Salakblog - Medvedev az esélyes a sanghaji döntőben, de ne becsüljük le a Federert verő Zverevet sem
Medvedev az esélyes a sanghaji döntőben, de ne becsüljük le a Federert verő Zverevet sem
Fotó: Europress/AFP

Medvedev az esélyes a sanghaji döntőben, de ne becsüljük le a Federert verő Zverevet sem

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/10/12 23:09
A sanghaji ezres torna nem éppen a megszokott forgatókönyv szerint zajlik, ugyanis csupa 24 éven aluli játékos jutott a legjobb négy közé. Közülük Daniil Medvedev és Alexander Zverev vették sikerrel az elődöntőt, így a vasárnapi fináléban ők mérkőznek majd.

Ha csak a fiatalok eredményeit nézzük, 2017 és 2018 Alexander Zverev éve volt. A német ebben az időszakban nyert három ezres versenyt, és további kettőn döntőt játszott. Legyőzte Roger Federert és Novak Djokovicot, sőt, kis híján verte Rafael Nadalt is salakon. Teljesítményének köszönhetően feljött a világranglista 24. helyéről a 4.-re. Ezt követte a 2019-es szezon, mely javarészt a küzdelmekről és a csalódásokról szólt. Az önbizalma pedig saját bevallása szerint is iszonyú mélyre süllyedt.

A német próblémái miatt megürült teret Daniil Medvedev töltötte be. Augusztus eleje óta az orosz mérlege 30 megnyert meccs mellé 3 vereség, két tornagyőzelem és hat döntő zsinórban. Kis híján még a US Opent is megnyerte, így aztán nem meglepő, hogy átvette a német negyedik helyét a világranglistán.

Ők ketten csapnak most össze a sanghaji döntőben, de vajon melyikük az esélyes?

Ha az egymás elleni mérleget vesszük alapul, akkor a fönti kérdésre Zverev nevével kellene válaszolnunk, a német ugyanis 4-0 arányban vezet kettejük összevetésében. Sascha ráadásul eddig minössze egy szettet bukott az orosz ellen. Fontos azonban hozzátenni, hogy ezeket a meccseket mind a 2016-2018 közötti időszakban játszották, akkor, amikor Zverev volt lendületben. Ez lesz az első alkalom, hogy olyankor találkoznak, amikor Medvedev áll előrébb a világranglistán. 

medve2.jpgFotó: Europress/AFP

Ha a jelenlegei forma alapján akarnánk tippelni, nehéz dolgunk volna. Medvedev elképesztő sorozatban van. A US Open-döntő óta nem evsztett szettet, ez egy nyolc meccses sorozatot jelent. Az elődöntőben a Novak Djokovic elleni győzelemtől feltüzelt Stefanos Tsitsipas sem tudott játszmát fogni ellene. A görög azt mondta a meccs után, hogy halálra untatta, ugyanakkor nyilván kicsit az őrületbe is kergette, hogy Medvedev ugyanazt csinálta az egész meccsen, újra meg újra. Azt, amiben a legjobb: beütötte a nagy szervát, letáborozott jóval az alapvonal mögött, laposan tartotta a labdát úgy, hogy kívül essen az ellenfél comfortzónáján, ha az esetleg támadni akarna. Mindezek mellé alig-alig hibázott és elképesztően jó ütéseket húzott meg futtából. A szettek közben inkább Tsitsipas sziporkázott, a végjátékban azonban mindig Medvedev kerekedett fölül. 

Mostanra tehát már tudhatjuk, milyen játékot várhatunk az orosztól, aki lassan eljut oda, mint a három nagy, azaz, bárhol, ahol elindul, esélyesként kell vele számolni. Ami azonban Zverevet illeti, nem lehettünk biztosak benne, milyen teljesítményt fog nyújtani Sanghajban. Továbbra is előkelő helyen áll a világranglistán, behúzta a mindent eldöntő meccset a Laver-kupán, ráadásul eljutott az elődöntőig a múlt héten, Pekingben, azonban rég vert meg igazán nívós ellenfelet tétmeccsen. 

zverev.jpgFotó: Europress/AFP

Egészen mostanáig. A sanghaji negyeddöntőben ugyanis legyőzte Roger Federert. És, mivel a döntőbe jutásért megverte Matteo Berrettinit is, újra tornagyőzelemért meccselhet egy rangos tornán. Visszakaptuk azt a Zeverevet, akit az elmúlt két szezonban láthattunk. A német brutálisan adogatott: 17 ászt szórt Federernek, míg a svájci csak hármat ütött neki. Az elődöntőben pedig pályára tette az első adogatásai 81 százalékát, melyek mögött ráadásul 89 százalékban övé lett a pont. Amikor egy játékos ehhez hozzá tud tenni egy stabil alapvonaljátékot is, akkor őt nemigen lehet megverni. 

Hatalmas szervák, stabil alapvonaljáték, precíz elütések - ez jellemzi ezt a két, közel két méteres, fiatal óriást. Tavaly és tavalyelőtt Zverev csinálta ezt jobban, az idén Medvedev. Ez alapján az oroszt kellene esélyesnek tartanunk. 

De ne becsüljük alá azt a valakit sem, aki egy Federer elleni győzelemmel tért vissza a legjobb teniszéhez.

részben tennis.com

Hozzászólások