Salakblog - Meddig juthat Djokovic a Garroson?
Meddig juthat Djokovic a Garroson?
Fotó: Europress/AFP

Meddig juthat Djokovic a Garroson?

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/05/26 08:21

Ha pusztán a ranglistára pillantunk, akár azt is gondolhatjuk, Novak Djokovic mélyebben van, mint valaha. A 12-szeres Grand Slam-győztes ugyanis 2006 óta most először került a Top 20-on kívülre. 

A legutóbbi tornáján azonban kifejezetten biztató formát mutatott, és minden adott ahhoz, hogy a régi önmagához való visszatalálás folyamata tovább folytatódjon a Roland Garroson is. 

"Ha visszatekintek az elmúlt két-három hónapra, most éreztem magam a legjobban a pályán" - mondta Nole, miután 7:6, 6:3 arányú vereséget szenvedett Rafael Nadaltól a római torna elődöntőjében.

Amikor 2016-ben a Garros megnyerésével egyszerre lett címvédője mind a négy nagy tornának, úgy tűnt, a dominanciája soha nem ér véget. Az a dominancia, melyhez foghatót ez a sportág talán még nem is látott. 

Ezt követően azonban a motivációvesztés, a magánéleti problémák, a könyöksérülés, majd műtét, valamint egyfajta szemléletváltás következtében a pályája elég határozottan lefelé ívelő irányt vett. 

"A legjobb formájában olyan volt, mint egy gép" - mondta róla Boris Becker. "Emögött az állapot mögött ott volt sok ezer edzéssel eltöltött óra. Utána azonban, ha valaki ezt a munkát nem végzi el, legyen az akár a maximalista Novak Djokovic, akkor végül is az illető maga is átlagossá válik."

"Úgy vélem, nem olyan könnyű a legjobbnak lenni. Rengeteg áldozatot kell hozni, borzasztóan sok munkát kell elvégezni, ezért sikerül csak olyan keveseknek a csúcsra jutni."

Djokovic 2017-ben csak két kis tornát nyert, az utolsót tavaly júliusban, és a 2016-os US Open óta egy Grand Slam-tornán sem jutott be a legjobb nyolc közé. Idén márciusban sem Indian Wellsben, sem Miamiban nem tudott még meccset sem nyerni. Azon a két tornán, ahol összesen 11-szer emelhette magasba a trófeát.

"Láttam ezt a két meccsét, és bevallom, egy kicsit aggódtam érte" - tette hozzá Becker. 

djoko1.jpg Fotó: Europress/AFP

Ezek után valaminek történnie kellett. Történt is. Djokovic befejezte együttműködését mind Andre Agassival, mind Radek Stepanekkel, majd hamarosan újra összeállt Marian Vajdával és Gebhard Phil Gritsch-csel. 

Ahogy Agassi mondta, "túl sokszor értettünk egyet abban, hogy nem értünk egyet." 

"Nem tudom, mi zajlott közöttük" - mondta Todd Martin, korábbi profi játékos. "De itt van két nagy bajnok, akiknek joguk van a saját, határozott véleményükhöz a játékkal kapcsolatban. Nyilván mást gondoltak arról, hogyan lehet kihozni valakiből a legjobbat." 

És, ha valóban csak abban értettek egyet, hogy nem értenek egyet, akkor tényleg nem lett volna értelme folytatni.

2009-ben Martin nyolc hónapot töltött el Djokovic csapatában. Látta, milyen elképesztően erős kapocs van közte és Vajda között. 

"Marian ment vele tűzön-vízen át, a kapcsolatuk olyan volt, mint apa és fia, báty és öcs, nagybácsi és unokaöcs között. Hol ez, hol az, vagy inkább egy kicsit mindegyik. Nagyon sok érzelem van azóta is a kapcsolatukban."

Becker boldogan figyeli, ahogy a régi csapat újra visszaépül Djokovic köré, ugyanakkor a saját lehetséges szerepét azonnal kizárta. Jelenleg ő a német férfi tenisz első számú embere, valamint a világranglista-harmadik Sascha Zverev mentora, így aztán a következőket mondta a szerbhez való esetleges visszatérését firtató kérdésre reagálva: 

"Még egy nagyon-nagyon jó könyvet sem szoktam kétszer elolvasni."

Noha kifejezetten ígéretes volt, ahogy Rómában játszott, egy jó formában lévő Nadal elleni párizsi meccs borzasztóan komoly feladatot jelentene Djokovic számára. Bár a második szettben jelentősen már nem tudta megnehezíteni Rafa dolgát, Nole úgy érezte, játékban nem sok választotta el őket egymástól. 

"Nem volt túl sok köztünk, ami nagyszerű hír rám nézve, tekintve, hogy Rafa a borítás valaha volt legjobbja. Úgy gondolom, kifejezetten magas színvonalon teniszeztem."

djoko.jpg Fotó: Europress/AFP

Martin nem zárja ki, hogy Djokovic akár a negyeddöntőnél is messzebb jusson a Garroson, ám ehhez szerinte fontos, hogy ne pazaroljon el túl sok energiát a torna korai fázisában. 

"Először fizikálisan kell rendben lennie, ez vezet majd ahhoz, hogy az érzelmi állóképessége is topon lesz. És ez hozza majd meg a sikert. Ha mondjuk az első tíz szettjéből kilencet hozni tud, akkor elképzelhetőnek tartom, hogy túljusson a negyeddöntőn."

Becker szerint a legjobb nyolc az már egyértelmű siker lenne Djokovic számára. Minden, ami azon túl van, szerinte már komoly áttörést jelentene.

"A legjobbakat kívánom neki. Bárki ellen neki drukkolok majd, kivéve Sascha Zverevet."


via
Hozzászólások