Salakblog - Meghalt a wimbledoni bajnok Jana Novotna
Meghalt a wimbledoni bajnok Jana Novotna
Fotó: Europress/AFP

Meghalt a wimbledoni bajnok Jana Novotna

Szántó PetraSzántó Petra
2017/11/20 11:49

Nem egészen húsz esztendővel a wimbledoni trófea felemelése után elhunyt Jana Novotna. A WTA közleménye szerint a cseh teniszező rákos volt, és "békésen, családja körében halt meg". Mindössze 49 esztendős volt.

Jana Novotna 1993-ban és 1997-ben is wimbledoni döntőt játszott, mielőtt 1998-ban végre győzni tudott a füvespályás Grand Slam-tornán Nathalie Tauziat ellen.

Emlékezetes pillanat volt, amikor az 1993-as Steffi Graf elleni döntő elveszítése után sírva fakadt, miközben a Kenti Hercegnő vigasztalta.

"Jana inspiráció volt mindenki számára, akinek volt lehetősége találkozni vele a pályán és a pályán kívül is. Csillaga mindig fényesen fog ragyogni a WTA történetében. Őszinte részvétünk Jana családjának." - nyilatkozta Steve Simon, a WTA elnöke. 

A szervaröpte játékáról híres Novotna eljutott a világranglista második helyéig, wimbledoni győzelme mellett 12 női páros és 4 vegyespáros Grand Slam-bajnoki címet szerzett, párosban világelső volt. Nyert Fed-kupát a csehekkel, valamint egyesben és párosban is állhatott olimpiai dobogón. 2005-ben beválasztották a Tenisz Hírességek Csarnokába.

Rengeteg rajongót szerzett azon az 1993-as júliusi szombat délutánon, amikor Steffi Graffal vívott óriási harcot az All England Clubban. Tie-breakben veszítette el az első szettet, majd 6:1-gyel egyenlített és 4:1-re vezetett a döntő játszmában. Ekkor azonban összeomlott és zsinórban öt játékot veszítve kikapott Graftól. Amikor a díjátadón átvette a vesztesnek járó tálcát, zokogásban tört ki, így a ceremónián részt vevő Kenti Hercegnő ölelte át és hagyta, hogy a vállán sírja ki magát Novotna. A cseh teniszező később elmondta, a hercegnő azzal vigasztalta, hogy "egyszer úgyis megcsinálod." És bár 1997-ben újra kikapott a döntőben Martina Hingistől, egy évvel később wimbledoni bajnok lett.

Sokat várt rá, hiszen abban az időben, három hónap híján harminc esztendősen ő lett a legidősebb újonc egyes Grand Slam-bajnok.

Az elmúlt években, betegsége előtt a BBC szakkommentátoraként bűvölte el a szakmát, szerény és hivalkodástól mentes, de végtelenül őszinte szakkommentátori stílusa hamar népszerűvé vált a tenisz-közvetítések során.

Pam Shriver gyönyörűen írt róla Twitter-üzenetében.

"Jana ugyanolyan kedves volt, mint amilyen sportos, ugyanolyan okos volt, mint amilyen jó versenyző. Nem tudom elhinni, hogy ilyen korán elment. A mosolya örökké fiatal marad."

Isten nyugosztalja.

 

Hozzászólások