Salakblog - "Meg kell ragadnom a lehetőségeimet" - Svitolina elszántan készül a Serena elleni kihívásra
"Meg kell ragadnom a lehetőségeimet" - Svitolina elszántan készül a Serena elleni kihívásra
Fotó: Europress/AFP

"Meg kell ragadnom a lehetőségeimet" - Svitolina elszántan készül a Serena elleni kihívásra

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/09/05 11:17
Elina Svitolina egy mérkőzésre van attól, hogy lejátssza élete első Grand Slam-döntőjét a 2019-es US Openen. Ha ez sikerülne neki, akkor ráadásul egy igen ritka bravúrt is végrehajtana. Ő lenne ugyanis az ötödik teniszezőnő, aki legyőzi a Williams testvérpár mindkét tagját ugyanazon a major-tornán. 

Svitolina a második körben verte Venust, aki talán már nem a régi, de azért még most is veszélyes ellenfél, főleg a torna korai fázisaiban. Az elődöntőben pedig az a Serena következik az ukrán lány számára, aki a 24. GS-címéért versenyez New Yorkban. 

"Ő egy elképesztően nagy harcos" - mondta Williams Svitolináról a Wang elleni mérkőzését követően. "Mindent visszaad, amit csak lehet, nem ront sokat, és az egyik olyan játékos a mezőnyben, aki mindenben elég jó. Úgyhogy nekem is oda kell tennem magam."

Az egymás elleni összevetésben az amerikai vezet 4-1 arányban, azonban legutóbbi meccsüket - ami meglehetősen régen volt - az ukrán nyerte, még 2016-ban, a riói olimpián. Elina tisztában van azzal, hogy már a legelső labdától iszonyúan koncentráltnak kell majd lennie. 

"Van egy hatalmas szervája" - mondta Svitolina. "Ezt mindenki tudja, úgyhogy erre készülök. Gyorsan kell reagálnom, és amikor majd esély kínálkozik, azt meg kell ragadnom."

Azok után, hogy hosszú éveken át küszködött a Grand Slameken, az idén egyértelműen szintet lépett a nagy tornákon is. Lejátszott korábban 27 major-tornát úgy, hogy a negyedik kört csak négy alkalommal élte túl, a negyeddöntőt pedig egyszer sem. 2019-ben azonban kétszer egymás után is bejutott a legjobb négy közé. Előbb Wimbledonban, majd most itt a US Openen. 

svit0.jpg Fotó: Europress/AFP

"Úgy gondolom, egész pályafutásom során lépésről-lépésre haladtam. Lassan, ugyanakkor kiegyensúlyozottan. Voltak nagyon kemény meccseim a 16 között, meg a negyeddöntőben, mielőtt szépen lassan elkezdtem megnyerni azokat. Volt sok fájó vereségem, de ezek ösztönzőleg hatottak rám és sokat tanultam belőlük."

Fontos mérföldkő volt számára, hogy tavaly veretlenül nyerte meg a szingapúri szezonzáró világbajnokságot.

"Néha előfordul, hogy egy nap valahogy nem a te napod, és nem tudod hozni a legjobb teniszed. Azonban ilyenkor is meg kell próbálnod megtalálni az utat, meg kell próbálnod kezelni ezeket a pillanatokat. Úgy gondolom, Szingapúr óta jól kezelem a nyomást. Amikor fitt vagyok, és játékra kész, akkor borzasztóan stabil tudok maradni, és kiváló az alapvonaljátékom."

Elina azt mondja, nem tudna egy dolgot kiemelni. Nem volt egy olyan nagy változtatás, ami elkezdte hozni a jobb eredményeket.

"A dolog az apró részletekről szól. Hinned kell magadban, bíznod kell a játékodban. A legjobbak között vagy, itt már mindenki jól üti a labdát, bárki képes arra, hogy akár ötször, hatszor is átüsse a labdát a háló fölött. Stabilnak kell maradnod, észre kell venned az apró lehetőségeket, és meg kell ragadnod őket."

svit.jpg Fotó: Europress/AFP

Azok után, ahogy Williams 44 perc alatt lerendezte a Wang elleni negyeddöntőjét, Svitolina akár úgy is érezhetné, hogy ezek a lehetőségek most még kisebbek, mint valaha. Ő azonban bízik magában, elsősorban azért, mert kiválóan sikerült a felkészülés a sérülés sújtotta tavaszt követően. 

"Az önbizalom abból is jön, hogy tudod, hogy felkészült vagy. Mindig bíznod kell magadban, a játékodban, még akkor is, ha becsúszik néhány nem várt vereség. Sok éve játszom már, rengeteget edzem, és próbálom ezeket mind-mind felhasználni az önbizalmam növeléséhez."

Svitolina úgy véli, a sikereiben szerepet játszik barátja, Gael Monfils is, aki nyugtatóan hat rá. 

"Az, hogy vele is ütögetek, egyértelműen javította a reakcióidőmet és a lábmunkámat. Hihetetlenül gyorsan jönnek tőle vissza a labdák. De az edzőmmel is sokat dolgozunk, mert az nem volna jó, ha állandóan csak védekezésben lennék. Próbálom megtalálni az egyensúlyt, és ez eddig remekül működik."

New York kétségkívül egy különleges város Svitolina számára. Egyrészt 2011-ben itt volt először főtáblás Grand Slam-tornán, másrészt pedig egy győzelem kell még neki ahhoz, hogy a legkevésbé sikeres GS-éből egycsapásra a US Open legyen a legsikeresebb. 

"New York egy rendkívüli hely. Annyira nyugtalan, annyira szenvedélyes, hogy rengeteg energiát kivesz belőled. Persze az évek során az ember ezt is megtanulja kezelni. Nagyszerű érzés, hogy elődöntőzhetek itt."

A Willimas-Svitolina elődöntő magyar idő szerint hajnali 1-kor kezdődik. 

wtatennis

Hozzászólások