomás alá helyezte ellenfelét, holott elméletileg megnyílt az esély a támadásra.

Hasonló jelenetek zajlottak le a cincinnati torna döntőjében. David Goffin 143 km/h-val szervált az egyenlő oldali adogatóudvarra, a szintén hagyományosan mélyről fogadó Daniil Medvedev azonban megvárta, míg elér hozzá a labda és biztonságosan visszatette a pályára. Később a belga teniszezőnek volt 173 km/h-s második szervája is, ami még hátrébb kényszerítette orosz ellenfelét. Medvedev pragmatikus hozzáállása egy 11 ütéses labdamenetben futott ki, talán feleslegesen, és a mérkőzés második felében akadtak is fizikális problémái.

Nem Medvedev és Zverev az egyetlen, aki szeret méterekkel az alapvonal mögül fogadni. Rafael Nadal és Dominic Thiem - jobbára salakos mérkőzéseken - gyakran annyira hátul áll, hogy a tévés közvetítésből is kilóg, lényegében az alapvonali vonalbíróval egy síkban várja a labdát. Ennek a koncepciónak az a célja, hogy az adogatás semlegesítésével eltűnjön az adogató előnye, és akár egy hosszabb labdamenet árán kiharcolja a fogadó a pontot. Wally Masur, egy korábbi ausztrál profi teniszező azonban kihagyott lehetőségként kezeli ezt a megoldást.

"Valószínű, hogy a labdameneten belül nem kapsz még egy ennyire rövid labdát. Miért ne fordítanád ezt az előnyödre? Érdemes korán kezdeni, az első játékban. Tedd egyértelművé a helyzetet. Röviden jött a labda? Máris megyek fel. Ezzel a stratégiával előbb-utóbb jönnek a kettős hibák is" - mondta Masur.

Kyrgios mellett Roger Federer is előszeretettel lép fel agresszíven fogadóként. "SABR" névre keresztelt technikája 2015-ben nagy utat járt be, amikor gyakorlatilag félröpteként ütötte meg a ritörnöket, teljesen megzavarva ezzel az ellenfelét. Említhetnénk Nikoloz Basilashvilit is. Mindkét oldalról masszívan üti a labdákat, szeret belépni a pályára és teljes támadó üzemmódba kapcsolni. Ez feltűnő volt 2019-es hamburgi döntőben is, melyben épp az a Rublev volt az ellenfele, aki gyakran 130 km/h körül üti a második adogatásokat.

Andy Murray szintén az agresszív fogadások híve. "Adogatóként azt szeretem, ha az ellenfelem mélyen helyezkedik. Ilyenkor ugyanis kevesebb rajtam a nyomás" - magyarázta az egykori világelső. "Bennem lehet a hiba, de mindig a pályán belülről fogadom a másodikat. Mindig is erős voltam ebben. Néha talán jó egy kicsit hátrébb állni, de ezt nem igazán szoktam gyakorolni. Ha belülről fogadsz, és jól sikerül az ütés, azzal időt tudsz elvenni az ellenfeledtől. Ha viszont rossz, kiszolgáltatott helyzetbe kerülsz. Ezért kell arra törekedni, hogy jó legyen."

000_1NC5HQ.jpg Fotó: Europress/AFP

Diego Schwartzman, napjaink egyik legjobb fogadójátékosa szintén kiemelte, hogy a túlzott agresszivitás visszaüthet. "Azért tudják ezt megcsinálni, mert kiváló az időzítésük" - utalt Kyrgiosra és Federerre. "Ugyanakkor nagyon nehéz ezt kivitelezni. Ha megnéznénk, milyen gyakorisággal nyeri Kyrgios a pontokat, nem gondolom, hogy túl nagy számot kapnánk. Valahol 20% körül lehet" - mondta az argentin teniszező, aki hozzátette, nem a Kyrgios-féle stratégiát tartja a legcélravezetőbbnek.

Szerinte Novak Djokovic, Kei Nishikori és Goffin nagyobb kárt tud okozni azzal, hogy korán rálép a labdára, már felszállóágban megüti a labdákat, ezért az adogatónak kevesebb ideje marad a következő ütés kieszelésére. Schwartzman játékát a salakos alapok is formálták. "Kezdetben az edzőim agresszivitásra ösztönöztek. Minden második szerva után próbáltam ezt követni. Dél-Amerikában azonban az emberek salakon tanulnak, szinte minden alkalommal van esély megjátszani a szervát. Sokan hátulról szeretik felépítsen a labdameneteket ezen a borításon."

Nem a salak az egyetlen tényező, ami a konzervatív fogadások felé tereli a mezőnyt. Nagyon kevesen sajátítják el füvön az alapokat, és kikopóban vannak a gyors fedett pályák is. A kemény borítást egyre jobban lassítják, ehhez alkalmazkodva a teniszezők inkább Nadalhoz, Thiemez, Zverevhez és Medvedevhez hasonlóan fogadnak, szemben mondjuk Federer vagy Kyrgios stratégiájával. Nick Lester, a Tennis TV kommentátora azon a véleményen van, hogy a körülmények alapvetően befolyásolta a férfiak fogadási stratégiáját.

"A borítások kevésbé kedveznek a támadásoknak, ezért sokan nem vállalnak annyi kockázatot, mivel nem annyira kifizetődő az agresszív fogadás. Nyilvánvaló, hogy a mai srácok jobban mozognak, nagyobb atléták, így a védekezés szempontjából is kockázatosabb ez a felfogás" - mondta Lester. "Murray mindenféle borításon játszott. Amikor fiatalon gyorsabb felületen tanulsz, nem állhatsz nagyon hátul, muszáj korán megütni a labdát." Lester szerint az adogató stratégia megváltozásának is köze van a kevésbé agresszív fogadásokhoz.

000_1K32K3.jpg Fotó: Europress/AFP

"Manapság a játékosok 95%-áról lehet tudni, hogy nem fog szerva-röptét alkalmazni, ami lehetővé teszi, hogy a másik oldalon mélyebbről fogadjanak, és biztonságosan játékba hozzák a labdát anélkül, hogy hátrányba kerültek volna. Azzal egyértelműen egyetértek, hogy a második adogatásoknál lenne létjogosultsága az agresszív ritörnöknek. Rendszerint a második szervák kiszámíthatóbbak, egyenlő oldalon a jobbkezes játékosok középre ütnek, előny oldalon kifelé szerválnak. Ezzel együtt a körülmények nem feltétlenül segítenek."

Ha valóban lehet létjogosultsága, hozhat újdonságot taktikai értelemben a teniszbe? Tekintve, hogy a modern játékstílus egyre inkább egységessé válik, akár ki is lehetne emelkedni egy eltérő felfogással. A női teniszben kifejezetten hatékonynak és általánosnak számít, ugyanakkor azt Masur és Schwartzman is hangsúlyozta, hogy bármennyire is ragyogóan fogadnak a lányok, azért nem teljesen összehasonlíthatóak a második szervák. Masur szerint nem csak a sebességet kell figyelni, de azt is, mennyire pörgetik fel a labdákat.

"Ha megnézed a sebességi adatokat, lehet, hogy nem tűnik különösebben gyorsnak, de a levegőben és a pályán kívül sok minden történik, például ha a pörgésszámot vesszük figyelembe. A lányok inkább egyenes vonalú lendítést alkalmaznak, ezzel be tudnak lépni a pályára, hogy aztán felszállóágban megüssék a labdát. És ebben nagyon jók, de valószínűleg nem kell akkora sebességet és annyi pörgést kezelniük" - mondta Masur, hozzátéve, a lendítés és az ütőfogás is befolyásolhatja, mennyi kockázatot tudnak vállalni a játékosok.

via Tennismash

Hozzászólások