Salakblog - Megvan az áttörés: Shapovalov behúzta az elsőt, jöhet a többi
Megvan az áttörés: Shapovalov behúzta az elsőt, jöhet a többi
Fotó: Europress/AFP

Megvan az áttörés: Shapovalov behúzta az elsőt, jöhet a többi

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/10/22 10:59
"Rengeteget jelent nekem ez a győzelem." Ez volt Denis Shapovalov első mondata a Stockholm Opent lezáró sajtótájékoztatóján. A 20 éves kanadai a svéd fővárosban szerezte meg pályafutása első tornagyőzelmét, miután a döntőben 6:4, 6:4 arányban legyőzte a szerb Filip Krajinovicot. 

Már a Yuichi Sugita elleni elődöntő megnyerése is óriási lépés volt Shapovalov számára, hisz korábban még ezt az akadályt sem sikerült megugrania. Azóta, hogy 2017-ben a montreali ezres versenyen óriási meglepetésre bejutott a legjobb négy közé, számos elődöntőben szerepelt, ám ott a stockholmi tornát megelőzően mindig megakadt. 

Most azonban nem csupán lejátszotta élete első döntőjét, meg is nyerte azt.

"Én és a csapatom rengeteg munkát tettünk ebbe bele" - mondta Shapovalov, aki úgy érzi, édesanyjának és edzőjének, Mikhail Youzhny-nak különösen sokat köszönhet. "Nagyon komoly cél volt a számunkra, hogy végre trófeát emelhessek a magasba. Borzasztóan büszke vagyok magamra és a csapatomra egyaránt."

Ő az első kanadai, aki meg tudta nyerni a tornát az 1969-es indulás óta. Daniel Nestor ugyan 2000-ben párosban győzni tudott Mark Knowles partnereként, de egyesben ő az első kanadai, aki csatlakozhat a John McEnroe, Boris Becker és Roger Federer nevével is fémjelzett illusztris társasághoz. 

"Csodálatos dolog, hogy pont azon a versenyen győztem életemben először, amelyik abban az évben indult útjára, amikor az édesanyám született. Nagyon boldog vagyok, hogy én lehetek az első kanadai, aki trófeát szerzett itt egyesben. Láttam, komoly nevek nyertek már itt, jó érzés, hogy most már az én nevem is rajta van a győztesek listáján."

Shapovalov egy komoly hullámvölgyet követően talált ismét magára és nyerte meg ezt a versenyt. Azok után, hogy márciusban még elődöntőzhetett Federer ellen a Miami Openen, augusztusig alig-alig tudott mérkőzést nyerni. Ez idő alatt nem kevesebb, mint hét (!) tornán hullott ki az első fordulóban. Salakon hat versenyen összesen két meccset nyert, míg füvön három torna alatt egyet sem. 

A Winston-Salemben elért elődöntő jelentette a fordulópontot, ezt követően kezdte el újra élvezni a teniszt. 

"Mentálisan a tavasz és a nyár rendkívül nehéz volt a számomra. Olyan volt, mintha Miami után nem lettem volna ott százszázalékosan a pályán. Salakon persze amúgy sem számítottam nagy menetelésre, meg becsúszott néhány nehéz sorsolás is, de a lényeg, hogy mentálisan valahogy nem tudtam eléggé felpörögni a meccsekre."

"Így aztán Wimbledon után megpróbáltam egy kicsit összekapni magam lelkileg. Egy rövid időre eltávolodtam a tenisztől azért, hogy újra felfedezzem, miért is szeretem én ezt annyira csinálni. Azóta másként játszom, valahogy másként állok úgy általában a sporthoz."

TennisCanada

Hozzászólások