Salakblog - McEnroe: Federerék visszavonulásával megnyílik majd az út mások előtt, de jobb lenne, ha a pályán vernék meg őket
McEnroe: Federerék visszavonulásával megnyílik majd az út mások előtt, de jobb lenne, ha a pályán vernék meg őket
Fotó: Europress/AFP

McEnroe: Federerék visszavonulásával megnyílik majd az út mások előtt, de jobb lenne, ha a pályán vernék meg őket

Németh DánielNémeth Dániel
2020/01/19 16:31
Az Eurosportnál lassan hagyomány, hogy minden Grand Slam-torna előtt megkérdezi szakértőit, hogyan látják az aktuális erőviszonyokat. Ezúttal John McEnroe-tól, az amerikaiak hétszeres Grand Slam-győztes legendájától idézünk, aki elmondta, kit tart az Ausztrál Open esélyesének, miért várja az előttünk álló teniszszezont és kiben látja a jövő Grand Slam-rekorderét.

Az amerikai legenda szerint ezúttal is Novak Djokovic a favorit a tornán, de növekvő érdeklődéssel figyeli a fiatal játékosokat. "Úgy gondolom, bár ezek a srácok legendák, érdekes lenne, ha valamelyik fiatal végigmenne. Medvedevnek lehet rá a legnagyobb esélye, aki megalapozta a helyét, megvan az önbizalma és a hite is. Ezzel együtt a topjátékosokat kell mondani, köztük is elsősorban Novakot, aki már hétszer nyert, márpedig nem könnyű fenntartani egy ilyen szériát. Izgalmas kérdés, hogy megérkezik-e valamelyik fiatal."

Djokovic jó formában kezdte a szezont, hiszen az ATP-kupán veretlen maradt, teljesítményével nagyban hozzájárult Szerbia végső sikeréhez. A döntőben Spanyolország ellen játszottak a szerbek, így sor került az idény első Djokovic-Nadal összecsapására is, amit 6:2, 7:6 arányban nyert meg a 16-szoros Grand Slam-győztes. McEnroe nem tulajdonít nagy jelentőséget a mérkőzésnek, és azt várja, hogy ha a két játékos összefut a tornán, Nadal másfajta stratégiával lép pályára, mert az eddigi leosztás nem vezetett eredményre.

000_1NQ0HW.jpg Fotó: Europress/AFP

"A tavalyi Novak egyik legösszeszedettebb teljesítménye volt, amit Rafa ellen valaha nyújtott, emellett a pálya is neki kedvez. Rafa inkább a lassú pályákat és a salakot kedveli. Remekül játszott, a döntőig szettet sem veszített, látszólag készen állt, mégis alulmaradt. Biztos vagyok benne, hogy a csapatával gondolkoznak a stratégián, ám jelenleg nem erre koncentrálnak. Ráérnek még. Most az a legfontosabb, hogy felkészüljenek, és ha eljött az idő, el fogják végezni a házi feladatot, és megpróbálják megfordítani az eredményt."

"Ez azonban nem egyszerű feladat, sokkal könnyebb beszélni róla, mint a gyakorlatban megvalósítani."

Évek óta visszatérő kérdés, megszakítja-e valaki - akár valamelyik fiatal - a nagy hármas dominanciáját a Grand Slam-tornákon. McEnroe nem tartja elképzelhetetlennek, hogy ebben az évben eljöhet valamelyik tehetség ideje. "Tsitsipasnak tavaly megvolt az áttörés, benne látom a lehetőséget. Ott van még Medvedev is. Ők ketten az egyértelmű opciók. Úgy látom, hogy Shapovalov fejlődött, egyre konzisztensebb, így alkothat valami nagyot. Rublev is jó úton van, most már top 20-as, látszólag nagy önbizalommal játszik."

"Ahol elindulok, ott győzni akarok" - mondja Medvedev az Ausztrál Open rajtja előtt | Hosszabbítás

Daniil Medvedev frissnek érzi magát és tele van önbizalommal az év első Grand Slam-tornája, az Ausztrál Open előtt. Az orosz néhány hónappal ezelőtt parádés tenisszel kis híján megnyerte a US Opent, ráadásul úgy, hogy a helyi közönség szemében két hét leforgása alatt gazemberből majdnem, hogy kedvenccé lépett elő.

McEnroe hozzátette, a változás szele mindenképpen érezhető, mivel az is elképzelhető, hogy ez az utolsó év, amikor együtt láthatjuk a nagy hármast. "Ez az év valódi változásokat hozhat, bár azt nem tudom, mekkorát. Úgy látom, valós esélye van annak, hogy ez lesz Roger utolsó éve, fogalmam sincs, meddig húzhatja még. Elképesztő, hogy ennyi ideig ezen a szinten tudott maradni, és megtalálta a motivációját. Az olimpia lehet egy ilyen motivációs forrás, illetve az, hogy nyerjen még egy Grand Slamet."

Az amerikai azonban bízik benne, hogy egy darabig még kitartanak Federerék. "Nehéz megmondani, hogy mi fog történni, mert a folyamatot el kellene indítania valaminek. Jobban járna azzal a tenisz, ha Roger játszana még egy-két vagy akár több évet, ott lenne még Rafa és Novak is, mert jó lenne látni, ha lennének játékosok, akik fel tudják velük venni a kesztyűt. Ha mondjuk Thiem nem csak azt követően nyerne Garrost, miután Rafa befejezte. Viszont az óra ketyeg, egy-két játékosnak már igencsak fogytán az ideje."

Szóba került a beszélgetés során Alexander Zverev is, aki gyenge éven van túl, ráadásul a 2020-as szezon sem indult jól a számára. Az ATP-kupában mind a három mérkőzését elveszítette a csoportban, ami arra utal, változatlanul nincs rendben fejben. McEnroe szerint Zvereven évek óta komoly nyomás nehezedik, ami negatívan hatott a játékára fontos tornákon, mostanra ráadásul már a saját generációján belül is erősödik a konkurencia. Ezzel is muszáj lesz megbirkóznia, hiszen velük kell a következő években megmérkőznie.

000_1NG435.jpg Fotó: Europress/AFP

"Alex volt az a játékos, akiről mindenki beszélt, ez a nyomás pedig megfogta őt a nagy meccseken. Tovább nehezítette a saját helyzetét azzal, hogy rengeteg hosszú mérkőzést játszott, ami felemésztette a torna előrehaladtával. Gyorsabban le kell zárnia a mérkőzéseket, ebben hatékonyabbnak kell mutatkoznia. Alex, ahhoz képest, mennyire magas és mekkora részét tudja lefedni a pályának, nem használja ki az erényeit, nem elég agresszív. Inkább defenzív beállítottságú kontrajátékos, leszámítva a nagy szerváit."

"Azt javasolnám, hogy legyen sokoldalúbb, fejlessze a röptejátékát, támadjon hamarabb, főleg, ha rövid labdát kap. Ebben az esetben szerintem biztos marad a helye a top 10-ben, és a major-versenyeken is veszélyes lehet."

Végezetül McEnroe-t arról is megkérdezték, a nagy hármasból kié lesz végül a Grand Slam-rekord. "Év végén még Rogernél vagy Rafánál lesz, de ha fogadnom kellene, hosszabb távon Novak az esélyesebb. Ha egészséges tud maradni, látom benne, hogy a következő években nyerni fog néhányat. Emellett számításba kell venni, nyer-e még Roger egyet, vagy hogy megállítja-e bárki is Rafát Párizsban. Az előző évek alapján valószínű, hogy Rafa nyerni fog legalább egy Garrost, és ha egészséges marad, akár már idén megelőzheti Rogert."

Hozzászólások