Salakblog - Még egy rekord, amiben Djokovic aligha éri utol Federert vagy Nadalt
Még egy rekord, amiben Djokovic aligha éri utol Federert vagy Nadalt
Fotó: Europress/AFP

Még egy rekord, amiben Djokovic aligha éri utol Federert vagy Nadalt


2017/11/03 17:48

Az idei év legelső világranglistáját január másodikán adták ki, ez még Andy Murray nevével kezdőzött, az övét pedig Novak Djokovicé követte a második helyen. Rafael Nadalt ekkor a kilencedikként jegyezték, Roger Federer pedig benne sem volt a top 10-ben, ekkor mindössze a tizenhatodik helyen szerepelt az ő neve. Sokszor, sokféleképpen írtunk és beszéltünk is már arról, mennyire nagyot változtak a férfi tenisz erőviszonyai egyetlen naptári év alatt, és hogy mennyire kevéssé lehetett számítani ezekre a változásokra az előző szezon végén. Nos, mindezen változások fajsúlyosságát az elmúlt évtizedet meghatározó "nagy négyes", Federer, Nadal, Djokovic és Murray viszonylatában remekül illusztrálja majd a jövő heti friss világranglista.

Azzal ugyanis, hogy Juan Martín del Potro bejutott a negyeddöntőbe a Rolex Paris Mastersen, biztossá vált, hogy jövő hét hétfőtől Novak Djokovic nem lesz ott a világranglista első tíz helyezettje között. Márpedig a 12-szeres Grand Slam-győztes szerb 2007-ben került be a férfi teniszezők top 10-es élvonalába, és azóta sosem esett ki onnan, vagyis Djokovic könyöksérülés miatt idén júliusban megkezdett kényszerpihenője egy évtizedes sikersorozatnak vet véget. Így Djokovic, aki ezt a hetet még a ranglista 7. helyezettjeként kezdte meg, de hétfőtől már csak a 11. lesz a férfi teniszezők között, már aligha döntheti meg Federer vagy Nadal egyéni csúcsát, ami a leghosszabb, megszakítás nélküli top 10-ben töltött időszakot illeti.

A tavaly világbajnokság döntőjét még Murray és Djokovic játszotta egymás ellen

Mi több, nem csak Djokovic esik ki a legjobb tíz teniszező közül, hanem Andy Murray is. A tavalyi évet még világelsőként záró, ezen a héten még világranglista-harmadik skót ráadásul legalább a 15. helyig esik vissza, mivel hétfőtől már nem számítanak a 2016-os cincinnati torna döntőjéért és a 2016-os shanghai tornagyőzelemért megszerzett világranglista-pontjai. Murray, akit legutóbb három éve, 2014 októberében jegyeztek a top 10-en kívül, csípősérülés miatt nem játszik idén július óta.

Szintén ezen a héten dőlt el az év végi világelsőségért folytatott harc is, Roger Federernek már nem lesz lehetősége, hogy még 2017-ben a ranglista élére kerüljön, így idén már Nadal marad a No1.

Rafael Nadal a megérdemelt világelső? | Hosszabbítás

Az utóbbi hetekben, hónapokban folyik némi vita arról, vajon kinek volt jobb éve 2017-ben, Rafael Nadalnak vagy Roger Federernek. A két nagy bajnok rajongói, akik az utóbbi néhány évben - nagyjából Djokovic uralkodása idején - összezártak, az idén ismét csak szembekerültek egymással. Ha nem is olyan vehemensen, mint 6-8 éve, de azért mégis.

A statisztikák szerelmeseinek mondjuk, hogy Rafa Nadalt legutóbb 2005 áprilisában jegyezték a legjobb tízen kívül, vagyis azóta, hogy bekerült a top 10-be, soha nem is rangsorolták ennél hátrébb. Roger Federernek ugyanakkor volt ennél hosszabb olyan sorozata, amit a világ legmagasabban jegyzett tíz férfi teniszezője között töltött, ugyanis a svájci 2002 októberétől egészen 2016 novemberéig nem került a top 10-en kívülre.

Hozzászólások