Salakblog - Még a nagy hármast is megosztja, de egyre inkább teret nyer az analitika a teniszben
Még a nagy hármast is megosztja, de egyre inkább teret nyer az analitika a teniszben
Fotó: Europress/AFP

Még a nagy hármast is megosztja, de egyre inkább teret nyer az analitika a teniszben

Németh DánielNémeth Dániel
2020/01/18 19:31
Szponzorált tartalom
A Roland Garros eseményeivel kapcsolatos hírek támogatója a porsche logo
Vannak sportágak, amelyek szinte szomjazzák az analitikai háttértudást, a baseballban például már a 2000-es években lezajlott egy komolyabb forradalom, mely évekkel később a kosárlabdában is végigsöpört. Bár a teniszt ezeknél a sportágaknál sokkal nehezebb számokra lefordítani, a Big Data korszaka itt is egyre jobban érezteti hatását. Akár a legmagasabb szinten is.

A tenisz sosem volt igazán a számok játéka. Meglehetősen egyedi pontrendszere eltér a hagyományoktól és a számításbeli következetesség terén is különbözik, hiszen akár az a játékos is megnyerheti a mérkőzést, aki kevesebb pontot gyűjtött egy adott találkozón. Ehhez jön rá extra rétegként a játékstílusokból és borításokból fakadó rengeteg variációs lehetőség, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a tenisz immúnis maradt a hagyományos statisztikai elemzésekkel szemben. A Big Data korszaka azonban erre a sportra is hatással volt.

A legtöbb top 20-as játékos - legyen szó az ATP-ről vagy a WTA-ról - valamilyen formában kihasználja az analitikát, sőt, egyre inkább intézményessé válik. A WTA partnerségi megállapodást kötött az SAP informatikai céggel, így az edzők már meccsek közben hasznos információkat használhatnak fel a coaching során. Grand Slam-tornákon szintén fellelhető a számok sokasága, a Tennis Australia kifejezetten nagy adatbázissal dolgozik. Emellett privát cégek is egyre jobban beleássák magukat, legyen szó videókról vagy adatokról.

Egyelőre a játékosoknál erősen vegyes az analitika megítélése. Novak Djokovic úttörő volt azzal, hogy elsők között, már 2013-ban elkezdett érdeklődni az adatelemzésben rejlő lehetőségek iránt, mostani stábjában is találkozhatunk adatelemző szakemberrel. Roger Federer 2017-es visszatérésekor ásta bele magát mélyebben az analitikába, hasznosságát azonban mind a mai napig mértékkel kezeli. Rafael Nadal viszont egyáltalán nem bonyolódott bele a statisztikák játékába, bár az ütőbe szerelt szenzoroknak köszönhetően rendelkezik adatokkal.

000_1NV2WD.jpgFotó: Europress/AFP

A legnagyobb sztárjaihoz hasonlóan a sportág is nehezen adta meg magát az analitikának. Az adatelemzés története húsz évvel ezelőtt kezdődött, amikor a Dartfish nevű svájci cég a sportolók mozgása alapján kezdett el elemzéseket készíteni. Eredetileg sízők számára kínált fejlődési lehetőséget, de gyorsan elterjedt más sportágakban, így a teniszben is. Ebben nagy szerepe volt Warren Pretoriusnak, aki annyira elmerült az analitikában, hogy munkát vállalt a Dartfishnél, 2011-ben pedig Tennis Analytics néven saját céget indított.

Az Amerikai Teniszszövetség (USTA) volt az egyik első ügyfelük, mostanra pedig más szövetségek, nagyjából 50 egyetemi csapat és számos profi teniszező csatlakozott hozzájuk. A cég 25 paraméter segítségével elemzi videókon az ügyfeleik teljesítményét, és az ellenfelek feltérképezésében is hasonló módon segédkeznek. Ezeket az elemzéseket ma még manuálisan végzi a cég 16 alkalmazottja, azonban a PlaySighttal kötött megállapodás értelmében dolgoznak egy videóval felszerelt, kifejezetten elemzés céljából létrehozott pályán is.

Egy másik cég, a Golden Set Analytics 2012-ben kezdte meg működését. Nagyságrendileg 150 játékossal vannak kapcsolatban, köztük Federerrel, aki a Telegraph információi szerint a megszokott díj kétszeresét fizeti, hogy exkluzív hozzáférést kapjon az adatokhoz. Ez éves szinten akár százezrekben kifejezhető dollárt jelent. Tour-szinten általában az ellenfél feltérképezése a cél, különös tekintettel a legfrissebb adatokra, hogy a sérülésből vagy egyéb változásból bekövetkező hatásokat rögtön észrevegyék, akár versenyek alatt is.

Viszonylag nehezen jutott el a topjátékosok közé a módszer. Djokovic 2013 elején kezdte el használni a Tennis Analytics adatait, Pretoriusban pedig élénken él egy hosszas telefonbeszélgetés, amit a szerbbel és a stábjával folytattak a Nadal elleni US Open-döntője előtt. "Sok edző védekezik, mert feszélyezve érzi magát" - mondta a tennis.comnak. "Djokovicé azonban nagyon nyitott volt, egészen Boris Becker érkezéséig. Az ő döntése volt, hogy megszakítják velünk a kapcsolatot" - mesélte az elemző.

Djokovic stratégiai edzője tudja hogyan lehet legyőzni Federeréket | Hosszabbítás

Novak Djokovic fél év kihagyás után, várhatóan 2018 elején tér vissza a Tour mezőnyébe. A 12-szeres Grand Slam-győztes nem csak arra figyelt az elmúlt hat hónap során, hogy felépüljön sérüléséből, de az edzői stábját is átalakította. Andre Agassi és Radek Stepanek mellett most egy stratégiai elemzővel is erősített.

Becker 2016-ban távozott Djokovic stábjából, azóta a szerb visszatért az analitikához, többek között Craig O'Shannessyt is felkérte, segítsen megtalálni a hasznos információkat. "Próbálom elvégezni a házit a csapatommal. Videókat nézünk, próbálunk adatokat gyűjteni, hogy kielemezzük az ellenfél játékát, megfelelően felkészüljünk. Úgy gondolom, szükség van erre, mert mások is megteszik. Nincs garancia, hogy működni fog, de legalább tisztában leszel az ellenfeled szokásaival, ami segít, főleg, ha nem találkoztatok korábban."

Bár egyre megszokottá válik, a színes ábrák és a mindent elárasztó számok zavaróak lehetnek, hiszen azokat értelmezni is kell, márpedig a teniszezők többsége nem kifejezetten jártas az adatelemzésben. "Az edzőknek értelmezniük kell az adatokat" - jelentette ki Pretorius. "A szűrés folyamata meglehetősen szubjektív tud lenni. Ha sikerül sok adatot szerezni, az a kihívás, hogy azokat megfelelően ki is bontsák."

Az edző vagy a játékos kérhet olyan videókat, melyben az ellenfelek szerválási szokásai kerülnek előtérbe 15-30-as állásnál. Ez viszonylag egyszerű. Ugyanakkor ennél kifinomultabb statisztikai elemzésre is van lehetőség. "Melyik a legideálisabb ütés nyomás alatti pontoknál, amelyek tenyerest és nyerőt eredményezhetnek? Hova szervál az ellenfél nyomás alatti pontoknál?" - sorolta a lehetőségeket Pretorius. Ezek a szakértő szerint inkább kiindulópontok, a megfelelő stratégiát még fel kell építeni a kapaszkodókra.

"A statisztika olyan, akár a bikini. Fontos, amit megmutat, de ami alatta van, az is lényeges" - jegyezte meg Pretorius. Napjainkban a játékosok egyre inkább tisztában vannak azzal, milyen ütéskombinációkat kedvelnek az ellenfeleik. "Nyomás alatt rendszerint mindenki a legbiztosabb ütéseihez nyúl" - mondta, hozzátéve: mindenki tudja, hogy fontos pontoknál Federer előszeretettel üti szélre a szervákat. "Ezzel mindenki tisztában van, ő pedig tudja, hogy mindenki tudja." Utóbbi igaz, ám abban Federer sem biztos, mit lehet kezdeni ezzel az infóval.

000_1LM2GK.jpgFotó: Europress/AFP

"Ez egy trükkös kérdés. Az analitika nagyon érdekes. Egyértelműen egyre nagyobb a szerepe. Rengeteg statisztikát kapunk általa. Még meccs közben is láthatod, hogy 83%-ban nyerted az első szervák mögött a pontokat. 'De vajon ez a szerva után jött, vagy 20 ütéses labdamenetek voltak?' Úgy gondolom, bizonyos játékosok ellen nagyon hasznos tud lenni. Máskor viszont igencsak félrevezető. Nagyon-nagyon óvatosnak kell lenned, hogyan használod fel" - nyilatkozta Federer, akit még a US Open idején kérdeztek az adatokról.

Federer szerint célszerű felkészülni rá, hogy idővel csak nagyobb lesz a szerepe az analitikának. "A jövőben még többet fogjuk használni. Legalábbis ez az én véleményem. Az edző feladata az, hogy a megfelelő információkkal lássa el a játékost, ne olyasmivel, ami összezavarja. Volt időszak, amikor csak azt néztem meg, hogy én hogyan fogok játszani, azzal nem is igen foglalkoztam, ki lesz az ellenfelem. Sokféleképpen meg lehet ezt közelíteni. Ugyanakkor azt gondolom, időnként érdemes ránézni a statisztikákra."

Nadal tábora mind a mai napig ellenállt az analitikának. "Egyetlen céget sem használunk" - árulta el Moya a tennis.com-nak. "Megbeszéltük, de úgy döntöttünk, nem vágunk bele." Lehetséges, hogy a számok elemzése magasabb szinten nem hoz annyit a konyhára, mivel jobban értik a játékot és inkább tisztában vannak az ellenfél gyengeségeivel. Ezzel együtt a játékosok fejlesztésének egyre inkább elemévé válik, szövetségek és egyetemek egyaránt előszeretettel invesztálnak hasonló projektekbe. Az előnyök után vadászó akadémiákról nem is beszélve.

Pretorius szerint az adatelemzés két fontos megállapítást is alátámasztott a sportágban. Az egyik, hogy a labdamenetek többsége négy ütéssel vagy annál kevesebbel fejeződik be, és aki ezekből többet nyer, az általában a mérkőzésen is győz. Emiatt nagyobb figyelem irányul az első két ütésre, háttérbe szorítva a hosszan felépített labdameneteket. A másik a ritörnök hatékonyságának fontossága, különös tekintettel a gyenge második szervákra. Ez eredményezte azt, hogy megnőtt az igény az ellenfelek preferenciáinak feltérképezése iránt.

000_1L30S5.jpgFotó: Europress/AFP

Önmagában az a megállapítás nem forradalmasította a teniszt, hogy célszerű már az elején kézbe venni az irányítást. Pretorius azonban hozzátette, az analitika néhány régóta fennálló meggyőződést felülírt. "Sokan azt gondolják, a labdamenetek hossza különböző a borításokon, pedig valójában nem hosszabbak a salakon. Ugyanez igaz a 12 éves korcsoporttól egészen a profikig: a labdamenetek nem igazán hosszúak, 80%-ban eldől négy ütést követen. Idővel ezek az információk hasznosak lehetnek, amikor a játék ismerete kerül előtérbe."

Különösen hasznos lehet azoknak a fiataloknak, akik épp csak betették a lábukat a Tourra, és ismerkednek az ellenfelekkel. Bianca Andreescu, az előző év nagy felfedezettje is sokat merített az adatokból, amiket a Tennis Canada bocsájtott a rendelkezésükre a tornák előtt. "Használom őket" - mondta Sylvain Bruneau, Andreescu edzője. "Nagyon hasznosak, akár a videók, akár a tendenciákat felfedő statisztikák. Megmutathatják, mit érdemes csinálni bréklabdáknál" - nyilatkozta, majd hozzátette, a módszerei nem változtak, de úgy érzi, jobb edző lett. 

Megállítani aligha lehet ezt a folyamatot. Manapság az ütők mérik a lendítés sebességét, a pörgetés mértékét és a találati pontot. Hordozható szenzorok vizsgálják a pulzusszámot, az izzadás mértékét, a mozgást és az ATP NextGen Finals során még egy sor másik adat is előkerült. A teniszt még mindig nem lehet pusztán a számokkal leírni, de az adatok egyre nagyobb teret nyernek.

via tennis.com

Hozzászólások